img

Надежда в мола

Всичко за хематологичните заболявания

Подкаст в рубриката „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“ с участието на д-р Камелия Милчева, клиничен хематолог. Модератор: Мария Пеева (Мама Нинджа)

19.10.2022 | 09:57

animated-circle

В епизод 11 на рубриката на подкаста на „Надежда“ – „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“, ще говорим за хематологичните заболявания, тяхната диагностика и лечение, както и защо е важно да говорим за запазване на фертилитета преди онкохематологична терапия.

Гост в студиото e д-р Камелия Милчева – клиничен хематолог с професионални интереси в областта на трансплантацията на стволови клетки, хематологията на бременността и имунохематологията. Консултант по клинична хематология на информационния портал на МБАЛ „Надежда“ zapazi.me, който цели да информира защо лечението на онкологичните заболявания поставя в риск репродуктивните възможности и кога и как те могат да бъдат съхранени. Тази година д-р Камелия Милчева участва и като посланик в кампанията „Запази надежда“, която се провежда за четвърта поредна година и този път е с фокус върху запазването на възможностите за дете преди, по време на и след онкологично лечение и повишаване на качеството на живот на жени с рак на гърдата по време и след терапиите.

Тя ще даде отговори на въпросите:

1. С кои хематологични заболявания се срещате най-често в практиката си?

2. Какво води до развитието на тези заболявания?

3. Какви са симптомите на най-често срещаните хематологични заболявания?

4. Какъв е пътят до поставяне на диагнозата – какви прегледи и тестове е необходимо да бъдат направени?

5. Кои са най-честите хематологични усложнения по време на бременността, с които се сблъсквате в практиката си?

6. Какви са симптомите при тях и как бременната жена да разбере, че трябва да потърси консултация с хематолог?

7. Какви са рисковете за майката и плода при наличието на хематологични усложнения по време на бременността?

8. Може ли промяна на хранителния режим и специална диета да компенсират дефицита на желязо и витамини или е необходим прием на специални добавки?

9. Необходимо ли е след раждането да се извърши проследяване на родилката и бебето и да се направи корекция на хранителния режим и терапията?

10. Често онкохематологичните заболявания се установяват в детска възраст или при млади мъже и жени. Как лечението може да попречи на шанса за дете?

12. Само със замразени яйцеклетки и сперматозоиди ли има шанс за дете при младите хора, преминали през лечение на онкохематологично заболяване? Може ли да се забременее по естествен път със собствени яйцеклетки и сперматозоиди?

13. Наясно ли са в днешно време пациентите с тези рискове или все още твърде малко се говори по тази тема?

14. Тази година Вие се присъединихте към посланиците на „Запази надежда“. Защо взехте решение да ги направите и какво е посланието Ви към всички млади хора с онкологични заболявания, които тепърва тръгват по пътя на своето лечение?

Видео

Аудио

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow