РЕПРОДУКТИВНА МЕДИЦИНА

„Запази надежда"

„Запази надежда“ е дългосрочен проект на „Надежда“, който цели да насочи общественото внимание върху превенцията, диагностиката и профилактиката на редица заболявания и фактори, оказващи негативно влияние върху репродуктивните способности при жените и мъжете.

badge

Рискът от загуба на фертилитет и възможностите за неговото съхраняване трябва винаги да бъдат обсъждани с лекуващия Ви лекар, когато е налице заболяване, чийто ефект води до увреждане на репродуктивните Ви възможности или чието лечение може да ги застраши. 

 

Ако ви предстои лечение на онкологично, автоимунно или ревматоидно заболяване, на сайта www.zapazi.me ще намерите кратка информация за това кога терапията може да изложи на риск шансовете Ви да станете майка в бъдеще.

Оценка на яйчников резерв

Вече съществуват изследвания, с чиято помощ може да се направи извод за състоянието на Вашия яйчников резерв. За съжаление, те не се включват в рутинната АГ профилактика. Обикновено такива изследвания се назначават едва в кабинета на репродуктивния специалист, когато вече е потърсена помощ поради проблемно забременяване. Така мнозинството жени, които иначе редовно следят женското си здраве, не разбират, ако е налице отклонение в техния яйчников резерв, още повече, че изчерпването му протича тихо, без всякакви симптоми.

 

Всяка жена, която има планове за бъдеща бременност, може да вземе нещата в свои ръце и да направи изследвания за оценка на яйчниковия резерв, особено ако при нея е налице някой от факторите, които я поставят в риск от преждевременното му изчерпване.

 

Един подробен максимално информативен панел включва кръвни изследвания на определени хормони и преглед с ултразвук при специалист по репродуктивна медицина:

Хормонални изследвания:

Изследва се на втори-трети ден от месечния цикъл на жената и дава важна информация за състоянието на нейния яйчников резерв. Това е хормон, който се произвежда от хипофизата, със задачата да „буди“ фоликулите в яйчника всеки месец, за да се развие зряла яйцеклетка. С напредването на възрастта и влошаването на яйчниковия резерв фоликулите имат нужда от все по-високи концентрации на FSH, за да се развиват.

 

Стойности на FSH

Стойностите на FSH могат да варират от месец до месец, но докато високите му нива – дори еднократно измерени – са алармиращ сигнал за намален яйчников резерв, ниските стойности не винаги гарантират добър яйчников резерв. За да бъдат правилно тълкувани стойностите на FSH обикновено той се изследва едновременно с два други хормона – LH (Лутеинизиращ хормон) и Е2 (Естрадиол).

Продуциран от гранулозните клетки на ранно развиващите се антрални фоликули. Хормонът се измерва на произволен ден от менструалния цикъл на жената и индикира количеството оставащи яйцеклетки.

 

Стойности на AMH

Ниските стойности на АМH са показател за намален или изчерпан яйчников резерв. Той се отделя от помощните клетки, отговарящи за подготовката на фоликулите, и нивата му намаляват правопропорционално на намаляването на бъдещите яйцеклетки.

 

AMH се приема от специалистите като най-точния и адекватен маркер за оценка на яйчников резерв. Едно наум: ако получите смущаващ резултат за AMH, може да поискате да повторите изследването – AMH е един от „капризните“ лабораторни тестове, и е възможно резултатите в различни лаборатории да показват разлика.

Образува се в хипофизната жлеза и стимулира окончателното съзряване на фоликулите, разпукването им и овулацията.

 

Стойности на LH

Изследването на LH в началото на цикъла (втори-трети ден) подпомага правилното тълкуване на резултатите от измерването на FSH, като съотношението между стойностите на двата хормона е важен ориентир за специалистите.

Главният женски полов хормон, който играе водеща роля за работата на яйчника. Естрадиолът се отделя от растящия фоликул и повишаването на концентрацията му с наближаването на овулацията е знак за хипофизата да намали производството на FSH. Понякога обаче тoва може да се случи по-рано от обичайното, в началото на цикъла. Този преждевременен ръст на естрадиола предизвиква изкуствено понижаване на нивата на FSH и така един иначе влошен или изчерпан яйчников резерв може да изглежда привидно нормален. Затова стойността на естрадиола е нужна за да покаже дали резултатът от измерването на FSH трябва да се приеме за меродавен или следва тестът да се повтори в друг цикъл.

Преглед с ултразвук

Определяне на яйчников диаметър и брой на антрални фоликули – Определя броя на видимите антрални фоликули в яйчниците и допълва информацията, получена от хормоналните изследвания. То дава основа на репродуктивния специалист за окончателно становище относно състоянието на яйчниковия резерв. Макар и вариращ от цикъл до цикъл, това е бърз и лесен метод за „моментна снимка“ на яйчниковия резерв.

 

Важно е да се отбележи, че правилното тълкуване на резултатите от кръвните изследвания може да се направи само от репродуктивния специалист, и то след ултразвуково изследване.

Възможно е в различните индивидуални случаи специалистите да препоръчат и допълнителни изследвания, в зависимост от личната Ви медицинска история и наличието на рискови фактори. Как протича процедурата по оценка на яйчников резерв, ще научите ТУК.

Съхраняване на фертилилета при онкологични и автоимунни заболявания

Онкологичните заболявания могат да бъдат агресивни и потенциално смъртоносни. Това означава, че тяхното лечение не може да бъде отлагано или забавяно за прекалено дълго време или за неопределен период. За разлика от други заболявания, при които лечението може да се препланува за момент, който е съобразен с репродуктивните планове, лечението на онкологично заболяване трябва да се приложи в относителна неотложност. 

 

За съжаление, голяма част от методите за лечение на онкологични заболявания – хирургични, лъчетерапия, химиотерапия, хормонотерапия, могат да доведат до значително намаляване на фертилните способности. Това означава, че след провеждане на противотуморното лечение вероятността да забременеете и износите успешно дете или да станете баща намалява. Затова е задължително при консултация с медицински онколог да обсъдите бъдещите си планове за реализиране на потомство.

 

В случаи, при които лечението на онкологичното заболяване може да наруши тези планове (ако нямате деца или ако имате желание да станете майка/ баща отново), могат да се предприемат определени мерки за поне частично неутрализиране на тези нежелателни ефекти от лечението. Повече за тях ще научите на сайта www.zapazi.me.

 

Важно! Не всички терапии носят риск за репродуктивната способност, но най-подходящата за Вас може да определи само и единствено лекуващият Ви специалист медицински онколог. Споделете с него въпросите и притесненията си и в случай, че нямате деца, а терапията Ви би компрометирала шансовете Ви за това, коментирайте възможности за съхраняване на фертилитета.

Автоимунните и ревматоидни заболявания се диагностицират най-често във възраст между 20 и 40 години. Това именно е възрастта, в която се планува и реализира семейният живот.

 

Някои клиники за асистирана репродукция в Западна Европа и САЩ съобщават автоимунните и ревматоидни болести като причина за до 41% от неонкологичните медицински индикации за съхраняване на фертилитет при жени. Причината за такъв голям процент е фактът, че жените с автоимунни заболявания в острата фаза на заболяването получават имуносупресивно лечение с определен тип агенти, наречени алкилатори.

 

Пример за алкилиращ агент е циклофосфамидът, който е класически цитостатик и се използва и като химиотерапевтик при онкологични заболявания. Той и лекарствата от неговата група увреждат яйчниковата функция, като рискът от намален фертилитет след проведеното лечение зависи и от други фактори, като например възрастта на пациентката, генетични фактори, хормонални фактори и др.

 

Дори и при пациентки, които не получават в началото на лечението си аменорея (спиране на менструалния цикъл), може да се наблюдава по-ранна менопауза, сравнено със случая, ако не бяха развили автоимунно или ревматоидно заболяване.

 

За намаляване на риска от увреждане на фертилитета в някои случаи циклофосфамидът може да бъде заместен от лекарства с по-малка токсичност спрямо яйчниците. Консултирайте се със своя лекуващ лекар относно приложимостта им във Вашия конкретен случай.

 

При провеждане на лечение на автоимунни заболявания е задължително спазването на контрацепция, като в кратък срок след поставяне на диагноза е препоръчително да се консултирате със специалист по асистирана репродукция относно съхраняване на яйцеклетки. 

 

Към момента съществуват множество данни за негативното влияние на тези заболявания и тяхното лечение върху фертилитета на жената, но подобен ефект в много по-малка степен е изследван при мъжа. Малкото публикации по темата съобщават за нарушена тестикуларна функция с повишени нива LH/FSH, репродуктивни затруднения и наличие на антиспермални антитела.

 

При отделните ревматоидни заболявания фертилитетът при мъжа може да бъде увреден по различен начин. Например при лечението на анкилозиращ спондилит и болестта на Бехчет фертилитетът почти не страда, за разлика от терапията при системия лупус еритематодес (сравнително рядък при мъже), която може значително да увреди сперматогенезата.

 

Грижата за мъжкото репродуктивно здраве в контекста на автоимунните и ревматоидни заболявания следва не само да е насочена към изясняване на рисковете, в които бива поставен фертилитетът на мъжа от самото заболяване или неговото лечение, а и към информиране на пациента относно начините за съхраняване на репродуктивните му възможности.

 

Научете повече за начините за съхраняване на фертилитета ТУК.

Вижте още

Замразяване на яйцеклетки
Замразяване на сперматозоиди
Съхранение на репродуктивните възможности
Криобанката на "Надежда"

Още по темата

scroll-top-custom-arrow