img

Новини

Уъркшоп по офис хистероскопия и медикаментозен аборт

Събитието беше част от Международния конгрес по медицински науки, организиран от Асоциацията на студентите медици в България

15.05.2023 | 14:40

animated-circle

На 12 май 2023 болница „Надежда“ подкрепи за поредна година Международния конгрес по медицински науки – най-голямото научно събитие в областта на медицината, насочено към студенти-медици и млади лекари. Конгресът се организира от Асоциацията на студентите медици в България и събира именити учени от цял свят.

Всяка година специален акцент в програмата на форума са многобройните и разнообразни практически семинари, провеждани във водещи лечебни заведения, в които бъдещите лекари могат да се запознаят от първо лице с някои от най-вълнуващите и интересни дейности в различните медицински специалности.

Тази година болница „Надежда“ се включи в конгресната програма с уъркшоп по офис хистероскопия и медикаментозен аборт пред студенти от Европа, Азия и Африка. Тези две теми от съвременната гинекологична практика  неизменно будят интереса на бъдещите лекари с това, че са модерни и щадящи методи, които могат да бъдат прилагани в амбулаторни условия. Носят сериозни предимства за пациентите: по-нисък риск от усложнения, липса на болничен престой, по-бързо и леко възстановяване.

Екипът на болницата е щастлив, че сподели страстта си към качествена медицина и грижа за пациента, която се стреми да развива на световно ниво. Вярва, че е заразил студентите с  ентусиазма си и стремежа си към безкомпромисен професионализъм!

Уъркшопът включваше лекционна част, в която д-р Димитър Цветков – специалист по репродуктивна медицина в болница „Надежда“, по интригуващ начин запозна бъдещите си колеги с основните принципи на офис хистероскопията и медикаментозния аборт. След теоретичното въведение, студентите имаха възможност за първи път да хванат хистероскоп в ръка и да упражняват лично симулация на хистероскопия с реалистични силиконови модели на различни маточни патологии под напътствията на д-р Цветков и д-р Тофик – акушер – гинеколог в лечебното заведение.

Практическата част на уъркшопа премина и в спонтанна дискусия за модерната гинекология, бъдещето на медицината и възможностите за кариерно развитие у нас. Участниците, освен множество въпроси, споделиха вълнението си от първото си докосване до съвременната минимално инвазивна гинекологична хирургия и нетърпението си да се развиват в тази посока след дипломирането.

Ето какво казаха някои от тях:

Уъркшоп хистероскопия

Салма от Кения, студент в Медицински университет – София, специалност „Медицина“, трети курс:

– Как се чувствате в България?
– Чувствам се чудесно. Тук срещнах много приятели и всички са много мили. България се оказа наистина едно прекрасно място.

– Какво мислите за днешния ден в болница „Надежда“?
– Всъщност, това е първият път, в който посещавам болницата. Тя е много приятна и уютна. Лекарите, които срещнах също са много мили. Лекцията на д-р Цветков беше изключително полезна, още повече, че аз също се интересувам от специалността „Акушерство и гинекология“. Всичко беше подплатено с много примери и видеа от оперативни интервенции на високо ниво – беше наистина интересно. Много ми хареса и практиката с тренарожора за хистероскопии, за първи път опитвам и вярвам, че ще ми е от полза.

Мария и Габриела, студенти втори курс, специалност „Медицина“ в Софийски университет:

– Как се насочихте именно към темите за акушерството и гинекологията?
Мария: Първо от различни лекции и уъркшопи, за да разберем, кое повече ни харесва и вече, когато дойде конгреса си избрахме тази специалност.
Габриела: При мен беше спонтанно решение, просто в един момент реших да се насоча натам.

– Как ви се стори днешния ден в болница „Надежда“ и това, което имахте възможност да чуете тук?
Мария: За мен лекцията, която д-р Цветков ни представи, беше изключително полезна. Материалът беше поднесен на достъпен език, което е важно, защото ние сме още в началото на обучението си. Хубаво беше, че разбирахме всичко и че лекцията беше пригодена за студенти.
Габриела: Според мен лекционната част беше изключително информативна, а частта с уъркшопа беше страхотно добра възможност да практикуваме на такова ниво. Научихме много интересни и нови неща за хистероскопиите.

– Какви са плановете Ви от тук натък. След завършване ще останете ли в България?
Мария: Това, което ще определи, дали ще остана тук или ще замина са местата за специализация и дали ще се отпуснат такива. Но бих останала в България.
Габриела: Аз определено бих останала да продължа професионалния си път в България. Бих специализирала в друга държава, например, но ще се завърна отново тук.

Уъркшоп хистероскопия студенти Тофик

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow