img

Новини

Точен и надежден резултат вече 10 години

Интервю с д-р Поля Пенкова, ръководител на Клинична лаборатория, д-р Биляна Христова, ръководител на Микробиологична лаборатория и проф. д-р Златко Кълвачев, ръководител на Вирусологична лаборатия на МБАЛ „Надежда“

20.01.2023 | 10:06

animated-circle

Лабораториите на болница „Надежда“ – изключително много се гордеем с тях. За точната диагностика, за взаимодействието с отделенията в болницата, за емоциите и сърцето, които колегите ни влагат в работата, предстоят няколко интервюта с ръководителите на лабораториите в болница „Надежда“. 

Влагаме много обич в своята работа

Сърце! Това е думата, която веднага изниква в съзнанието ми, когато кажа Клинична лаборатория на болница „Надежда“. Сърце , защото влагаме много обич в своята работа. Сърце, защото преживяваме, съчувстваме, тъгуваме и се радваме заедно с хората, дошли при нас. А както се казва – когато нещо се върши с много обич, то не е просто работа. Ние сме една от най-добрите лаборатории не само заради старанието, високото качество и отговорност. А защото вярваме, че всеки пациент има значение. Всеки резултат е важен. И именно това гарантира качеството на нашата работа.
Много голяма част от хората идват при нас за пръв път , когато поемат по пътя към мечтаната рожба. Надяваме се заедно с тях. Подкрепяме ги. Даваме им кураж. Станахме приятели с една част от тях. 

Радваме се, когато щастието дойде и те вече чакат своето бебе. Затова и всеки отчита като успешен ден този, в който сме дали много желани и чакани положителни тестове за бременност. Най-щастливи сме, когато дойдат в лабораторията с вече роденото си дете. Тогава често чуван израз е: О, това е наше бебе. Бебе на „Надежда“!

В началото бяхме шест, а днес вече сме общо 15 приятели , работещи заедно в двете лаборатории – в болницата и центъра в Парадайс. Някои от нас сме заедно още преди започването си в „Надежда“. Някои са заедно дори от първия си работен ден в лабораторията. Успяхме да привлечем млади  хора, идващи направо от „студентската скамейка“.  Обучихме ги и сега те са нашата гордост. Всъщност работата в лабораторията на болница „Надежда“ се оказа много по-интересна от други места. Неонатолозите, репродуктивните специалисти, научно-изследователската лаборатория и отделението „Пренатална медицина“ често ни изправят пред предизвикателства, които ни карат да излизаме извън добре утъпканите пътеки. Интересно е, ново е, предизвикателство е. Ние сме част от екипа на болница „Надежда“ и нашата работа е от значение. Тук дейността ни е ценена и всеки резултат е важен. Тук съществува комуникация между клиницисти и лаборатории. И това ни прави една добре смазана машина, в която всеки знае своето място, всеки знае какво трябва да прави и при проблем всеки помага на другия с това, в което е силен.

Деца на хора от екипа ни се родиха тук. Така че Надежда е „нашето място“.

Ако музиката е ритуал, то това е нашия ритуал за начало на работата. Задължителен елемент , който внася усмивка в деня ни.

Пътешествията – това е наша страст. Затова сме поставили табла с магнитчета, на които вече има от всички континенти на земята. В попълването на колекцията се включиха и много колеги от болницата. Но още по-мило ни е всяко магнитче, донесено от пациент. Това е знак, че чувството на близост, обич и уважение между нас и пациентите е взаимно.

Не правим статистика колко пациенти минават на ден или на месец през лабораторията. Статистиката е числа и там отделния пациент се губи. А за нас това е важно – отделния пациент. Колкото и хора да минат на ден, на нощ, на месец – на всеки един се стараем да отделим нужното внимание.

Поради денонощния ритъм на работа, в Клинична лаборатория началото и края на работния ден се сливат. Ние сме тук и в работни, и в празнични дни. Както денем, така и нощем. По принцип нощем не работим с външни пациенти. Но имахме случай, в който пациентката идваше от друг град късно вечерта и нямаше търпение да си пусне тест за бременност. По това време на деня нямаше кой друг да направи теста. Не можеше да откажем. Знаем колко чакан е този момент. И я зарадвахме с положителен резултат.

След 10 години болница „Надежда“ ще продължава да бъде дом на надеждата и да сбъдва мечти!

Радваме се с цялото си сърце при успех на нашите пациенти

Микробиологичната лаборатория е открита 12.02.2014 година. Първоначално екипът е от 1 лаборант и един лекар. В момента  тук работят двама лаборанти,  един биолог и един лекар.

Всяка сутрин екипа на микробиологичната лаборатория се събира за оперативка, в която се организира работния процес.

Първоначално всички проби се изваждат от термостата, разпределят се по работните плотове като приоритетни за отчитане са направените антибиограми, пресявки и чисти култури, което определя следващия етап от работата. Следва отчитането на 24-часовите култури.

Всеки ден пробите варират от 60 до 120. През 2014 година са изработени 6639 проби. А през 2022 година са изработени 21 600 проби.

 

Пробите се изработват от лаборантите и задължително се интерпретират и изписват от лекар.

Самата лаборатория работи от 7.30 до 17.30 ч. на две смени. Най-голямото ми удовлетворение е, че лекарите се доверяват на нашата лаборатория и съобразяват лечението с резултатите ни. Имаме много случаи, при които нашата бърза диагностика е определяла правилното лечение на даден пациент.

В лабораторията има модерна апаратурата за бърза идентификация на бактерии и гъбички и определяне на антибиотична и антимикотична активност. Тук се работи по европейския стантарт за клинична микробиология EUCAST.

Независимо от многото работа винаги имаме време за чаша хубаво кафе, както и да отбелязваме нашите празници. Това, което пациентите не знаят за нас е, че независимо, че не ги познаваме, ние искрено се вълнуваме за тях. Участваме активно в тяхното лечение и се радваме от цялото си сърце при успешен завършек на всеки случай – когато е имало проблемна бременност, например или  трудности при забременяването, или при недоносеност на бебе…

А след 10 години болница „Надежда“ ще е… още по-успешна и все така даряваща надежда и любов.

С „малки“ предизвикателства не се занимаваме в болница „Надежда“

Вирусологичната лаборатория в МБАЛ „Надежда“ започна дейността си преди 6 години. Още се чудя как му „светна“ на д-р Стаменов да прави такава лаборатория – освен, че е скъпо начинание, то можеше да се окаже и нерентабилно – вижте колко болници в България (а и по света) могат да си позволят лукса да имат собствени вирусологични лаборатории… Но пък наличието на такава лаборатория дава възможности – бързо изследване на място, без допълнително съхранение и транспорт на материалите до външна лаборатория, професионално обсъждане на резултатите на мига…

Работата във вирусологична лаборатория е трудна, отговорна, интересна, но и … опасна. Опасността идва от там, че познаваме вирусите мноооого малко (вирусологията е само на 130 годинки). 

Първото нещо, на което трябва да се научим е как да се пазим, за да не се заразим от материала, с който работим. Разбира се, това се учи теоретично, но се научава с практиката…
Често ни питат: страх ли ви е от вирусите? Ами да, страхуваме се, като всички. Обаче, като се спазват правилата за работа с вируси и когато разполагаш с надеждни средства за защита (боксове с филтри, лични предпазни средства, ваксини) – няма страшно! Така, по време на пикът от Ковид миналата година, никой от нас не се зарази в лабораторията, а изследвахме стотици проби на ден!

Кое е голямото предизвикателство през годините? Че ние с „малки“ предизвикателства не се занимаваме в болница „Надежда“! Удовлетворение ни дават резултатите, от които се изяснява навреме причината за опасност при рискова бременност, когато резултатите ни подкрепят решението да се стане донор на яйцеклетка, сперматозоиди, или тъкан за трансплантация. Как да не се радваме, когато една вирусна инфекция приключи, благодарение на нашата ефективна диагностика и лечение?

Как виждам болница „Надежда“ след 10 години? Ами като една голяма европейска гара, от която „…влакове тръгват на всички страни…“ Влакове, пълни с новородени и щастливи родители! Реализирана НАДЕЖДА!!!

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow