img

Новини

Подкрепата на кърменето в Послеродовата клиника на „Надежда“

Интервю с Татяна Кирова, акушерка, посветена на кърменето

07.02.2023 | 12:53

animated-circle

„За мен професията на акушерка тук, в болница „Надежда“, е великолепна, защото връзката, която ние имаме с новия живот дава много позитиви, много хубава енергия. Както и да се чувстваш, каквото и да си носиш в душата, досегът до тази позитивна енергия веднага поправя нещата и е изключително зареждаща.“

Това споделя Татяна Кирова, акушерка в Послеродова клиника в „Надежда“ още от създаването на лечебното заведение. От началото на 2023 г. ак. Кирова е пряко ангажира с подкрепата на родилките в процеса на кърмене в болницата.

акушерка, посветена на кърменето в "Послеродова клиника" на болница "Надежда"

Каква е Вашата роля тук, в родилно отделение?
Аз съм акушерка, която е до родилките в първите стъпки на кърменето. Държа изключително много на кърменето. То е най-полезно за бебето и дава най-добре усвоимата храна още от първите мигове живот. От друга страна, осигурява безценен контакт между майка и бебе, несравним с нищо останало – няма друга такава връзка, в която усещаш бебето си по този начин. И когато жените имат желание, имат предпоставки, подкрепа и условия за кърмене, то се случва успешно.
Готови сме да помогнем във всеки един момент тук. Разбира се, не всичко трябва да се случва на всяка цена. Има случаи, в които жените не могат да кърмят поради здравословен проблем или не желаят да кърмят. Винаги казваме в тези случаи, че едно дете се нуждае най-вече от здрава и щастлива майка, и жените не бива да се чувстват виновни, ако не кърмят.

Колко пъти на ден се срещате с родилките в отделението?
Минимум поне три пъти на ден се виждам с родилките, които кърмят или имат желание за това. Влизам при тях и ги питам имат ли нужда от помощ, къде срещат трудности. Има жени, за които това е второ, трето раждане и вече знаят какво да правят. Има и такива, които смятат, че ще се справят сами. Но във всеки един момент майките знаят, че ако имат нужда и изявят желание за подкрепа, заставаме до тях и започваме – докато се получи.
По време на срещата ги запознавам с различните пози за кърмене, намираме подходящата и най-удобната за жената позиция, показвам начина на хващане на бебето, как да се предложи на детето да суче и как то да засуче правилно, как жената да изцежда гърдите си без помощта на помпа и др.
На разположение на родилките съм в отделението всеки работен ден от 9:00 до 17:00 ч., консултацията е безплатна за тях и те трябва да знаят, че при всякаква трудност, дискомфорт, въпроси, могат да потърсят съдействие.

Кога се случва първото засукване в болница „Надежда“?
Първото кърмене се случва още в родилната зала. Ако всичко е наред, бебето се слага на гърдите на майката веднага след раждането. А когато раждането е секцио – обикновено на втория ден, когато майката вече е в отделението, след престоя в Реанимация.
Разбира се, всичко зависи и от това как е преминало раждането, а също и какво е общото състояние на бебето. В случаите, когато жената желае да кърми, но състоянието на бебето не позволява, ѝ показваме как да изцежда кърма, за да може за поддържа лактацията и още в първия момент, в който бебето може да суче, кърменето да се осъществи без проблем.

Какви са най-честите страхове и притеснения на младите майки в отделението?
Най-често това е страхът, дали ще успеят да се справят с кърменето. Тук бих казала, че откакто го има светът, го има и кърменето. И никой не се е родил научен. Ако се освободят от страховете си, повярват в себе си и се доверят на инстинкта си, нещата се случват. С времето жените сами установяват, че знаят и могат много повече от това, което са си мислели в началото.
Друг притеснителен момент е дискомфортът и болезнеността на гърдите в началото. Повярвайте ми, това отминава. Често, жените се притесняват и дали бебето приема достатъчно храна, особено в началото. Но едно доносено, здраво бебе винаги ще даде сигнал, ако е така – то ще покаже, кога е време за кърмене, кога храненето не е достатъчно или има друг проблем. Разбира се, мъничките, по-рано родени бебенца по принцип спят повече и тогава се налага да настояваме да приемат храна, за да почнат да наддават.

Каква е ролята на помпите в процеса на кърмене?
В болница „Надежда“ осигуряваме на родилките ръчни помпи за кърма на водещ производител като Philips Avent, така че не е необходимо те да носят в болницата такава.
Помпите са безценен помощник в случаите, когато имаме недоносено бебенце и майката не го кърми поради тази причина. За да поддържа лактацията до момента, в който бебето може да суче, се ползва помпата.
Помпата ще бъде полезна и в периода, когато коластрата вече е преминала в кърма и е необходимо изцеждане на гърдите, след като бебето вече се е нахранило.
Преди това, в дните след раждането, ако бебето не суче добре, помпата също може да бъде добър помощник, но тук има особеност. Трети- четвърти ден от раждането гърдите се втвърдяват и често стават много болезнени. Това е нормално, защото в гърдите се стартира лактация. Тогава жените често ползват помпи за облекчаване на симптомите, което може да доведе до хиперстимулацията им т.е. може да се постигне се обратен ефект. Полезно в този момент е поставянето на студен компрес.

Важно ли е за успешния старт на кърменето, бебето да е с майката след раждането, в дните на престой в болницата?
Да, защото това е връзка, която е безценна и за майката и за бебето, стига те да са добре.

В несесерите с лични принадлежности, които предоставяме на родилките има и чай за лактация. Какво трябва да знаят родилките за този чай?
Течностите са изключително важни за кърменето. Чаят за лактация Lactessa, който предлагаме в отделението е много добър, като препоръката е да се приемат поне 4 чаши дневно. Ако бебето не суче добре, посъветвайте се преди да стимулирате лактация.

Вашите три препоръки за старт на успешно кърмене?
Първата ми препоръка към родилките е да изяснят за себе си, дали желаят да кърмят или не. Много е важно да са наясно дали го искат и да са мотивирани за това. Вътрешното усещане е основното и нищо не би помогнало, ако ти самата не се чувстваш добре в процеса на кърмене.
Втората ми препоръка е: Повярвайте в себе си!
И трето: Имайте търпение при преодоляването на първоначалния дискомфорт. Той преминава. Бъдете спокойни, упорити и потърсете подкрепа при специалист, ако се нуждаете от такава.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow