сладко бебе в розово усмихнато позира за снимка

репродуктивна медицина

Съхранение на репродуктивните възможности

В последните години специалистите наблюдават тревожна тенденция – репродуктивните възможности при мъжете и жените намаляват на все по-ранна възраст. Обсъждат се много възможни фактори за това, които са свързани със съвременния начин на живот. Когато едно от най-важните решения в живота – това да станем родители – зависи в такава голяма степен от скрития часовник в тялото ни, е важно да знаем колкото се може повече за него, за да правим планове и вземаме информирани решения.

badge
ембриолог на "Надежда" подготвя яйцеклетки за замразяване

01

Замразяване на яйцеклетки

Ако днес по различни причини не сте готова да станете майка, замразяването на яйцеклетки би Ви дало шанс да съхраните фертилитета си за бъдещ момент, който ще изберете за реализиране на репродуктивните си планове. 

биолог от Андрологична лаборатория подготвя сперматозоиди за замразяване

02

Замразяване на сперматозоиди

Ако днес по различни причини не сте готов да станете баща или нямате непосредствени планове за създаване на потомство, но ви тревожи влошаването на показателите на Вашите сперматозоиди, възможност за съхраняване на фертилитета е замразяването на сперматозоиди.

03

Проект "Запази надежда"

„Запази надежда“ е дългосрочен проект на „Надежда“, който цели да насочи общественото внимание върху превенцията, диагностиката и профилактиката на редица заболявания и фактори, оказващи негативно влияние върху репродуктивните способности при жените и мъжете.

04

Криобанката на "Надежда"

През годините ръководството и специалистите на „Надежда“ намериха признание в редица престижни класации. Сред постиженията на екипа е и международната акредитация на „Надежда“ за обучение на специализанти по АГ от цяла Европа.

Замразяване на яйцеклетки и сперматозоиди по социални причини

Ако днес по различни причини не сте готови да станете родители или нямате непосредствени палнове за създаване на потомство, възможност за превенция и съхраняване на фертилитета е замразяването на яйцеклетки и сперматозоиди. Така в деня, в който пристъпите към реализиране на репродуктивните си планове, ще имате съхранени репродуктивни клетки с по-добри показатели, неподвластни на напредването на възрастта, с което и шансовете за успех ще са по-високи.

щастливи мъж и жена се разхождат и пият кафе
лекар с бяла престилка

Замразяване на яйцеклетки и сперматозоиди по медицински причини

В много случаи към процедурата по съхраняване на фертилитет – замразяване на яйцеклетки или сперматозоиди, прибягват мъже и жени по  медицински причини – преди започването на лечение на онкологично заболяване например, което би поставило фертилитета им в риск, или поради самото заболяване – някои ревматоидни и автоимунни болести, които водят до необратимо увреждане на репродуктивните възможности. Ако Ви предстои лечение на онкологично заболяване, потърсете информация за това кога терапията може да изложи на риск шансовете Ви да станете родител в бъдеще. В този труден момент невинаги имаме информация и яснота за всички аспекти на лечението, което предстои, и за неговите странични ефекти. Рискът от загуба на фертилитет и възможностите за неговото съхраняване трябва винаги да бъдат обсъждани с лекуващия Ви лекар, когато е налице заболяване, чийто ефект води до увреждане на репродуктивните Ви възможности или чието лечение може да ги постави в риск. Повече за това може да научите на сайта www.zapazi.me – информационен портал на МБАЛ „Надежда“.

Вижте още

Замразяване на яйцеклетки
Замразяване на сперматозоиди
Проект "Запази надежда"
Криобанката на "Надежда"

Още по темата

scroll-top-custom-arrow