img

Още теми

Грижата за кожата – какво трябва да знаем

Кожата е единственият орган, който има толкова непосредствен контакт с околната среда. В същото време тя е и огледало за състоянието на организма.

12.08.2019 | 15:03

animated-circle
Д-р Тодорова, какво трябва да знаем за кожата?

Кожата е единственият орган, който е в стопроцентов контакт с околната среда. Затова може да говорим и за „сезонност“ при голяма част от дерматозите. Много от тях се провокират през зимата от студа, когато температурите са ниски и има студен вятър, но и през лятото от вредното въздействие на слънцето. Тук идва и ролята на дерматолога – да даде ценни препоръки за взимане на мерки в сухото и горещо време както при здравата кожа, така и при кожни заболявания, които определено се влошават от топлината и слънчевите лъчи.

Не само околната среда оказва влияние върху състоянието на нашата кожа, но и много вътрешни заболявания намират проявление върху нея, особено онези, които са свързани с ендокринни нарушения, болести на обмяната, на черния дроб и бъбреците.

Възрастта също е специфичен фактор при дерматозите, защото структурата на кожата в отделните възрасти се променя – кожата при децата например коренно се различава от кожата на един възрастен.

Д-р Тодорова, с какви проблеми най-често се сблъсквате във Вашата практика като дерматолог?

Тъй като ме питате с какви проблеми се сблъсквам най-често, ще кажа, че напоследък при възрастните най-често наблюдавам кожни прояви в резултат от съществуващи вътрешни заболявания. Това са застойни състояния на долните крайници при нелекувани сърдечни заболявания, кожни прояви при неправилно или изобщо нелекуван диабет, сърбежи без проява на обриви, при които след назначаване на определени лабораторни изследвания се откриват чернодробни или бъбречни заболявания.

Разбира се има и много типични кожни заболявания – псориазис, дерматити от различно естество, микотични и бактериални инфекции, а сега в горещите и слънчеви дни – много поражения от слънчевите лъчи, нахапвания от насекоми и др. Прави ми впечатление, че много често напоследък се случва да консултирам деца с поставена диагноза „атопичен дерматит“ или „хранителни алергии“, без в действителност да могат да бъдат установени такива.

В МБАЛ „Надежда“ оплакванията, с които идват пациентите, са малко по-различни, тъй като преобладават бременни жени, жени, които са подложени на различни процедури, свързани с асистираната репродукция, родилки, бебета. Накратко казано – преобладават младите хора и децата. Надявам се, че постепенно кръгът ще се разширява.

Кои са факторите, които влияят на състоянието на нашата кожа?
Околна среда

Както казах в началото, кожата е единственият орган, който има толкова непосредствен контакт с околната среда. В същото време тя е и огледало за състоянието на организма. Замърсяването на въздуха, автомобилният и цигареният дим, градският смог, контактът с треви, полени, животински косми, домашен прах, битова химия и козметични продукти предизвикват невероятен стрес за кожата. Те я изсушават и причиняват раздразнение. Това раздразнение се изразява в зачервяване, сърбеж, парене и обриви. Постоянният контакт на кожата с тези замърсители, особено с цигарения дим, без значение дали става дума за активно или пасивно пушене, увеличават нейната чувствителност и ускоряват процесите на стареене.

Начин на хранене

Храненето също оказва значително влияние върху състоянието на кожата. В наши дни случаите на недохранване са редки, но забързаният начин на живот пък води до небалансирано хранене. Достатъчният прием на витамини и минерали е много важен за кожата. Затова когато има недостиг или излишък от витамини, това също се отразява върху кожата. Например излишъкът на витамин В може да влоши акнето, има случаи пък, при които кожата страда от недостиг на селен, магнезий, цинк, манган. При излишък от витамин А кожата става суха и лющеща се. Неправилното храненe при децата, преобладаването на въглехидрати в храната им води до затлъстяване и поява на кожни проблеми като тежко протичащо акне, стрии.

Климат

Климатът е друг важен фактор, който влияе върху кожата. Вятърът, сухият въздух, студът, топлината и слънцето стресират кожата, дехидратират я и ускоряват нейното стареене. Микроклиматът вътре в помещенията също играе важна роля. Когато помещението не се проветрява и овлажнява достатъчно, климатиците и отоплението карат кожата да страда, особено когато тя е суха и чувствителна.

С възрастта кожата става суха, по-тънка, губи своята еластичност, роговият слой задебелява. Това е свързано и с промяна в хормоналния баланс на организма. Ето защо грижите за кожата трябва да започнат достатъчно рано, за да се забавят процесите на стареене, но дори и когато бръчките вече са видими, състоянието на кожата може да се подобри чрез съответните грижи.

Има ли правила, които трябва да следваме в грижите за нея?

Задължително трябва да се следват правила при грижите за кожата, особено тази на лицето. Правилата са свързани с предотвратяване на действието на всички онези вредни фактори, които изброих по-горе. На първо място аз поставям чистота на кожата. България е на първо място в Европа по замърсеност на въздуха. Задължително кожата, особено тази на лицето, трябва да се почиства със съответните измивни средства, съобразени с типа кожа. За да не се наруши воднолипидният слой на кожата, тя трябва да се омазнява с подходящи кремове, емолиенти, масла.

Могат да се ползват и различни физиотерапевтични процедури, чрез които активните съставки навлизат в по-дълбоките слоеве на кожата – там, където при обикновеното нанасяне козметичното средство не достига. Разбира се, при наличие на кожно заболяване дерматологът винаги дава указания за специфичните грижи, които трябва да се полагат, така че да се улесни и ускори лечението.

Препоръките, които дерматологът ще даде за начина на хранене, също са от изключително значение, особено при подозрение за хранителна алергия. При наличието на обрив дерматологът търси първопричината – дали е свързано с прием на медикаменти или се дължи на контакт с външни агенти.

Кои са притеснителните симптоми, за които трябва да следим?

Обикновено при поява на сърбеж, зачервяване, болка или какъвто и да е обрив човек сам търси помощта на лекар. Тук е важно да отбележим, че не е препоръчително да се извършва самолечение, нито пък човек сам да си поставя диагнози, четейки в интернет или следвайки съвети на лица, които нямат медицинско образование.

Много често се допускат грешки, защото в дерматологията поставянето на точна диагноза е въпрос на солиден опит и висока компетентност. За да открие причината за дадена кожна проява, често дерматологът се налага да бъде и добър интернист, тъй като зад редица кожни промени се крият сериозни системни заболявания, които ако се открият навреме и в ранен стадий, могат да бъдат лекувани успешно.

Тук особено внимание бих искала да обърна на онези кожни промени, които са свързани с хиперпигментните лезии – имам предвид бенките, както и раничките по кожата, които трудно или изобщо не заздравяват. Когато една бенка, която от години си стои на едно място, започне да нараства, да променя повърхността си, да променя формата и дебелината си, да кърви или да образува възпалителен вал около себе си, веднага потърсете консултация с дерматолог.

 

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow