подготовка на инжекция с препарат за хормонална стимулация на яйчниците

репродуктивна медицина

Стимулация

Стимулацията на яйчниците (контролирана овариална хиперстимулация) има за цел да осигури образуването на по-голям брой яйцеклетки посредством приложението на различни медикаменти.

Стимулациите се извършват по определени схеми, наречени „стимулационни протоколи“.

Кой от тях ще избере Вашият репродуктивен специалист и как точно ще протече стимулация зависи от конкретния случай, като се отчита състоянието на яйчниковия резерв, възрастта, отговорът на яйчниците към предишни стимулации, съпътстващи заболявания и др.


badge

Всичко за стимулацията

Всяка жена реагира различно на отделните хормонални препарати. Именно затова индивидуалният подход при избора на протокол и мониторирането на стимулацията е задължителен.

Първите три-четири-пет дни след старта на стимулацията ще имате назначени инжекции без преглед, след което посещенията при репродуктивния Ви специалист ще бъдат през ден, за да се проследи как отговаряте на стимулацията – броят и размерът на образуваните фоликули, дебелината на маточната лигавица, както и нивата на хормоните. 

В зависимост от резултатите стимулацията може да бъде управлявана от медицинския екип чрез смяна на медикаменти или промяна в техните дозировки. В някои случаи (недобър отговор на яйчниците, нежелани странични реакции и др.) тя може да бъде прекратена по преценка на Вашия лекар.

Инжекциите за стимулация се поставят подкожно, всеки ден без прекъсване в продължение на 10-14 дни.

В манипулационната зала на инвитро сектора на „Надежда“ има определени часове за поставяне на стимулационните препарати. Информирайте се предварително кои са те и в зависимост от Вашия график изберете удобен час, в който да посетите болницата.
Предварително записване на час не е необходимо.

Много от пациентките предпочитат сами да поставят подкожно инжекциите си.
Ако искате да спестите време и да не идвате до болницата, нашите акушерки ще Ви дадат подробни инструкции как да поставяте медикаментите.

Ако имате въпроси или колебания за този етап от процедурата, свържете се своевременно с нас.

Когато инвитро процедурата е на спонтанен цикъл, медикаменти за стимулация не се прилагат. Най-често се следи един фоликул и целта е да се извлече една яйцеклетка, с която да бъде извършено инвитро оплождането. Между 34-37-ия час преди пункция се поставя инжекция/ инжекции за таймиране на овулацията. В определени случаи по преценка на репродуктивния специалист може да се включи и кратък курс инжекции или комбинация от медикаменти, които да подпомогнат развитието на фоликулите.

ВАЖНО! За разлика от стимулираните опити, когато при неуспех са нужни поне три месеца отстояние, за да стартира нова процедура, при спонтанния цикъл има възможност за повторение всеки месец. Друго преимущество е и възможността за извършване на пункцията без анестезия (при желание от Ваша страна).

Ако Ви предстои процедура на спонтанен цикъл без каквато и да било стимулация, е необходимо да запишете час за преглед на 9-10 ден от месечния цикъл. Ако се предвижда прилагане на лека стимулация, опитът ще стартира на 2-3 ден.

Приблизителната продължителност на проследяването при спонтанен цикъл е около 10-12 дни. През този период се извършват хормонални излседвания и ултразвукови прегледи за мониториране на развитието на доминантните фоликули. Имайте предвид, че изготвянето на резултатите от кръвните тестове отнема около 2 часа. Препоръчваме така да планирате посещението си в „Надежда“, че между прегледа при репродуктивния специалист и хормоналните изследвания да има интервал от поне 2 часа, в който резутатите да бъдат изготвени и достъпни за лекаря Ви към момента на ултразвуковия преглед.

Вашият прогрес в стимулацията ще бъде внимателно проследяван, докато узреят достатъчен брой фоликули. Тогава ще бъде направена инжекция, която подпомага яйцеклетките в тяхното финално развитие. 

ВАЖНО! При инвитро стимулация извличането на яйцеклетките трябва да се случи преди естествената овулация. Затова трябва да спазите стриктно времето на поставяне на финалната инжекция (30 минути не са фатални, но час и половина – да). Обиновено това се случва точно 36 часа преди пункция. Независимо от назначения час, в болницата винаги можете да разчитате на акушерка или медицинска сестра, която да съдейства в тази финална крачка преди пункция.

От тук нататък приемът на медикаменти за стимулация се преустановява.

Вижте още

Подготовка
Пункция
Култивиране на ембриони
Ембриотрансфер и бременност

Още по темата

scroll-top-custom-arrow