жена с положителен тест за бременност в "Надежда"

репродуктивна медицина

Ембриотрансфер и тест за бременност

Това е може би най-вълнуващата част от всяка инвитро поцедура, изпълнена с много емоции и трепетно очакване. Този етап изглежда най-простият от цялата технология на асистираната репродукция, но е и един от най-важните.

badge

Лутеална поддръжка преди трансфер

След пункцията задължително ще започнете прием на прогестеронов препарат, който подготвя матката за имплантация на ембрионите.

 

Ако Ви предстои замразен трансфер, Вашият репродуктивен специалист ще Ви информира кога и с помощта на какви медикаменти е необходимо да стартира лутеалната поддръжка.

 

В общия случай препаратът се прилага по определена схема под формата на вагинални капсули.

По преценка на Вашия лекар ще Ви бъде назначен прием на фолиева киселина, на лекарство, съдържащо хормона естрадиол и/или други медикаменти, които ще подготвят организма Ви за предстоящия трансфер.

 

Приемът на изписаните лекарства задължително продължава до деня на теста за бременност.

Ембриотрансфер

Ако Вашият ембрион се развива нормално след инвитро оплождането и достигне до стадия с две до осем клетки след няколко последователни деления (най-често след около 48 часа), се пристъпва към прехвърлянето му в матката (ембриотрансфер) на 3-ия ден след пункцията. Понякога трансферирането може да стане и на 4-ия или 5-ия ден, когато ембрионите са на стадий бластоциста.Ембриолозите поставят ембриона/ембрионите в много тънък катетър, който репродуктивният специалист под ултразвуков контрол въвежда в матката, за да го/ги прехвърли там на оптималнaта за имплантиране позиция.  Процедурата е абсолютно безболезнена и напомня усещането при вземането на материал за цитонамазка. Вие ще сте в легнало положение като за обикновен гинекологичен преглед. 

Когато имате повече ембриони, Вашият репродуктивен специалист след консултация с ембриолог ще прецени кои и колко от тях да бъдат прехвърлени в матката. Останалите могат по желание на двамата партньори да бъдат замразени или унищожени. Ако с Вашия партньор сте взели решение да замразите оставащите ембриони, не забравяйте да попълните договор за замразяване на ембриони/яйцеклетки, който може да получите на сектор Информация, веднага след като ембриолозите са Ви уведомили, че замразяването е факт.

 

ВАЖНО! Шансовете за настъпване на бременност са по-високи при трансфериране на повече ембриони и с колкото по-добро качество са те, толкова по-голяма е вероятността за успех. От друга страна, колкото повече ембриони се трансферират и колкото „по-хубави” са те, толкова по-голяма е и вероятността за възникване на многоплодна бременност. Това крие рискове за развитието на самата бременност, за бебетата (преждевременните раждания са четири пъти по-чести) и за състоянието на бременната. Това е причината, поради която лекарският екип търси баланс при трансфера на ембриони между увеличаване на шанса за имплантация, от една страна, и ограничаване на случаите с многоплодна бременност от друга. Вашият репродуктивен специалист ще обсъди с Вас колко ембриона ще бъдат трансферирани и какви са възможните ползи и рискове, произтичащи от това.

Ще бъдете информирана от ембриолозите кога ще бъде Вашият трансфер и ще получите от тях подробни указания как да се подготвите за него.

 

  • За разлика от пункцията, за трансфера не е необходимо да спазвате предварителна подготовка (да не сте приемали храна и течности), напротив, елатe отпочинала, спокойна и сита.

 

  • Необходимо е да започнете прием на течности (около половин-един литър вода) час и половина преди манипулацията. Пикочният мехур трябва да е пълен.

 

  • Ако имате заявен час за акупунктура (ще Ви бъде предложено да я направите в деня на трансфера), ще бъдете насочена към специализирания кабинет на етаж -1, където процедурата протича за няколко минути.

 

  • Преди трансфера ще Ви бъде поставена мускулна инжекция, която има успокояващо и мускулно-релаксиращо действие. Отпускането на пациентката в този момент е много важно, за да се улесни преминаването на катетъра с ембрионите през шийката на матката и за да се избегне появата на маточни контракции, които биха могли да изместят току-що поставения ембрион на неподходящо място в матката.

Трансферите се извършват от репродуктивен специалист в специализирани помещения (манипулационни), които се намират на етаж 1 (същите, в които се правят и пункциите).

 

  • След като бъдете извикана за трансфер, ще трябва да оставите своите дрехи и лични вещи в гардероб с механизъм за заключване. Ще Ви бъдат предоставени халат, боне и калцуни за еднократна употреба.

 

  • С Вас в манипулационна зала ще бъдат Вашият репродуктивен специалист и акушерка, а в съседното помещение, в специален „ембриобокс“, ще чака ембриолог, предварително подготвил Вашите ембриони за процедурата.

 

  • Самата манипулация не причинява болка, затова упойка не е необходима. Единственият дискомфорт, който може да усетите, е предизвикан от пълния пикочен мехур и допълнителния натиск от ехографския трансдюсер.

 

  • Ако има качествени ембриони, които биха могли да бъдат замразени, ще бъдете информирани за това.

Когато процедурата приключи, ще останете в покой на гинекологичния стол за около 20 минути. Това са Вашите минутки на пълен релакс след цялата поредица инжекции, манипулации и вълна от емоции, през които сте преминали в тези няколко седмици от приключението, наречено „инвитро“.

След трансфера ще получите eмбриодоклад от процедурата, а Вашият репродуктивен специалист ще Ви назначи и необходимите медикаменти и ще Ви даде общи насоки за начина Ви на живот до теста.

Нашите препоръки до деня на теста

Тест за бременност

Това е моментът, в който ще разберем дали сме успели, дали заедно сме постигнали най-жадуваната цел – във Вас да расте нов живот.

Знаем, че емоциите са много и са различни: от страх до еуфория, от слънчеви мисли до разколебана вяра, знаем, че следите с внимание всеки сигнал на Вашето тяло, който да подскаже поне мъничко, че опитът е успешен.

Две седмици след трансфера трябва да направите тест за бременност – уринарен или кръвен.

Кръвен тест за бременност се прави в клинична лаборатория, като за целта се взима периферна кръв от вената на ръката, за да бъде измерено нивото на бета ЧХГ.

Уринарният тест се прави в домашни условия. Много е важно да не избързвате с него преди 12-ия ден от трансфера.

Какъвто и да е резултатът, е необходимо да се обадите на дежурния телефон в Манипулационната на инвитро центъра и ще Ви бъдат дадени указания и препоръки за по-нататъшни действия в зависимост от случая.

Вижте още

Подготовка
Стимулация
Пункция
Култивиране на ембриони

Още по темата

scroll-top-custom-arrow