img

Репродуктивна медицина

Д-р Стаменов участва на среща на Българско сдружение Лимфом

Двудневна среща-дискусия и семинар във връзка със Световния информационен ден за лимфома и Месеца на рака на кръвта.

01.10.2023 | 10:00

animated-circle

На 30 септември 2023 г. на Годишната среща на Българското Сдружение Лимфом д-р Стаменов изнесе вълнуваща лекция за пътя, който пациентите с онкохематологични заболявания и техните лекари извървяват ръка за ръка към общата им цел – пълното оздравяване и завръщането към пълноценен живот.

Д-р Стаменов запозна аудиторията с рисковете, които лекарственото лечение на онкохематологични заболявания носи със себе си по отношение на репродукцията и се спря подробно на възможностите за съхраняване на фертилитета при пациенти с лимфом в репродуктивна възраст. Той подчерта, че експертни препоръки на международните научни дружества по онкология и репродуктивна медицина препоръчват всички пациенти с онкохематологични заболявания в репродуктивна възраст да бъдат консултирани с репродуктивен специалист в най-ранен срок след поставяне на диагнозата, независимо от вида, стадия и желанието за бъдещи бременности към момента на диагностицирането.

В своята презентация д-р Стаменов постави акцент върху интересни наблюдения на психолозите, според които съхраняването на фертилитета преди старт на лечението при хора с онкологични заболявания подпомага мотивацията им да преминат по-леко през терапията и да следват стриктно препоръките на своите лекари, защото им дава хоризонт и перспектива за пълноценен живот след оздравяването. 

Д-р Стаменов представи и сайта zapazi.me и препоръча на аудиторията да се запознае с вълнуващата история на тазгодишния посланик на надеждата в социалната кампания на болница „Надежда“ – „Запази надежда 2023“ – бившия капитан на националния отбор по волейбол Страшимира Симеонова.

В края на презентацията си д-р Стаменов напомни, че болница „Надежда“ е национален център за онкофертилитет в следните три направления:

Болница „Надежда“ от години работи в областта на онкофертилитета и поема отговорността да бъде национален център за запазване на репродуктивните възможности при пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания благодарение на отличната колаборация между репродуктивните ни специалисти и онколози и онкохематолози от цялата страна.

Всеки пациент с онкологично или онкохематологично заболяване, който потърси „Надежда“, ще има възможност за експертна консултация в рамките на 24 часа от обаждането си, независимо къде в България се намира. По време на тази консултация ще научи от репродуктивния специалист какви са приложимите методи за съхраняване на репродукцията с оглед на определената от онколога или онкохематолога терапия. Ако случаят позволява провеждане на процедура по съхранение, пациентът ще получи съдействие това да се случи бързо, без опасност от забавяне на старта на лечението. 

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow