биолог от "Надежда" извършва обработка на сперматозоиди

репродуктивна медицина

Специализирани изследвания

Специализираните изследвания при диагностика и лечение на репродуктивни проблеми включват прилагане на методи от областта на образната диагностика, репродуктивната хирургия, генетиката, имунологията, андрологията. Извършването им изисква тясна специализираност, солиден опит и високотехнологично оборудване, с които инвитро центърът на „Надежда“ разполага от самото си създаване.

 

badge

Когато бебето се бави, обикновено първите посещения при специалист акушер-гинеколог са свързвани с извършването на рутинни изследвания – ултразвукови прегледи, измерване на нивата на различни хормони. В клиниката по репродуктивна медицина обаче възможностите за диагностика и лечение при проблемно забременяване са далеч по-мащабни и включват редица изследвания и интервенции от различни направления в медицината.

Shot of pretty young business woman using her digital tablet while sitting next to the window in the office.

01

При жената

При жената едно от първите специализирани изследвания е хистеросалпингографията („цветна снимка“) и има за цел да установи проходимостта на тръбите. Ако се подозира или има данни за състояние, което не може да бъде категорично диагностицирано или лекувано консервативно, се прибягва до методите на репродуктивната хирургия – лапароскопия, хистероскопия, офис хистероскопия или лазерната офис хистероскопия. Кой подход е приложим при Вас ще прецени лекуващият Ви репродуктивен специалист въз основа на спецификите конкретно на Вашия случай.  При определени индикации специализираните изследвания могат да включват и извършването на генетични и имунологични тестове, както и на високоспециализирани изследвания на маточната лигавица – ИМПО, имунологична биопсия, микробиологична биопсия. 

специалист изследва клетки под микроскоп

02

При мъжа

При мъжа специализираните изследвания при репродуктивни затруднения обикновено започват с извършването на спермограма, като в последствие при необходимост обемът им може да бъде разширен с редица специализирани тестове, извършвани в Андрологичната лаборатория на „Надежда“ – SDI-тест, HALO-тест, тест за виталност, антиоксидантен тест, тест за наличие на антиспермални антитела, тест за левкоцити. По преценка на репродуктивния специалист може да бъдат извършени и генетични изследвания или консултации с уролог андролог за диагностициране или лечение на различни заболявания увреждания на мъжката полова система.

Вижте още

Специализирани изследвания при жената
Специализирани изследвания при мъжа
Специализирани процедури
Репродуктивна хирургия

Още по темата

scroll-top-custom-arrow