badge
лаборатория с микроскоп и епруветки за изследване на клетки

репродуктивна медицина

Изследвания преди асистирана репродукция

Преди първото Ви посещение в кабинета на репродуктивния специалист е необходимо да извършите някои предварителни изследвания, както и да подготвите всички документи, с които до момента разполагате – резултати от предходни изследвания, епикризи. Впоследствие с оглед на спецификите конкретно на Вашия случай и след детайлна оценка на репродуктивния Ви статус е възможно Вашият лекуващ лекар да препоръча допълнителни изследвания и консултации. 

badge

Наличието на репродуктивни затруднения не означава задължително, че трябва да се прибегне към някой от методите на асистирана репродукция. В някои случаи проблемното забременяване се дължи само на леки хормонални отклонения, които с подходяща терапия и с промяна на начина на живот обикновено водят до положителен резултат и спонтанно настъпила бременност.  В други случаи обаче се налага прибягване до средствата на асистираната репродукция. 

 

Кой метод е приложим във Вашия случай може да прецени репродуктивният Ви специалист след извършване на първичен преглед и консултация, сваляне на подробна анамнеза и разглеждане на цялата представена от Вас документация за история на предходни заболявания и изследвания, както и след назначаване на допълнителни изследвания, тестове и консултации, ако такива са необходими. В „Надежда“ в центъра на отношението към пациента стои индивидуалният подход, съчетан с интердисциплинарна  работа от страна на специалистите за постигане на оптимална грижа и най-добри резултати.

Предварителни изследвания и консултации при жената

Ако все още не сте пациент на центъра за асистирана репродукция на „Надежда“, е необходимо първо да подадете онлайн заявка за първичен преглед при наш репродуктивен специалист. Имайте предвид, че преди първичния преглед е необходимо да извършите някои предварителни изследвания:

  • Хормони: FSH, LH, E2 (изследват се на 2-3 ден на менструалния цикъл), AMH (Антимюлеров хормон);
  • TSH, FT4, TAT, MAT и PRL (изследват се в дни без менструално кървене, без прием на кафе, до 10 ч. сутринта);
  • Витамин B12 (изследва се на гладно – без прием на храна и напитки);
  • Инсулинова резистентност (орален глюкозо-толерантен тест – изследването отнема около 2 часа и се извършва сутрин до 8:00 ч., на гладно – без прием на храна и напитки);
  • Вирусология (СПИН, хепатит В и С, сифилис) – препоръчително е изследването да бъде направено непосредствено преди датата на прегледа (давността му е 3 месеца).

Препоръчително е в деня на прегледа да носите със себе си всички документи – изследвания, епикризи, с които разполагате. В рамките на тази първа среща репродуктивният специалист ще снеме детайлна анамнеза и ще се запознае подробно с Вашия случай.

Анамнезата представлява набор от въпроси, касаещи Вашата медицинска история и здравословното Ви състояние. Важно е да съобщите своевременно за наличието на съпътстващи и наследствени заболявания, както и за минали такива. Ако имате история на онкологични заболявания по майчина линия, както и история на ранна менопауза в семейството, съобщете за това на репродуктивния специалист.

Следва ултразвуков преглед  с 3D-ехографски апарат с висока разделителна способност, който създава обемни триизмерни образи на яйчниците и матката. Високият клас на използваната от репродуктивния Ви специалист апаратура позволява прецизен оглед, диагностика и оценка на състоянието на репродуктивните Ви органи.

След тази първа консултация и преглед лекарят ще обсъди с Вас резултатите и ще препоръча план за по-нататъшни действия.

След като детайлно се запознае със спецификите на Вашия случай и направи прецизна оценка на репродуктивния Ви статус, Вашият лекуващ лекар е възможно да назначи допълнителни изследвания и консултации извън задължителните преди първичния Ви преглед.

Предварителни изследвания и консултации при мъжа

Ако Ви предстои първична консултация при репродуктивен специалист на „Надежда“, е необходимо да извършите предварително следните изследвания:

  • Спермограма (изследването се извършва задължително в МЦ „Надежда Репродуктив – София“) – изисква се осигуряване на полово въздържание 2-3 дни, както и предварително записване на час на Регистратура или през кол центъра на болницата на тел.: 02/44 179 70 или 0882 193 970;
  • Вирусология (СПИН, хепатит В и С, сифилис) – препоръчително е изследването да бъде направено непосредствено преди датата на прегледа (давността му е 3 месеца).

Препоръчително е след спермограмата да запишете час за индивидуална консултация с биолог от Андрологична лаборатория за обсъждане и анализ на резултатите от изследването. В рамките на персоналната консултация отделните показатели ще Ви бъдат детайлно разяснени, както и ще бъде обсъдена необходимостта от назначаване на допълнителни тестове. Биологът ще даде препоръки относно приема на хранителни добавки за подобряване на спермалните показатели.

Консултациите се извършват от понеделник до петък от 14:00 до 16:00 ч. и в събота от 11:00 до 15:00 ч. в кабинет 27 и 31 на партерния етаж на болницата само след предварително записване на час през кол центъра на болницата на тел. 02 441 79 70, 0882193970, 0882193972 или на място на Регистратура.

Вижте още

Етапи на инвитро процедурата
Специализирани изследвания
Специализирани процедури

Още по темата

scroll-top-custom-arrow