img

Надежда в мола

Митове и реалности за пренаталната диагностика

Подкаст в рубриката „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“ с участието на д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова – специалисти по пренатална диагностика и терапия. Модератор: Мария Пеева (Мама Нинджа)

15.12.2022 | 10:08

animated-circle
В епизод 14 на рубриката на подкаста на „Надежда“ – „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“ ще говорим за много важна за всички бъдещи майки тема – какво виждат специалистите по време на фетална морфология и какво остава все пак скрито за тях.
 
Гости в студиото са д-р Кристина Чачева – ръководител на отделението по Пренатална диагностика и терапия и водещ за България специалист по пренатална медицина, и д-р Марина Михова – специалист по пренатална медицина с дългогодишен опит, част от екипа на д-р Чачева, който извършва високоспециализираните вътреутробни операции в „Надежда“.
 
Те ще отговорят на следните въпроси:
1. Дали всичко е наред с бебето – дали всичките пръстчета са по местата си, дали органите се развиват правилно, дали бебето наддава добре. Кои изследвания дават отговор на тези въпроси?
2. Кой насочва пациентките към подобен тип изследване?
3. Какво представлява биохимичният скрининг, кога се извършва, какви данни предоставя?
4. Това изследване служи ли за поставяне на диагноза или са необходими друг тип изследвания, за да се потвърди аномалия на плода?
5. В кои срокове на бременността се извършват прегледите „фетална морфология“ и какво остава „невидимо“ за специалиста по пренатална медицина?
6. 2D, 3D или 4D фетална морфология?
8. Ако се установят отклонения от нормата, какви са следващите стъпки?
9. Кога е препоръчително да се извърша скринингов ДНК-тест?
9. Кой може да разчете резултатите от генетичния тест и какви митове битуват сред пациентките във връзка с тях?
10. Често пациентките Ви търсят за получаване на второ мнение. Как бременната жена да избере на кой специалист да се довери, ако получи разнопосочна информация?
12. Често бременните обсъждат в различни групи във Фейсбук или във форуми притесненията си. Какви са рисковете, свързани с подобен обмен на информация?

Видео

Аудио

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow