Ендомарт - инициатива на болница 'Надежда" за борба с ендометриозата

инициативи

Ендометриоза

#ЕндоКакво през #ЕндоМарт е кампания на МБАЛ „Надежда“  за повишаване на информираността за ендометриозата, от която страда всяка 10-та жена.

badge

Ендометриозата е гинекологично забо­ля­ва­не, при което тъкан, подобна на тази, която из­гражда ма­точ­ната лигавица – ендо­мет­риу­ма, се разпространява на различни локации из­вън матката. При това под влия­ние на жен­ския хормонален цикъл, тези ендо­мет­ри­оз­­ни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, от­колкото звучи, тъй ка­то създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с по­тен­циално тежки усложнения.

Ендо­мет­ри­озата влошава яйч­ни­­ковия резерв и на­ма­ля­ва броя на яйце­клет­­ките. Създава и имунни проблеми, които пре­чат на им­план­тацията на ембриона. В по­-къс­на възраст може да се прояви и с дълго кръвотечение и болки до не­въз­мож­ност да се изпълняват ежедневните дейности.

#ЕндоМарт

Защо говорим за ендометриозата през март? Защо е важно да говорим за нея през всички останали месеци от годината?

Всяка ДЕСЕТА жена страда от ендометриоза, но присъствието й често е обгърнато в тишина – без явни симптоми, или с такива, за които жените не говорят.

 

От март 2019 г. в болница „Надежда“ функционира първият специализиран кабинет по ендометриоза у нас. За трета поредна година в него през месец март възможност за безплатна консултация ще получат 100 жени.

ендомарт - защо е важно да говорим за ендометриозата през март

Специализиран кабинет по ендометриоза отвори врати в болница "Надежда"

Откриването на кабинета е част от информационна кампания на Надежда „ЕндоМарт. Защото е важно!“ за ендометриозата – заболяване, което засяга всяка десета жена по света.

На 7 март 2019 в болница „Надежда“ се открива специализиран кабинет по еднометриоза, в който момичета и жени със симптоми на заболяването могат да бъдат консултирни от водещи акушер – гинеколози с богат опит в диагностиката и лечението на ендометриозата.

Към всеки отделен случай ще се прилага индивидуален подход за лечение.

Направленията, в които работи кабинетът са обвързани с най-честите проявления на заболяването като:

  • Болков синдром;
  • Проблемно забременяване;
  • Яйчникова киста ендометриоза (образуването на „шоколодави“ кисти в яйчниците);
  • Случаите на т.нар. дълбока ендометриоза, (когато ендометриозните огнища са се разпространили дълбоко по коремните органи, причинявайки сраствания и хронично възпаление.).

Кабинетът е полезен и на всяка жена, която си задава въпроса: „Имам ли ендометриоза или не?“. Даден навреме, отговорът може да предотврати редица тежки усложнения и проблеми в бъдеще.

Записване на час се осъществява на Регистратурата на МБАЛ „Надежда“, както и на тел. 02 441 79 70, 0882 193 970.

Вижте още

Победителите
Запази надежда
Инвитро с надежда
scroll-top-custom-arrow