лекар и пациент обсъждат предстоящото лечение

репродуктивна медицина

Подготовка

Ако все още не сте инвитро пациент на „Надежда“, е необходимо първо да подадете онлайн заявка за първичен преглед при наш репродуктивен специалист. Заявките се обработват при нас по реда на постъпването им и се представят на специализирана медицинска комисия, която разпределя отделните случаи към различните ни репродуктивни специалисти в зависимост от тяхната специфика и сложност, след което наш служител в срок до две седмици ще се свърже с Вас с предложение за дата и час за първичен преглед. 

badge

Необходими изследвания

Задължителни изследвания, които всяка двойка трябва да е направила преди първичния си преглед при репродуктивен специалист на „Надежда“:

При жената:

  • Хормони: FSH, LH, E2 (изследват се на 2-3 ден на менструалния цикъл), AMH (Антимюлеров хормон);
  • TSH, FT4, TAT, MAT и PRL (изследват се в дни без менструално кървене, без прием на кафе, до 10 ч. сутринта);
  • Витамин B12 (изследва се на гладно – без прием на храна и напитки);
  • Инсулинова резистентност (орален глюкозо-толерантен тест – изследването отнема около 2 часа и се извършва сутрин до 8:00 ч., на гладно – без прием на храна и напитки);
  • Вирусология (СПИН, хепатит В и С, сифилис) – препоръчително е изследването да бъде направено непосредствено преди датата на прегледа (давността му е 3 месеца).

При мъжа:

  • Спермограма (изследването се извършва задължително в МЦ „Надежда Репродуктив – София“) – изисква се осигуряване на полово въздържание между 2 и 3 дни, както и предварително записване на час на Регистратура или през кол центъра на болницата на тел.: 02/44 179 70 или 0882 193 970;
  • Вирусология (СПИН, хепатит В и С, сифилис) – препоръчително е изследването да бъде направено непосредствено преди датата на прегледа (давността му е 3 месеца).

Моля, в деня на първичния преглед носете със себе си всички документи от изследвания, снимки, епикризи, с които разполагате.

Вашият лекар ще Ви информира кога е необходимо да запишете час за Вашия първи преглед за проследяване. Записването на час става на място в болницата на сектор „Регистратура“, през нашия кол център на тел. 02 441 79 70, 0882193970, 0882193972, или на мобилната ни линия за записване на час за инвитро пациенти на болницата – 0884 743 574, от 8:00 до 20:00 ч.

Вашият репродуктивен специалист ще Ви информира кога е необходимо да запишете час за начало на същинската процедура инвитро. Записването на час става на място в болницата на сектор „Регистратура“ или като се свържете с нашия кол център на тел. 02 441 79 70, 0882193970, 0882193972, както и на мобилната ни линия за записване на час за инвитро пациенти на болницата – 0884 743 574, от 8:00 до 20:00 ч. Ще Ви бъдат зададени няколко уточняващи въпроса от страна на нашите служители, за да се уточни целта на Вашето посещение и да се фиксира в графика на съответния специалист. За тази цел ще Ви бъде поискано да предоставите лични данни – три имена и ЕГН. 

 

ВАЖНО!  Дължината на цикъла се изчислява от първия ден на кървенето от предходния месец до първия ден на кървене на следващия месец. Ден 1 от менструацията е първият ден на ясно изразено кървене. Ако кървенето е настъпило следобед или вечерта, за ден първи се смята следващият ден.

Понякога преди старта на стимулацията Вашият репродуктивен специалист може да назначи допълнителни изследвания и консултации извън задължителните преди първичния Ви преглед, когато са  налице придружаващи заболявания, които могат да повлияят на успеха на инвитро процедурата (например диабет, тиреоидит и др.). В процеса на подготовка за инвитро процедурата Вашият лекуващ лекар ще Ви информира за последователността на етапите на процедурата и ще обсъжда с Вас всяка стъпка, която предстои. Не се колебайте да задавате въпросите, които Ви вълнуват във връзка с предстоящата процедура.

 В деня, определен за начало на стимулацията, преди прегледа при репродуктивния Ви специалист е необходимо да направите в болницата хормоналните изследвания, изискани от него за старт на процедурата. Имайте предвид, че изработването на резултатите в Клинична лаборатория отнема около два часа, затова планирайте посещението си в болницата така, че към момента на Вашия преглед да е сигурно, че и резултатите ще са готови. Репродуктивният специалист ще Ви направи ултразвуков преглед, за да установи гинекологичния Ви статус и какво е състоянието на яйчниците и матката. Резултатите от хормоналните изследвания в съчетание с ултразвуковия преглед дават важна информация на специалиста и основание да даде зелена светлина за начало на процедурата. 

 

ВАЖНО! Ако Ви предстои процедура, финансирана от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), не забравяйте да предоставите получената от Центъра заповед на нашия координатор.

Вижте още

Пункция
Култивиране на ембриони
Ембриотрансфер и тест за бременност

Още по темата

scroll-top-custom-arrow