img

тема МАТКАТА

Сп. Мединфо: „Когато абортът се повтори, недейте да плачете“

Д-р Георги Стаменов и д-р Никола Дончев със статия по темата „Спонтанни аборти“ за сп. „МедИнфо“, бр. 1/2023

23.02.2023 | 10:01

animated-circle

При хората 30% от бременностите завършват с аборт след имплантация. Това е почти всяка трета бременност! Когато абортът се повтори, възниква въпросът защо? Повтарящите се спонтанни аборти са истинско изпитание за пациентите и терапевта срещу тях. След първия въпрос идва цяла река – Какви изследвания са ми нужни? Каква е вероятността за нов аборт? Какви лекарства да приемам? Аз ли направих нещо грешно?…

Естествено е да се запитаме: ПСА (Повтарящи се спонтанни аборти) болест ли е или функционално нарушение? В научните среди този въпрос е спорен, но според нашия екип е първото. Това е увреда на репродуктивната система и изисква насочено лечение. Тя е полиетиологична, но води до един и същ резултат – загуба на бременността.

Тази болест засяга 1-4% от всички жени, които искат да забременеят, без значение от географския район, но социалният статус и вероизповеданието не се дискутират в големите проучвания. Ние ще кажем, че това е върхът на айсберга – в много страни няма регистри (включително и в България), а в други много жени не споделят за своите аборти. Кратка литературна справка показва, че делът на жените с повтарящи се спонтанни аборти, които имат раждане от доносена бременност в рамките на 5 години след като са се обърнали към специализирани клиники (за ПСА), е 66.7%[1].

Това е и нашият съвет №1:

При два и повече спонтанни аборта потърсете специализирана помощ. Вашият гинеколог не може да ви лекува сам, защото това изисква изследвания и разсъждения на екип от различни специалисти – репродуктивни специалисти, генетици, биолози и имунолози. 

Цялата статия четете в сп. Мединфо (линк в снимката)

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow