ембриолог на "Надежда" се подготвя да извърши ICSI/IMSI

репродуктивна медицина

Инвитро оплождане
(IVF, ICSI/ IMSI)

Kласическото инвитро оплождане (IVF – инвитро фертилизация) е метод, при който в лабораторни условия зрелите яйцеклетки, извлечени чрез пункция, се събират със сперматозоидите на партньора, за да се оплодят.
ICSI (инжектиране на сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката) е метод, който се прилага най-често, когато е налице т. нар. „мъжки фактор“ за липса на забременяване, или по-точно – при влошени спермални показатели на партньора.

badge

Класическо инвитро оплождане (IVF)

При този метод извлечените чрез пункция яйцеклетки се почистват деликатно от излишни клетки и се прехвърлят в съд (петри) с хранителна среда, етикетиран с Вашите имена.

Към тях в определена концентрация се добавят и предварително пречистените, обработени и активирани в Андрологична лаборатория  сперматозоиди, след което съдът със средата се поставя в инкубатор. Целта е някой от сперматозоидите сам да оплоди яйцеклетката, като преодолее слоя от кумулусни клетки и обвивката ѝ и се слее с нея.

На следващия ден ембриолозите проверяват яйцеклетките за признаци на оплождане – наличие на два пронуклеуса, мъжки и женски. Вече оплодените яйцеклетки се наричат преембриони или зиготи. Те ще бъдат наблюдавани и оценявани внимателно през следващите два до пет дни за правилно клетъчно делене. За процеса на тяхното развитие ще бъдете информирани изчерпателно по телефон от нашите ембриолози.

ВАЖНО! Различни функционални дефекти при яйцеклетките или сперматозоидите могат да възпрепятстват оплождането. Консултирайте се с Вашия репродуктивен специалист относно различните техники на оплождане и специализираните процедури, които могат да бъдат приложени при яйцеклетките и сперматозоидите в рамките на една инвитро процедура.  

ембриолог на "Надежда" се подготвя да извърши класическо инвитро оплождане
ембриолог на "Надежда" извършва ICSI оплождане на яйцеклетка

ICSI​ (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката)

Разновидност на класическото инвитро оплождане е методът ICSI (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката), който е подобен на IVF, но с тази разлика, че с помощта на специална техника в яйцеклетката се инжектира един-единствен сперматозоид. За целта преди пристъпване към оплождане яйцеклетките се подлагат на лека ензимна и механична обработка за цялостно премахване на кумулусните клетки. Под микроскоп се оценява тяхната зрялост и годност за извършване на процедурата и се пристъпва към оплождане. Манипулацията се прави с помощта на микроигла под микроскопски контрол с микроманипулатор, който позволява на ембриолога да извършва движения от порядъка на микрони и така да влезе в микрокосмоса на половите клетки.

 

В яйцеклетката се инжектира един уловен сперматозоид, като преди това микроиглата е преминала през обвивката на яйцеклетката, зона пелуцида и мембраната ѝ. Инжектираните яйцеклетки се поставят в подходяща среда в инкубатор, като резултатът от оплождането и наличието на пронуклеуси се вижда на следващия ден. Вече оплодените яйцеклетки се наричат преембриони или зиготи. Те ще бъдат наблюдавани и оценявани внимателно през идните два до пет дни за правилно клетъчно делене. За процеса на тяхното развитие ще бъдете информирани изчерпателно по телефон от нашите ембриолози.

ICSI се прилага най-често, когато е налице т. нар. „мъжки фактор” за липса на забременяване, или по-точно – когато сперматозоидите на Вашия партньор са твърде малко, не са достатъчно подвижни, имат лоша структура (морфология), както и в случаите, когато сперматозоидите са получени чрез тестикуларна биопсия. 

 

ВАЖНО! И при класическото инвитро оплождане, и при ICSI е възможно използването на донорски сперматозоиди или яйцеклетки след подписване на съответните документи от партньорите.

Отговорът на този въпрос не е еднозначен, затова е необходимо да обсъдите всеки от вариантите с Вашия репродуктивен специалист.

Решението за избор на единия или другия метод се предопределя от множество фактори, като възраст на жената, дали е забременявала преди, причината за незабременяване сега, броя на сперматозоидите, броя на извадените при пункцията яйцеклетки, тяхното качество и др.

 

Възможно е при добра спермограма и голям брой извлечени яйцеклетки по преценка на репродуктивния специалист да се приложи комбинация от двата метода за оплождането в лабораторни условия.

IMSI

IMSI (интрацитоплазмено инжектиране на морфологично селектиран сперматозоид в яйцеклетката)

По същество това е ICSI процедура, при която под голямо микроскопско увеличение се избира  добре изглеждащ сперматозоид, който е с правилна форма и размери, без дефекти по отделните му части (главичка, шийка и опашка), за да бъде инжектиран в цитоплазмата на яйцеклетката.

ембриолог на "Надежда" се подготвя да извърши IMSI

Система за сигурност RI Witness

Асистираните репродуктивни техники при нас в „Надежда“ се извършват под строгия контрол на специална електронна система, наречена RI Witness. Тя е вече утвърдена и доказана методология, превърнала се в златен стандарт за сигурност в работата с репродуктивен материал във водещите клиники по света – в над 40 страни на шест континента.

 

RI Witness е високотехнологична система за наблюдение, която се използва в Ембриологична и Андрологична лаборатория.  Осигурява пълна проследяемост на генетичния материал от началото до края чрез персонализирана карта, свързана с Вашия пациентски профил, в комбинация със специални чипове и четци, вградени в отделните сектори и работни плотове.

 

В работната зона на RI Witness са инсталирани електронно устройство и четец, интегрирани с базата данни в „Надежда“. Благодарение на самозалепващите се RFID етикети, прикрепени към всички лабораторни съдове се мониторита спазването на протоколите за работа с репродуктивен материал и че се работи само върху съвместими проби във всеки един момент. 

 

Системата е с непрекъснат режим на работа и нито една стъпка не остава непроверена, като по този начин се гарантира контрол на качеството и ефективността на работния процес на специалистите, както и спокойствието и сигурността на пациентите.

Важна информация

Подготовка за инвитро процедура
Стимулация
Пункция на фоликули
Култивиране на ембриони
Ембриотрансфер и тест за бременност

Записване на час

След като заявката Ви бъде разгледана от репродуктивните ни специалисти, наш служител ще се свърже с Вас на посочените телефони, за да Ви предложи дата и час за първоначален преглед. Очаквайте обаждането на наш служител в рамките на един месец.

Вижте още

Специализирани процедури
Специализирани изследвания
Ембриологична лаборатория
Андрологична лаборатория
scroll-top-custom-arrow