мъж и жена се държат за ръце в знак на подкрепа

репродуктивна медицина

Етапи на инвитро процедурата

Всяка инвитро процедура включва последователност от стъпки – подготовка, стимулация, пункция, оплождане, трансфер, с които Вашият репродуктивен специалист подробно ще Ви запознае след извършване на първичен преглед и консултация, сваляне на детайлна анамнеза и разглеждане на цялата представена от Вас документация за история на предходни заболявания и изследвания, както и след назначаване на допълнителни изследвания, тестове и консултации, ако такива са необходими.

badge

Инвитро процедурата стъпка по стъпка

лекар и пациент обсъждат предстоящото лечение

01

Подготовка

Включва извършването на задължителни изследвания, прегледи и консултации преди старт на процедурата. Ако все още не сте инвитро пациент на „Надежда“, е необходимо първо да подадете онлайн заявка за първичен преглед при наш репродуктивен специалист. 

 

подготовка на инжекция с препарат за хормонална стимулация на яйчниците

02

Стимулация

Стимулацията на яйчниците има за цел да осигури образуването на по-голям брой яйцеклетки посредством приложението на различни медикаменти по определени схеми, наречени „стимулационни протоколи“. Индивидуалният подход при избора на протокол и мониторирането на стимулацията е задължителен.

лаборатория с микроскоп и епруветки за изследване на клетки

03

Пункция

Пунцкията е етап, на който „събираме“ узрелите яйцеклетки. Под ултразвуков контрол с помощта на тънка игла се преодолява стената на влагалището, достига се яйчникът и фоликулите се пунктират – фоликулярната течност, в която яйцеклетките „плуват“, се изтегля и събира в епруветки. 

ембриолог на "Надежда" се подготвя да извърши IMSI

04

Оплождане

След пункцията в Ембриологична лаборатория се извършва оценка на качеството на получените яйцеклетки и ако са зрели, се осигуряват подходящите условия за тяхното оплождане и се пристъпва към класическо инвитро оплождане, ICSI или IMSI.

 

ембриолог на "Надежда" култивира ембриони в ембриоскоп

05

Култивиране на ембриони

Анализът на развитието на ембрионите се осъществява чрез конвенционалните методи за наблюдение под микроскоп, но в много от случаите за тази цел използваме най-съвременната система за култивиране и мониториране на ембриони, наречена ембриоскоп. Ембриоскопът комбинира в себе си последно поколение инкубатор с вграден микроскоп, камера и специализиран софтуер за мониторинг и анализ на развитието на ембрионите.

жена с положителен тест за бременност в "Надежда"

06

Ембриотрансфер и тест за бременност

Ако Вашият ембрион се развива нормално и достигне до стадия с две до осем клетки след няколко последователни деления (най-често след около 48 часа), се пристъпва към прехвърлянето му в матката (ембриотрансфер) на 3-ия ден след пункцията. Понякога трансферирането може да стане и на 4-ия или 5-ия ден, когато ембрионите са на стадий бластоциста. Две седмици след трансфера трябва да направите тест за бременност – уринарен или кръвен.

ембрион

07

Договор за съхранение/ унищожаване на ембриони

Ако Ви предстои замразяване на ембриони, ще подпишете договор за криоконсервиране и съхранение на ембриони, в който се уточняват всички условия по замразяване и периодът на съхранение на част или целия годен генетичен материал, правата и задълженията на страните, начините на плащане и прекратяване на договора. 

Нека поговорим преди да решим...

Наличието на репродуктивни затруднения не означава задължително, че трябва да се прибегне към някой от тези методи. В някои случаи проблемното забременяване се дължи само на леки хормонални отклонения, които с подходяща терапия и с промяна на начина на живот обикновено водят до положителен резултат и спонтанно настъпила бременност. В други случаи обаче се налага прибягване до средствата на асистираната репродукция.

Вижте още

Инсеминация
IVF, ICSI/ IMSI
Ембриологична лаборатория
Андрологична лаборатория

Още по темата

scroll-top-custom-arrow