РЕПРОДУКТИВНА МЕДИЦИНА

Донорска програма в „Надежда“

Ползването на донорски репродуктивен материал – сперматозоиди или яйцеклетки, помага на много семейства да сбъднат своята мечта за бебе тогава, когато възможностите на стандартното инвитро лечение вече са изчерпани или не могат да бъдат приложени. В България броят на двойките, които се нуждаят от подкрепата на донор, за да станат родители, нараства непрекъснато.

badge

За донорската процедура

При инвитро процедурата с донорски материал вместо собствени полови клетки – яйцеклетки и сперматозоиди, използваме чужди такива. По този начин отпада необходимостта от хормонална стимулация и фоликуларна пункция при жената, а при мъжа – от добиване на семенна течност – процедури, през които преминават донорите на репродуктивни клетки. 


Донорството в България е анонимно. Това означава, че пациентите, които получават донорски яйцеклетки или сперматозоиди, не познават своя донор, както и донорите на репродуктивен материал не познават пациентите, при които ще бъдат ползвани дарените клетки. Изключение има единствено при родственото донорство, където жена до 38 години – роднина на реципиента по права линия, може да стане донор на яйцеклетки на своята сестра или първа братовчедка.

01

Донори

Реципиентите могат да получат информация за своя донор от предварително предоставени донорски профили, в които са посочени образованието, интересите, хобито на жената или мъжа, които са станали донори на репродуктивен материал, както и частична информация за техните фенотипни белези. 

Преди акта на даряване всички донори на репродуктивен материал преминават през редица изследвания и прегледи, включително и генетични.

02

Реципиенти

Включването на пациент в донорската програма се извършва само от и по преценка на лекуващия лекар – репродуктивен специалист от болница „Надежда“. Изчакването за подходящ донор на яйцеклетки зависи от много фактори – съвпадение на медицински показатели, време за одобрение и подготовка на донора за процедурата и др. В общия случай след като бъдете включени в Донорската програма на МБАЛ „Надежда“, може да се наложи да изчакате подходящ донор на яйцеклетки между 6 месеца и 1 година.

scroll-top-custom-arrow