ембриолог на "Надежда" култивира ембриони в ембриоскоп

репродуктивна медицина

Култивиране на ембриони

Анализът на развитието на ембрионите се осъществява посредством конвенционалните методи за наблюдение под микроскоп, но в много от случаите за тази цел използваме най-съвременната към момента система за култивиране и мониториране на ембриони, наречена ембриоскоп.

badge

Ембриоскопите на „Надежда“

Анализът на развитието на ембрионите се осъществява посредством конвенционалните методи за наблюдение под микроскоп, но в много от случаите за тази цел използваме най-съвременната към момента система за култивиране и мониториране на ембриони, наречена ембриоскоп.

Ембриоскопът комбинира в себе си последно поколение инкубатор с вграден микроскоп, камера и специализиран софтуер за мониторинг и анализ на развитието на ембрионите, без да се налага те да бъдат изваждани.  Система следи 24 часа в денонощието важните параметри, като температура и газове, а камера заснема развитието на ембриона на всеки 10 минути, в седем различни равнини.

За разлика от конвенционалното наблюдение с микроскоп, с ембриоскопа имаме възможност да наблюдаваме развитието в динамика, като същевременно анализираме и проследяваме в детайли деленето и промените в морфологията на ембриона във всеки един момент. Това предоставя големи възможности по отношение на селекцията на онези от ембрионите, които имат най-висок имплантационен потенциал.

Данните от анализа се съхраняват и могат да бъдат използвани за по-задълбочени проучвания.

В кои случаи се препоръчва използването на ембриоскоп:

Как се развива ембрионът по дни

 Денят на Вашата пункция

В оплодената яйцеклетка (зигота) има оформени два пронуклеуса – един от сперматозоида, един от яйцеклетката. Не всички яйцеклетки, които са събрани при пункция, дават признаци на оплождане. Някои се изчакват до втори ден, за да се отчете окончателен резултат.

Оплодените яйцеклетки са се разделили на 2-4 клетки.

Правилно развиващият се ембрион вече е разделен на 8 клетки, които наричаме бластомери.

Стадий морула – ембрионът е разделен на 12-16 клетки.

Стадий бластоцист – ембрионът вече е съставен от около 110 клетки, които образуват два типа тъкани: вътрешна клетъчна маса, от която се развива плодът, и трофоектодермата, от която ще се формират плацента, пъпна връв и околоплодни мембрани.

Това е и максималният период от време (5-6 дни), за който Вашите ембриони могат да престоят в лабораторни условия.

През всеки от тези дни ембриолози правят оценка на развитието им.
Оценяват се деленето – броят клетки, дали са равни, симетрични, дали има наличие на фрагменти, проследява се компактизирането, големината и качеството на бластоцистите.

Вижте още

Подготовка
Стимулация
Пункция
Ембриотрансфер и тест за бременност

Още по темата

scroll-top-custom-arrow