сперматозоиди плуват към фалопиевите тръби след инсеминация

репродуктивна медицина

Инсеминация

Вътрематочната инсеминация е процедура, при която спермата се промива, концентрира и прехвърля директно в маточната кухина на жената с помощта на тънък катетър.

По този начин значително се увеличава броят на сперматозоидите, достигнали фалопиевите тръби, където се случва оплождането, за разлика от обикновения сексуален контакт, при който само малка част от сперматозоидите достигат целта. 

badge

Инсеминацията е предпочитан метод при АРТ, ако са налице следните условия за приложение:

Предстои ми инсеминация – какво трябва да знам?

Вашият лекар ще Ви информира на кой ден от месечния цикъл трябва да отидете на преглед. Записването на час става през кол центъра на болницата.

 

ВАЖНО! Като първи ден от месечния цикъл се отбелязва денят, в който започва яркото прокървяване. Ако менструацията е дошла следобед или през нощта, за първи ден се смята следващият ден.

С цел проследяване растежа на фоликулите ще се наложи да идвате в болницата за редовни ултразвукови прегледи до момента, до който доминантните фоликули не достигнат размери, индикиращи предстоящата овулация.

Инсеминацията може да бъде направена без стимулация (на естествен цикъл) в случаите, когато няма нито мъжки, нито женски фактор за инфертилитет, и когато при жената е установено наличие на овулация. Това означава, че преди процедурата се правят ултразвукови прегледи, за да се определи кога да се направи инсеминацията, без да се приемат медикаменти.

Когато това не донесе успех, се пристъпва към извършването на инсеминация със стимулация.

Най-често стимулацията при инсеминация цели две или три яйцеклетки да достигнат до зрялост. Обикновено е под формата на таблети или инжекции с гонадотропини, за да се стимулират яйчниците да произведат фоликули и да настъпи овулация. Когато пациентката използва медикаменти за стимулация, е важно тя да бъде проследявана с редовни ултразвукови прегледи и чрез извършване на хормонални изследвания 

 

Важно! При стимулацията винаги има индивидуален подход спрямо конкретния случай както в подбора на медикаментите, така и в дозите на препарата при приложението му.

Вашият лекар ще Ви уведоми кога ще бъде направена инсеминацията и кога трябва да Ви бъде поставена инжекция, подпомагаща финалното узряване на яйцеклетките. Не е задължително инжекцията да бъде поставена в клиниката, въпреки че нашите акушерки и сестри са на Ваше разположение за това. При желание от Ваша страна може да вземете медикамента и да Ви бъде поставен в друга клиника или място по Ваш избор.

 

Преди процедурата трябва да имате изследване за СПИН, Васерман, Хепатит В и С с валидност до 3 месеца преди деня за инсеминация.


Необходимо е да сте попълнили и подписали информирано съгласие за извършване на процедурата, което ще Ви бъде предоставено в Манипулационната на болницата (първата зала със стъклена врата до кабинет №1 в Централното фоайе).

 

След последния Ви преглед преди инсеминация и по указания на Вашия лекар е необходимо да запазите час за процедурата на Регистратура.

Партньорът Ви е необходимо да има изследване за Хепатит B и С, СПИН, Васерман с валидност до 3 месеца преди процедурата.

Важно условие е да има полово въздържание от 2 до 3 дни преди процедурата. В деня на инсеминацията той ще бъде повикан първи в болницата (обикновено сутрин между 8:00 – 8:30 часа), за да отдели еякулат. Семенната течност се получава чрез мастурбация в специални помещения в непосредствена близост до Андрологична лаборатория.

ВАЖНО! Преди да се даде материал е необходимо:

  • пикочният мехур да бъде празен;
  • задължително измиване на ръцете и гениталиите;

Материалът се събира в стерилен контейнер и се предава на биолог от Андрологична лаборатория, където той се обработва и подготвя за процедурата. Малка част от него се отделя, за да бъде проверена преживяемостта на сперматозоидите след обработката.

В много случаи при вътрематочната инсеминация се използват сперматозоиди от партньора. В други случаи, обаче, е нужно да се приложи донорска инсеминация, при която се използва проверена сперма от анонимен донор. В нашата страна се прилагат специални разпоредби, които регламентират използването на донорски репродуктивен материал.
Виж: Наредба 28 за дейности по асистирана репродукция.

Процедурата се провежда в кабинет №7 (Манипулационна до Централния вход на болницата). Инсеминацията е напълно безболезнена и усещането е като при обикновен гинекологичен преглед. Тя трае няколко минути, след което ще останете в легнало положение на гинекологичния стол за още около 15 минути. По преценка на лекаря се назначава допълнителна терапия до теста за бременност.

Уринарен тест за бременност може да направите на 15-ия ден след процедурата, а кръвен – на 11-14 ден. Уведомете ни дали инсеминацията е успешна или не и запишете час за коментар с Вашия лекар.

Кога инсеминацията е противопоказана

Вътрематочната инсеминация не бива да се прилага при жени със запушени фалопиеви тръби. Поради това проходимостта на тръбите трябва да се проучи чрез рентгеново изследване, наречено хистеросалпингография (ХСГ).

Вътрематочната инсеминация има много ниска успеваемост при жени над 40-годишна възраст, както и при по-млади жени с високо ниво на хормона FSH, изследван на трети ден от цикъла, или с други индикации за намаляващ яйчников резерв.

Предимства и недостатъци при вътрематочна инсеминация

Забременяванията при инсеминация са по-чести, когато стимулацията е с инжекции с гонадотропини (по-висок е и рискът от многоплодна бременност), в сравнение с инсеминация, при която стимулацията е с таблети. Това е така, защото инжекциите стимулират узряването на повече яйцеклетки отколкото таблетите и повечето зрели фоликули и съответно яйцеклетки увеличават шанса за забременяване.

Потенциалното неудобство е, че инжекциите с гонадотропини увеличават и риска от многоплодна бременност.

Успеваемостта е малко по-висока при жени, които нямат  спонтанна овулация (ановулация) и са стимулирани с медикаменти преди инсеминацията, тъй като техният инфертилитет е причинен именно от липсата на спонтанна овулация.

 

Инсеминацията е с ниска успеваемост:

  • когато жената е над 40 години;
  • когато яйцеклетките са малко на брой или с лошо качество;
  • когато спермата е с лоши показатели;
  • при жени с умерена до тежка ендометриоза;
  • при жени с някаква степен на тубарни увреждания или сраствания в таза.

ВАЖНО! Вътрематочната инсеминация не се препоръчва за повече от 4-6 цикъла.

Усложненията, възникващи след вътрематочна инсеминация, са индивидуални. Изключително рядко се наблюдават инфекция или спазми на матката, ако не са спазени изискванията и критериите за провеждане на манипулацията.

Внимание!
Имайте предвид, че спермата, по изискванията на медицината и спазването на стриктен контрол, може да се обработи само в лаборатории с необходимата апаратура.
„Обикновената” инсеминация, която на някои места се предлага,  представлява впръскване на необработена сперма във влагалището – имитация на полов акт.

Подобни съмнителни процедури крият рискове от инфекция, алергичен шок и е сигурен начин да развиете имунологична несъвместимост към партьора си.

Нашият съвет – когато Ви предлагат да направите инсеминация, задължително попитайте как, къде, от кого и в какви условия се обработва спермата. И още нещо – към инсеминация се пристъпва, едва когато преди това задължително е проверена проходимостта на маточните тръби.

 

Система за сигурност RI Witness

Асистираните репродуктивни техники при нас в „Надежда“ се извършват под строгия контрол на специална електронна система, наречена RI Witness. Тя е вече утвърдена и доказана методология, превърнала се в златен стандарт за сигурност в работата с репродуктивен материал във водещите клиники по света – в над 40 страни на шест континента.

 

RI Witness е високотехнологична система за наблюдение, която се използва в Ембриологична и Андрологична лаборатория.  Осигурява пълна проследяемост на генетичния материал от началото до края чрез персонализирана карта, свързана с Вашия пациентски профил, в комбинация със специални чипове и четци, вградени в отделните сектори и работни плотове.

 

В работната зона на RI Witness са инсталирани електронно устройство и четец, интегрирани с базата данни в „Надежда“. Благодарение на самозалепващите се RFID етикети, прикрепени към всички лабораторни съдове се мониторита спазването на протоколите за работа с репродуктивен материал и че се работи само върху съвместими проби във всеки един момент. 

 

Системата е с непрекъснат режим на работа и нито една стъпка не остава непроверена, като по този начин се гарантира контрол на качеството и ефективността на работния процес на специалистите, както и спокойствието и сигурността на пациентите.

Вижте още

Още по темата

scroll-top-custom-arrow