img

Раждане с надежда

За София, Надежда и раждането след успешно верзио

Мислех, че единственият вариант за случаи като моя е секцио. Беше много приятна изненада, че имах възможност да родя по естествен път.

31.01.2023 | 09:48

animated-circle

Направихме това интервю с Десислава, майката на малката София в дните след раждането на нейната дъшеричка още през 2022 г. Тогава Деси успява да роди по нормален път след приложение на т.нар. външно верзио или казано по-простичко „обръщане“ на бебето от седалищно предлежание в позиция с главичката надолу. В края на бременността д-р Десислава Станева, наблюдаващият акушер-гинеколог на Деси, инициира среща на младата жена с ак. Надежда Стаменова и заедно решават да бъде приложено верзио. Процедурата е извършена в 35 г.с и с така дава възможност на Деси да избегне секциото и да роди по естествен начин своето второ дете.
Серщнахме се с младата майка в Послеродова клиника на болница „Надежда“ веднага след успешното раждане на София, за да разберем от „първа ръка“ какво е да преминеш през процедурата и как се чувства тя след раждането?

Разкажете ни за себе си?
Това е второто ми раждане. Първото ми детенце също е момиченце и също се роди по-мъничка, по нормален път. Втората бременност не беше планувана, София беше бебе изненада, но много ни зарадва.

Защо за Вас беше важно раждането да се случи по естествен път?
За мен беше важно, защото първото раждане също беше по естествен път и вече знаех, че няма от какво да се страхувам. Разбира се, другата важна причина е по-бързото възстановяване след естествено раждане и възможността да бъдеш при детето си от самото начало.

Кои бяха притесненията Ви за бебето и какво Ви накара да потърсите ак. Надежда Стаменова?
При нас нещата се случиха малко изненадващо. Аз не знаех нищо за тази процедура. Ходих много често на прегледи, защото теглото на бебето беше по-ниско, то не се обръщаше и следяхме внимателно бременността. Моята лекарка, д-р Десислава Станева, която водеше Женската ми консултация в болница „Надежда“ предложи да ме срещне с ак. Надежда Стаменова, с която беше разговаряла вече за моя случай. В началото имаше малко страх, за първи път чувах за това, че бебето може да бъде обърнато от седалищно предлежание, но когато се срещнахме с Надежда, тя ми обясни за какво точно става въпрос, каква е процедурата и ме попита „Искаш ли да опитаме“. Увереността, с която говореше, надеждата, която ми даде, ме спечелиха и ме накараха да ѝсе доверя. Надя беше сигурна, че операцията може да бъде избегната, при положение че бебенцето е по-мъничко и първото ми раждане е било по естествен път. Така че тя беше човекът, който ми помогна да родя нормално. Преди срещата ни си мислех, че единственият вариант за случаи като моя е секцио. Беше много приятна изненада, че имах възможност да попадна на точните специалисти и да мога да родя по естествен път!

Как протече процедурата?
Надя успя да „обърне“ София в 35 г.с. При мен се наложи два пъти да пробваме да я завъртим. Първият път не успяхме, но след седмица, при следващата ни среща, за много кратък интервал от време нещата се случиха успешно. Самото раждане след тази процедура беше без проблеми, бързо и много лесно.

Какво бихте казала на другите момичета, които преминават през същото?
Бих им казала да не се страхуват и да търсят информация, да се консултират със специалистите. Това е нещо, което ти дава възможност да родиш нормално, а и така – да се възстановиш по-бързо.

Какво ще пожелаете на своите деца?
На децата си пожелавам безгрижно детство и много любов.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow