img

Надежда в мола

Грижата за стомашно-чревния тракт

Подкаст в рубриката „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“ с участието на д-р Александър Маринов, гастроентеролог. Модератор: Мария Пеева (Мама Нинджа)

01.11.2022 | 10:49

animated-circle
В епизод 12 на рубриката на подкаста на „Надежда“ – „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“, ще говорим за здравето на стомашно-чревния тракт и симптомите, които обикновено ни водят в кабинета на гастроентеролога.
 
Гост в студиото e д-р Александър Маринов – гастроентеролог с богат опит в областта на профилактиката, диагостиката и лечението на заболяванията на стомашно-чревния тракт, превенция на усложненията от затлъстяването и др.

Той ще даде отговори на въпросите:

1. Кои са най-често срещаните проблеми при стомаха, червата и черния дроб и какви са симптомите им?

2. На какво се дължат тези проблеми?

3. Честата употреба на алкохол причинява проблеми на черния дроб и стомашно-чревния тракт. Какво количество е безопасно да се приема и еднакво ли е то за мъжете и жените?

4. Как медикаментите се отразяват на черния дроб, стомаха и червата и как да възстановим правилните им функции след това?

5. Кои са опасните за черния дроб вируси и какво е отражението на COVID-19 върху функцията на черния дроб, стомаха и червата?

6. Стомахът е много деликатен и „чувствителен“ орган. Казваме „сви ме стомахът“, или „имам нервен стомах“. Какви са препоръките в подобни случаи?

7. На какво се дължат киселините, как да ги преборим?

8. Киселините са почти неизменен спътник и при бременността. Също така повръщането и запекът. Има ли естествени средства, с които бременните могат да си помогнат, и в кои случаи е препоръчително да се обърнат за съдействие към гастроентеролог?

9. Какво знаем вече за глутена? До какви заболявания на червата води и в кои случаи трябва да бъде изключен той от храненето?

10. Какво включват диагностичните прегледи и изследвания за най-честите проблеми, които изброихме?

11. Каква би трябвало да е профилактиката на заболяванията на стомашно-чревния тракт?

12. Как можем да се погрижим цялостно за храносмилателната си система. Какви са Вашите препоръки за добро храносмилане и добро чревно здраве?

Видео

Аудио

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow