д-р Георги Стаменов извършва лапароскопска операция в болница "Надежда"

репродуктивна медицина

Репродуктивна хирургия

Репродуктивната хирургия влиза в съображение там, където другите диагностични методи или терапевтични възможности не са дали необходимия ефект или когато е необходимо дефинитивно потвърждаване или отхвърляне на дадена диагноза като причина за липса на забременяване при жената.

badge

Оперативни методи

При жената репродуктивната хирургия включва основно прилагането на два оперативни метода – лапароскопски и хистероскопски, а в отделни случаи – и отворена хирургия.

Решението за извършване на лапароскопия вместо прилагане на нехирургично лечение или на хирургия с коремен достъп е много индивидуално и изисква задълбочена консултация между пациентката и нейния лекуващ лекар и оценка на съотношението полза – риск.

 

Понякога въпреки че могат да се направят лапароскопски, някои операции е по-добре да се извършат чрез отворена хирургия (например сраснала с червата ендометриозна киста). В други случаи за предпочитане е лапароскопията (например при пластика на тръби). Вашият лекуващ лекар ще прецени кой от посочените подходи е оптимален във Вашия случай. 

Лапароскопията е оглед отвътре на коремната кухина с цел диагностициране и/или лечение на редица заболявания на различни коремни органи, в това число и на органите в малкия таз – яйчници, матка, маточни тръби. Ако е необходим внимателен оглед на матката отвътре обаче се извършва хистероскопия. Когато се налага, двата подхода могат да се съчетаят.

 

В болница „Надежда“ се прилагат и т.нар. офис хистероскопия и лазерна офис хистероскопия. Офис хистероскопията е минимално инвазивна процедура, при която в амбулаторни условия и без анестезия чрез мини камера се оглежда гениталният тракт на жената –влагалище, маточна шийка, цервикален канал, маточна кухина, включително може да се установи и проходимост на тръбите. Освен за диагностика, методът се използва и за хирургични интервенции, като премахване на полипи, миоми, при аденомиоза.

 

Лазерната офис хистероскопия също е минимално инвазивна процедура, но при нея се използва диоден лазер за оперативно лечение на полипи и миоми. Диодният лазер  за извършване на минимално инвазивна хирургия е с редица предимства за пациента – по-малка болка, по-малка кръвозагуба, по-бързо възстановяване, без риск от усложнения. Процедурата се осъществява в амбулаторни условия без използването на обща анестезия.

 

При мъжа репродуктивната хирургия влиза в съображение при липса на сперматозоиди в еякулата и се състои в извършване на биопсия на тестиса (TESE) или пункция на епидидима (PESA).

д-р Георги Стаменов извършва лапароскопия в операционна на болница "надежда"

01

При жената

В случаите, когато причината за  липса на забременяване не може да бъде установена и преодоляна с помощта на неинвазивните методи за диагностика и терапия, Вашият репродуктивен специалист е възможно да препоръча извършването на лапаро- и/или хистероскопия.

хирург се подготвя за операция в болница "Надежда"

02

При мъжа

Постигането на спонтанно забременяване понякога е невъзможно поради липса на сперматозоиди в еякулата. Причините за това може да са различни, но подходът в подобни случаи е консултация с уролог-андролог относно хирургичните методи за извличане на сперматозоиди чрез биопсия на тестиса или пункция на епидидима.

Лекари

Вижте още

Офис хистероскопия
Лазерна офис хистероскопия
Лапароскопия
Хистероскопия

Още по темата

scroll-top-custom-arrow