img

Репродуктивна медицина

Мъжкият фактор при липса на бременност

Павел Цонев, биолог в Андрологичната лаборатория на ‘Надежда“, говори за мъжкото репродуктивно здраве. Модератор: Ивана Александрова, инфлуенсър

31.05.2023 | 11:49

animated-circle

Вторият подкаст в кампанията „Надежда за дете“ е по темата „Мъжки фактор“ или по-точно – причините за репродуктивни затруднения при мъжа. Отдавна митът, че проблемите в забременяването трябва да се търсят само при жената, е разбит. Причините се разпределят почти поравно между двата пола. Затова когато една двойка се сблъска с репродуктивен проблем, в кабинета на специалиста по репродуктивна медицина за консултация влизат и двамата партньори. По отношение на мъжкото репродуктивно здраве, с всяко свое издание Световната здравна организация намалява референтните стойности за „нормалност“ в показателите на спермограмата. Проблемите в репродукцията се задълбочават и засягат все повече мъжете, но въпреки тревожните тенденции по тази тема се говори твърде малко. В подкаста „Мъжкият фактор при липса на бременност“ ще проведем откровен разговор именно затова. Събеседник в студиото ни е Павел Цонев, биолог в Андрологична лаборатория на болница „Надежда“, който ще ни каже:

  • Каква е честотата на репродуктивните проблеми при мъжете?
  • Кои са факторите, които водят до влошаване на мъжкото репродуктивно здраве?
  • Фактор ли е възрастта за влошаването на мъжкото репродуктивно здраве?
  • Спермограмата – какво представлява то и защо е толкова важна? Какво може да ни покаже?
  • Когато говорим за вече установен проблем с репродукцията при мъжа, означава ли това задължително инвитро?
  • Може ли да се повлияе положително състоянието при мъжете по някакъв начин – чрез промяна в начина на живот, хранене, прием на добавки?

Модератор на подкаста е Ивана Александрова – инфлуенсър и жена, която сбъдна мечтата си за дете, благодарение на д-р Персенска и екипа на болница „Надежда“.

Видео

Аудио

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow