img

Надежда в мола

Физиотерапия и рехабилитация в „Надежда“

Подкаст в рубриката „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“ с участието на д-р Кристина Павлова, водещ специалист по физикална медицина и рехабилитация. Модератор: Мария Пеева (Мама Нинджа)

05.10.2022 | 11:20

animated-circle

В епизод 10 на рубриката на подкаста на „Надежда“ – „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“ , ще говорим за физиотерапия и рехабилитация.

Гост в студиото e д-р Кристина Павлова – водещ специалист по физикална медицина и рехабилитация. Основните ѝ професионални интереси са в областта на болестите на гръбнака и периферна нервна система, комплексни методи за преодоляване на болката, физикални методики за трудно зарастващи рани, физикална терапия и козметика, мануална терапия на вертеброгенните заболявания на периферна нервна система, акупунктура, естетична физиотерапия, следоперативна рехабилитация при някои онкологични заболявания. Д-р Павлова е автор на програма „Виктория” – комплексна рехабилитация след операция на рак на гърдата – първата систематизирана комплексна методика в България за медицинска, социална и психологическа рехабилитация на пациенти, оперирани от карцином на гърдата, преминаващи или преминали курс на лечение с химиотерапия или лъчелечение. От няколко месеца тя развива сектор по физиотерапия и рехабилитация в Медицински център „Надежда“ и ще говорим с нея за всички медицински услуги и специализирани грижи, които тя и нейният екип осигуряват.

Тя ще даде отговори на въпросите:

1. Каква е разликата между физиотерапия, кинезитерапия и рехабилитация?

2. При наличие на какви оплаквания и заболявания пациентите могат да се обръщат към сектора по физиотерапия и рехабилитация?

3. Какви са терапиите и методите за лечение, с които си служат физиотерапевтите в практиката си?

4. Изисква ли се специализирана апаратура за извършване на процедурите и с какво оборудване разполага „Надежда“?

5. Къде се провеждат процедурите и как пациентите могат да запишат час?

6. В кои случаи може да се повлияе болковия синдром и с помощта на каква апаратура и терапия?

7. Бременните често изпитват болки в кръста, както и тежест и отоци в краката. Обикновено с напредване на бременността тези усещания се засилват и водят до сериозен дискомфорт. Има ли възможност да се облекчи състоянието им?

8. В следродилния период също понякога се появяват болка в кръста, раменете и врата, както и отпуснатост на коремните мускули. Как можете да бъдете полезна на пациентките в този деликатен период?

9. Дископатията и дисковата херния са заболявания, за които често чуваме. В кои случаи и с какво може да им помогнете.

10. Кои други неврологични заболявания могат да се повлияят благоприятно благодарение на физиотерапията?

11. Заболяванията на ушите, носа и гърлото понякога оставят трайни последици, за някои от които се препоръчва физиотерапия. При какви симптоми след боледуване е препоръчително пациентите да се обърнат за консултация към физиотерапевт?

12. Какво включва естетичната физиотерапия и от какъв тип услуги могат да се възползват пациентите на „Надежда“ в това направление?

13. Защо е важна рехабилитацията при пациенти с рак на гърдатат и какво включва тя?

Видео

Аудио

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow