инициативи

Ендометриоза

Кампания на МБАЛ „Надежда“  за повишаване на информираността за състоянието „ендометриоза“.

badge

Ендометриозата е гинекологично забо­ля­ва­не, при което тъкан, подобна на тази, която из­гражда ма­точ­ната лигавица – ендо­мет­риу­ма, се разпространява на различни локации из­вън матката. При това под влия­ние на жен­ския хормонален цикъл, тези ендо­мет­ри­оз­­ни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, от­колкото звучи, тъй ка­то създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с по­тен­циално тежки усложнения.

Ендо­мет­ри­озата влошава яйч­ни­­ковия резерв и на­ма­ля­ва броя на яйце­клет­­ките. Създава и имунни проблеми, които пре­чат на им­план­тацията на ембриона. В по­-къс­на възраст може да се прояви и с дълго кръвотечение и болки до не­въз­мож­ност да се изпълняват ежедневните дейности.

#ЕндоМарт

Защо говорим за ендометриозата през март? Защо е важно да говорим за нея през всички останали месеци от годината?

Всяка ДЕСЕТА жена страда от ендометриоза, но присъствието й често е обгърнато в тишина – без явни симптоми, или с такива, за които жените не говорят.

 

От март 2019 г. в болница „Надежда“ функционира първият специализиран кабинет по ендометриоза у нас. За трета поредна година в него през месец март възможност за безплатна консултация ще получат 100 жени.

Вижте още

Победителите
Запази надежда
Инвитро с надежда

Още по темата

scroll-top-custom-arrow