хирург се подготвя за операция в болница "Надежда"

репродуктивна медицина

Репродуктивна хирургия при мъжа

Постигането на спонтанно забременяване понякога е невъзможно поради липса на сперматозоиди в еякулата. Причините за това може да са различни, но подходът в подобни случаи е консултация с уролог-андролог относно хирургичните методи за извличане на сперматозоиди чрез биопсия на тестиса или пункция на епидидима.

badge

TESE/PESA

В някои случаи постигането на спонтанно забременяване не е възможно поради липса на сперматозоиди в еякулата (азооспермия), която може да се дължи на различни причини – вродена липса на семепроводи, запушване на семепроводите, генетични заболявания и др. До липса на сперматозоиди в еякулата могат да доведат и възпалителни процеси в миналото, които причиняват запушване на семепроводите и невъзможност на сперматозоидите да бъдат транспортирани през тях.

В подобни случаи се налага извършване на биопсия на тестиса (TESE – тестикуларна спермална екстракция) за извличане на сперматозоиди. Понякога по преценка на хирурга се извършва PESA – пункция на епидидима на тестиса. Процедурата се насрочва в деня на пункцията на жената, като добитите чрез биопсия или пункция сперматозоиди се обработват и капацитират по стандартен за инвитро процедурата начин. 

В деня на биопсията/пункцията е необходимо да преминете първо през приемния кабинет на Хирургично отделение (кабинет 12 кабинет).

Подготовка

Прием и престой

При приема Ви в отделението ще Ви бъдат назначени кръвни изследвания, ЕКГ, консултация с анестезиолог и интернист. Характерно за манипулацията е, че е еднодневна хирургична процедура – приемът, операцията и изписването се случват в рамките на един и същи ден. Манипулацията се извършва под краткотрайна венозна анестезия и местна упойка и трае около 15-20 минути при TESE и 5 минути при PESA. Около 2 часа след процедурата можете да бъдете изписан, на другия ден е необходимо да посетите отново болницата за смяна на превръзката. Болката в резултат на интервенцията е минимална и обикновено бързопреходна. Ако при престоя в болницата споделите, че изпитвате болка, ще Ви бъде приложен обезболяващ медикамент – аналгетици и спазмолитици. 

Вижте още

Асистирани репродуктивни техники
Андрологична лаборатория
Специализирани изследвания при мъжа
Специализирани процедури при мъжа

Още по темата

scroll-top-custom-arrow