img

Новини

Замразяване на полови клетки при хематологични заболявания

Д-р Стаменов пред Националния конгрес по хематология: „Онкофертилитет при хематологични заболявания – не вреди, а помага на хематолога“

10.10.2023 | 11:00

animated-circle

На Националния конгрес по хематология, който се проведе от 5 до 8 октомври в Казанлък, д-р Стаменов повдигна пред делегатите важната тема за съхраняването на фертилитета преди химио- и лъчетерапия.

След лекцията, която той изнесе на годишната среща на Сдружение „Лимфом“ седмица по-рано и последвалата дискусия с пациенти, с още по-голяма острота се открои нуждата от по-добра информираност и координация между хематолозите и репродуктивните специалисти. Така младите жени и мъже с онкохематологични заболявания ще могат да бъдат своевременно консултирани за нежеланите странични ефекти от терапията върху репродуктивните им органи и да бъдат предприети стъпки за максимално съхраняване на фертилитета и качеството им на живот.

Форумът на Българското научно сдружение по хематология отреди място за този наболял въпрос още в първата сесия на научната си програма, в която бе включен и докладът на д-р Стаменов в съавторство с д-р Мила Кайрякова от МБАЛ „Надежда“ и д-р Камелия Милчева – хематолог в Отделение за трансплантация на хемопоетични стволови клетки в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София.

Те са част от експертния екип в информационния портал на болница „Надежда“ – www.zapazi.me, която осигурява достъпна и актуална информация както за пациенти, така и за специалисти по отношение на замразяването на яйцеклетки или сперматозоиди преди старта на лечението.

Съвременните онкологични терапии са все по-успешни в борбата с рака, но носят риск от необратимо засягане на функцията на яйчниците и тестисите. Д-р Стаменов подчерта за пореден път важността на мултидисциплинарния подход към всеки отделен случай съгласно насоките на европейските и американските дружества по онкология и репродуктивна медицина, според които всеки пациент в репродуктивна възраст, който е новодиагностициран с онкологично заболяване, следва да бъде консултиран преди старта на терапията  относно рисковете за фертилитета и възможностите за неговото съхраняване.

Д-р Стаменов докладва обнадеждаващи резултати от сътрудничеството на МБАЛ Надежда с хематологичните звена в страната, и по-специално с екипа на СБАЛХЗ – София. Представи и три интригуващи случая от практиката, които нагледно демонстрираха как клиничните особености при пациентите с хематологични заболявания не са пречка за процедура по съхраняване на фертилитета, а могат да бъдат успешно преодолявани при оптимална комуникация между екипите – този, който води лечението на основното заболяване и този, който поема мисията да съхрани шанса за собствено дете.

Д-р Стаменов изнесе данни от научни изследвания, които показват, че пациентки с други онкологични заболявания, преминали процедура за съхранение на фертилитета, са много по-мотивирани и стриктни в следването на онкологичната терапия и в резултат по-успешно преминават лечението. Той покани колегите си хематолози да се организира и осъществи съвместно българско проучване по темата.

Д-р Стаменов засегна и въпроса за качеството на живот припациентки с хематологични заболявания, при които химиотерапията предизвиква преждевременна менопауза с всички негативни последици от това. Той припомни, че репродуктивните специалисти на болница „Надежда“ имат подготовката да предложат и приложат решения и за този проблем.

Накрая, но не по важност, д-р Стаменов припомни за друга съдбоносна пресечна точка между хематологията и репродуктивната медицина – случаите, в които се диагностицира рецидив или нововъзникнало онкохематологично заболяване по време на бременност. Досегашната практика да се прекъсва бременността дори в напреднал срок, за да се започне незабавна химиотерапия, не отговаря на съвременните медицински разбирания и достижения, и д-р Стаменов призова за съвместни усилия в посока по-адекватна комплексна медицинска грижа за тези пациентки. Досегашният опит на болница „Надежда“ е изцяло положителен, а специалистите ни са подготвени да поемат грижата за такива високорискови бременности до успешен финал, в тясно сътрудничество с онкологичните екипи. Защото такива случаи за щастие са малко на брой, но изключително предизвикателни, а борбата е не за един, а за два живота.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow