лаборатория с микроскоп и епруветки за изследване на клетки

репродуктивна медицина

Пункция

Пункцията е етап, на който „събираме“ узрелите яйцеклетки. Под ултразвуков контрол с помощта на много тънка игла се преодолява стената на влагалището, достига се яйчникът и фоликулите се пунктират – фоликулярната течност, в която яйцеклетките „плуват“ и която изпълва фоликула, се изтегля и събира в епруветки.

badge

Какво означава "пункция"

Пункцията е етап, на който „събираме“ узрелите яйцеклетки. Под ултразвуков контрол с помощта на много тънка игла се преодолява стената на влагалището, достига се яйчникът и фоликулите се пунктират – фоликулярната течност, в която яйцеклетките „плуват“ и която изпълва фоликула, се изтегля и събира в епруветки. Веднага след това фоликулярната течност се предава на ембриолог, който има за задача да „открие“ яйцеклетките под микроскоп, да ги промие и да ги постави в подходяща, предварително затоплена до 37 градуса хранителна среда. Прави се оценка на качеството на получените яйцеклетки и ако са зрели, се осигуряват подходящите условия за тяхното оплождане.

 

През това време в Андрологична лаборатория се подготвя семенната течност, отделена от Вашия партньор. Прави се спермограма, сперматозоидите се обработват по различни методи, пречистват се и се активират.

Практически съвети преди пункция за Вас и Вашия партньор

Не забравяйте внимателно да прочетете и попълните заедно с Вашия партньор предоставените Ви в манипулационна зала документи от МЦ „Надежда Репродуктив – София“ – информирано съгласие за предстоящата процедура, анестезиологична анкета, информирано съгласие за замразяване на яйцеклетки или ембриони.

Подгответе изследванията за СПИН, Васерман, Хепатит В, С (и за двамата партньори) – не забравяйте, че са с валидност до 3 месеца преди процедурата

ПКК с коагулация (само за Вас) – с валидност не повече от 6 дни преди пункция

Датата на пункцията ще Ви бъде известна поне 2-3 дни предварително, затова планирайте внимателно ангажиментите си и най-важното – изчислете времето, необходимо за полово въздържание (от 2 до 3 дни), което се изисква при даването на еякулат в деня на пункцията. Препоръчително е партньорът Ви да се консултира с биолог от Андрологична лаборатория за оптималния период на полово въздържание, съобразно със спермалните му показатели. 

Подготовка преди Вашата пункция

Трябва да спрете приема на храна и течности в 21:00 ч. вечерта преди пункцията.

Погрижете се за своя тоалет (отстранете интимното окосмяване). Не е препоръчително използването на лосиони за тяло, силни парфюми, лак за нокти.

Препоръчително е поне 15 минути преди определения час да бъдете в болницата, за да се финализират административни процедури, ако това се налага.

На сектор Регистратура ще получите необходимите указания къде да изчакате и кога ще бъде повикан Вашият партньор в Андрологичната лаборатория.

Пункциите се извършват в три отделни специализирани помещения (манипулационни), които се намират на етаж 1 в МБАЛ „Надежда“. В непосредствено съседство е разположена и Ембриологичната лаборатория.

Преди да бъдете качена в помещението, в което ще изчакате реда си за пункция заедно с другите пациентки, ще оставите личните си вещи и дрехи (включително бельо, обувки) в индивидуален гардероб, който се заключва.

В манипулационната зала ще бъдете с калцуни, шапка и болничен халат за еднократна употреба. Не е необходимо да носите нищо от вкъщи.

 

ВАЖНО! Имайте предвид, че преди процедурата пикочният Ви мехур трябва да е празен.

Стаята за изчакване за пункция разполага със санитарен възел.

По време на пункцията

Екипът, който ще бъде заедно с Вас по време на процедурата, включва:

  • Aкушер-гинеколог, който ще извърши пунктирането на фоликулите;
  • Анестезиолог-реаниматор, който ще постави упойката и ще следи жизнените Ви показатели;
  • Акушерка и анестезиологична сестра;
  • Ембриолог.

Преди процедурата ще Ви бъда поставен абокат (пластмасова канюла за еднократна употреба, предназначена за захващане на периферен венозен съд. Чрез него се въвежда анестезията и при нужда – медикаменти). Ще бъда направено и саниране на влагалището.

Самата манипулация се извършва под краткотрайна венозна упойка за около 10-15 мин.
Няма да усещате болка. В някои случаи, когато е налична само една или две яйцеклетки (например при инвитро на спонтанен цикъл), упойката може да бъде избегната, но това зависи от преценката на лекаря и Вашето желание да направите пункцията без анестезия.

В ембриологичния бокс, непосредствено свързан с манипулационната зала, ембриолог ще очаква края на пункцията, ще вземе епруветките с аспирираната фоликулярна течност, ще установи наличието/ липсата на яйцеклетки и ще поеме по-нататъшната грижа за тях.

След пункцията

След процедурата ще останете в болницата за наблюдение за няколко часа. Възможно е да имате леко кървене и да чувствате тежест и болки, подобни на тези при менструация.


Докато премине ефектът от упойката, Ембриологичната лаборатория ще съобщи на репродуктивния Ви специалист колко яйцеклетки са извадени и колко от тях са годни за оплождане. Съобразно това след среща с Вашия лекар ще получите подробни инструкции какви медикаменти да приемате във времето до трансфера.

 

След пункцията препоръчваме да не се връщате на работа в този ден и да се въздържате от шофиране. Преди да си тръгнете от болницата, подайте данни за издаване на болничен лист на Регистратура. Той започва да тече от деня на Вашата пункция.

 

В периода между пункцията и трансфера ще поддържате връзка с ембриолозите, които ще Ви информират за развитието на Вашите ембриони.

Нежелани реакции

Пункцията на фоликули е минимално инвазивна процедура, която обаче носи със себе си и своите рискове. Те са посочени в информираното съгласие, с което задължително трябва да се запознаете преди процедурата.

Ако след пункцията имате някоя от следните нежелани реакции, е необходимо незабавно да дойдете в болницата:

 

  • силни болки;
  • обилно кървене;
  • повръщане;
  • световъртеж или припадък.

 Информирайте ни своевременно, ако възникнат симптоми, които Ви притесняват.

Какво е необходимо да направи Вашият партньор

В момента, в който пункцията приключи и от Ембриологичната лаборатория са потвърдили наличието на яйцеклетки във фоликулярната течност, той ще бъде повикан, за да отдели еякулат и сперматозоидите му да бъдат обработени и подготвени за извършване на оплождане.

Семенната течност се отделя чрез мастурбация в осигурен за целта стерилен контейнер в специално обособено помещение в непосредствена близост до Андрологичната лаборатория.

Пикочният мехур да бъде празен.

Задължително измиване на ръцете и гениталиите.

 

Впоследствие контейнерът се предава за обработка на биолог от Андрологичната лаборатория – сперматозоидите се пречистват, капацитират, хиперстимулират и подготвят да изпълнят своята основна функция.

За да бъде осъществено оплождането на яйцеклетките, при инвитро процедура може да се ползват както сперматозоиди от партньора, отделени в деня на фоликулната пункция или предварително замразени, така и репродуктивен материал от донор. Решението за ползването на донорски сперматозоиди се заявява писмено преди стартиране на процедурата, като двойката попълва необходимите документи.

ВАЖНО! При азооспермия (липса на сперматозоиди в еякулата) по препоръка на специалист уролог андролог може да бъде извършена TESE – тестикуларна пункция, за която Вашият партньор ще бъде подробно и предварително информиран.

 

Ако ще се използват предварително замразени сперматозоиди от партньора Ви или донорска сперма, както и ако се планува замразяване на яйцеклетки, а не на ембриони, не е задължително партньорът да бъде ангажиран с Вас в болницата.

ВАЖНО! Имайте предвид, че когато се планува използване на замразени сперматозоиди от партньора, а в деня на пункцията и на ембриотрансфера той отсъства, е необходимо да имате предварително подготвено от него нотариално заверено пълномощно за размразяването и използването на собствения му генетичен материал. Бланка на документа може да получите в Андрологичната лаборатория.

Вижте още

Подготовка
Стимулация
Култивиране на ембриони
Ембриотрансфер и тест за бременност

Още по темата

scroll-top-custom-arrow