img

Гастроинтестинални тумори

Подобряване на качеството на живот при рак на дебелото черво

Пациентската програма има за цел да създаде материали и стойностни ресурси, за подпомагане живота на пациентите, които преминават през онкологичното лечение.

01.09.2022 | 19:21

animated-circle

Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“ стартира днес мащабен проект, за подобряване на качеството на живот на пациентите с гастроинтестинален рак* и техните семейства.                 

Пациентската програма има за цел да създаде материали и стойностни ресурси, за подпомагане живота на пациентите, които преминават през онкологичното лечение.

В продължение на няколко месеца болница „Надежда“ и различни специалисти в нея – медицински онколози, физиотерапевти, психолози, фармацевти и нутриционисти, ще провежда различни инициативи в помощ на пациентите с тези онкологични заболявания, разпределени в няколко етапа, които ще са насочени към:
– повишаване на физическата активност с цел подобряване на резултата от лечението;
– по-добро справяне с психо – социалните предизвикателства и разбиране на емоциите, съпътстващи лечението;
– съвети за хранене и материали за ограничаване на гастроинтестиналната токсичност и постигане на по-добри резултати в лечението;
– по-добър диалог между пациентите и здравните специалисти, с цел разбиране на лечението и подготвянето им преди консултация, така че да имат максимално ефективна комуникация със своя лекар, както и в помощ на пациентите да разберат по-добре заболяването, да се справят с нежеланите лекарствени реакции и да подобрят придържането си към лечението.

През месеците от септември до ноември ще се проведат първите два етапа от проекта със съвети в помощ на пациентите с гастроинтестинални заболявания за двигателна активност и психотерапевтична подкрепа в помощ на управляване на емоциите, които изпитват всеки ден.  Подготвени са специализирани печатни и видео материали по темите, като ръководства за въвеждането на физическата активност в живота им по подходящ за тях начин и психо-емоционално справяне с етапите на лечението и последствията от него. Ще се провеждат групови занимания с физически упражнения и консултации с клинични психолози. Доказателствата подкрепят потенциалните ползи от физическа активност и намаляване на стреса и тревожността през всички етапи на лечението.
Участието е напълно безплатно и се допуска включване и на пациенти от други клиники. Записването ще започне на 1.09.2022 г. на място в клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“.
 

Всички материали ще можете да намирате в нашия уеб сайт nadezhdahospital.com и каналите ни в социалните мрежи.

*метастатичен колоректален карцином, метастатичен стомашен рак и метастатичен рак на панкреаса

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow