сладко бебе в розово усмихнато позира за снимка

репродуктивна медицина

Съхранение на репродуктивните възможности

В последните години специалистите наблюдават тревожна тенденция – репродуктивните възможности при мъжете и жените намаляват на все по-ранна възраст. Обсъждат се много възможни фактори за това, които са свързани със съвременния начин на живот. Когато едно от най-важните решения в живота – това да станем родители – зависи в такава голяма степен от скрития часовник в тялото ни, е важно да знаем колкото се може повече за него, за да правим планове и вземаме информирани решения.

badge

Замразяване на яйцеклетки и сперматозоиди по социални причини

Ако днес по различни причини не сте готови да станете родители или нямате непосредствени палнове за създаване на потомство, възможност за превенция и съхраняване на фертилитета е замразяването на яйцеклетки и сперматозоиди. Така в деня, в който пристъпите към реализиране на репродуктивните си планове, ще имате съхранени репродуктивни клетки с по-добри показатели, неподвластни на напредването на възрастта, с което и шансовете за успех ще са по-високи.

щастливи мъж и жена се разхождат и пият кафе
лекар с бяла престилка

Замразяване на яйцеклетки и сперматозоиди по медицински причини

В много случаи към процедурата по съхраняване на фертилитет – замразяване на яйцеклетки или сперматозоиди, прибягват мъже и жени по  медицински причини – преди започването на лечение на онкологично заболяване например, което би поставило фертилитета им в риск, или поради самото заболяване – някои ревматоидни и автоимунни болести, които водят до необратимо увреждане на репродуктивните възможности. Ако Ви предстои лечение на онкологично заболяване, потърсете информация за това кога терапията може да изложи на риск шансовете Ви да станете родител в бъдеще. В този труден момент невинаги имаме информация и яснота за всички аспекти на лечението, което предстои, и за неговите странични ефекти. Рискът от загуба на фертилитет и възможностите за неговото съхраняване трябва винаги да бъдат обсъждани с лекуващия Ви лекар, когато е налице заболяване, чийто ефект води до увреждане на репродуктивните Ви възможности или чието лечение може да ги постави в риск. Повече за това може да научите на сайта www.zapazi.me – информационен портал на МБАЛ „Надежда“.

Вижте още

Замразяване на яйцеклетки
Замразяване на сперматозоиди
Проект "Запази надежда"
Криобанката на "Надежда"
scroll-top-custom-arrow