ембриолог на болница "Надежда" подготвя яйцеклетки за замразяване

репродуктивна медицина

Замразяване на яйцеклетки

Ако днес по различни причини не сте готова да станете майка, замразяването на яйцеклетки би Ви дало шанс да съхраните фертилитета си за бъдещ момент, който ще изберете за реализиране на репродуктивните си планове. 

badge

Защо да замразя яйцеклетки

Често жените погрешно смятат, че замразяването на генетичен материал се прави само преди лечение по повод онкологично заболяване или като част от инвитро процедура. Друга заблуда е, че се прилага при жени само над 40 години.

Замразяването на яйцеклетки (Social Freezing) е подходяща и оправдана процедура за жени след 25-30-годишна възраст, които се намират в различни житейски ситуации, но имат желание в бъдеще да бъдат майки. 

Преди да пристъпите към подготовка за замразяване не забравяйте:

Процедурата стъпка по стъпка

Най-общо казано има 4 основни етапа, през които трябва да преминете:

  • Предварително консултиране с акушер-гинеколог с насоченост Репродуктивна медицина и провеждане на  изследвания. Записването на час става през кол центъра на болницата и. Ако се обадите днес, Вашият час ще бъде плануван за утрешния ден. 

  • Хормонална стимулация на яйчниците – това е стартът на процедурата, който няма отношение към деня на Вашия цикъл. Обикновено процесът отнема около 10-ина дни.

  • Събиране на яйцеклетките – това е т.нар. „пункция“, която се провежда, когато узреят, точно преди фоликулите им да се разпукат. 

  • Замразяване на годните яйцеклеткии оформяне на документи за дългосрочно съхранение.

Ако вече сте взели своето информирано решение да съхраните яйцеклетки, запишете час за консултация със специалист по репродуктивно здраве през кол ценътра на боница. Ако се обадите днес, Вашият час ще бъде планиран за утрешния ден.

На първо място трябва да бъде изследван Вашият яйчников резерв, за да се определи какви резултати могат да се очакват от една процедура по събиране и замразяване на яйцеклетки. Оценката на яйчниковия резерв включва ултразвуково изследване на броя и размера на антралните фоликули в яйчниците Ви от квалифициран специалист, заедно с изследване на четири ключови репродуктивни хормона, за които се смята, че имат относително добра диагностична стойност в оценката на яйчниковия запас – това са фоликуло-стимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH), естрадиол (Е2) и анти-Мюлеров хормон (AMH). Тези изследвания ще бъдат направени непосредствено след Вашата първа среща с репродуктивния специалист и още същия ден ще коментирате с него резултатите от тях. 

В насрочения ден за консултация с Вашия лекар донесете всички изследвания, документи, епикризи от предходно лечение, ако има такова. Предварително проучете фамилната си “здравна“ история. Уведомете лекаря за съпътстващи и минали заболявания, както и заболявания в семейството. Трябва да го информирате дали в момента приемате медикаменти, включително и контрацептиви и хранителни добавки.

Подгответе се с данни за своя месечен цикъл: колко дни продължава той, обилна ли е вашата менструация, на колко дни идва цикъл и имали ли сте „пропуснат“ месец, страдате ли от силни болки и необичайно кървене.

Набележете ключови въпроси, които искате да зададете в кабинета. Попитайте за страничните ефекти и евентуалните рискове, които могат да възникат във връзка с процедурата. Запомнете, че няма неудобни, глупави или срамни въпроси. Чувствайте се свободни да питате за всичко, което Ви интересува.

За да се съберат яйцеклетки за замразяване, е необходимо яйчниците да се стимулират с помощта на хормонални препарати в продължение на около 10-ина дни. Така вместо една-единствена, се събират пет, десет или повече зрели яйцеклетки наведнъж. В определени случаи може да се препоръча процедура без хормонална стимулация – яйцеклетки се събират на естествен цикъл. 

Тъй като всяка жена реагира различно на отделните хормонални препарати, индивидуалният подход при избора на протокол и проследяването на стимулацията в болница „Надежда“ е задължителен. За целта ще имате 3-4 посещения при Вашия акушер-гинеколог, който ще проследи как отговаряте на стимулацията – броя и размерите на образуваните фоликули, както и нивата на хормоните. 

Хормоналната стимулация се прилага с нискодозирани синтетични (пречистени) хормонални препарати. Те се назначават от Вашия лекар и се прилагат по схема – най-често чрез всекидневни подкожни инжекции в продължение на 10-ина дни.

Съвременната репродуктивна медицина разполага с широк арсенал от препарати, от които да бъдат подбрани най-подходящите за Вас и Вашите яйчници. Съществуват препарати под формата на таблети, или такива, които се инжектират еднократно, а освобождават действието си в продължение на няколко поредни дни. Кой е най-подходящият препарат за Вас и по каква схема да бъде приложен ще определи лекарят Ви въз основа на всички направени предварителни изследвания и на това как отговарят яйчниците Ви в хода на самата стимулация.

Процесът на стимулация се мониторира внимателно от медицинския екип чрез измерване нивата на хормоните и прегледи с ултразвук (обикновено през ден-два). Стриктното проследяване има за цел лекарят да упражнява стриктен контрол над случващото се в яйчника, за може да определи прецизно момента, в който ще настъпи зрелостта на фоликулите и да насрочи пункцията – манипулацията, с която се събират яйцеклетките.

Стимулационните препарати се поставят в манипулационната зала в централното фоайе на болницата. Ако предпочитате сама да поставяте инжекциите си, нашите акушерки ще Ви дадат подробни инструкции за това.

Моментът на истината! След като хормоналната стимулация е изиграла своята роля, вече има достатъчно на брой и големина фоликули, които Вашият лекар има за задача да аспирира, за да „събере“ скритите в тях яйцеклетки.

С помощта на специална игла, водена от ултразвукова сонда, през стената на влагалището се достига до яйчника. Течността, в която яйцеклетките „плуват“ и която изпълва фоликула, се изтегля и предава на биолог ембриолог, който има за задача незабавно да „открие“ яйцеклетките под микроскоп, да ги промие и да ги постави в подходяща хранителна среда. Една важна подробност: едва сега и Вие, и лекарят Ви ще научите колко от фоликулите, които сте „отглеждали“ по време на стимулацията, са пълни със зрели яйцеклетки. Броят на събраните яйцеклетки невинаги съвпада с очаквания от преброяването на фоликулите. Колко е той ще Ви съобщят на самата пункция.

Процедурата трае обикновено около 5–10 мин. Извършва се под лека упойка (кратка венозна анестезия), като след това ще останете под наблюдение в клиниката най-често от 2 до 4 часа. В този ден е препоръчително да почивате и да не шофирате. Обикновено пункцията протича без усложнения и можете да се върнете на работа още на следващия ден. В случай че работата Ви изисква големи физически натоварвания, е препоръчително да направите няколкодневна почивка, за което може да Ви бъде издаден болничен лист.

Яйцеклетките се оценяват от квалифициран ембриолог и се подлагат на замразяване с помощта на най-надеждния метод на свръхбързо замразяване – витрификация.  След инкубиране в концентриран разтвор на криопротектор яйцеклетките се поставят в специални сламки и директно се потапят в течен азот.

Срокът за съхранение на яйцеклетките се определя от Вас,  като за целта се подписва договор.

След като яйцеклетките бъдат замразени, грижата за тях поемат опитните биолози в криобанката ни, които следят за спазването на условията, гарантиращи най-високи нива на сигурност при съхранение на репродуктивните Ви клетки. Качеството им ще остане непроменено, независимо от периода на съхранение. 

Вие ще подпишете договор за криоконсервиране и съхранение на яйцеклетки, в който се уточняват всички условия по замразяване и периодът на съхранение на част или целия годен генетичен материал, правата и задълженията на страните, начините на плащане и прекратяване на договора. След изтичане на срока на договора при желание от Ваша страна той може да бъде удължен с подписване на анекс. При необходимост от съдействие и допълнителна информация, моля свържете се с наш служител на тел. 0887 701 927.

 

ВАЖНО!

Съгласно НАРЕДБА № Н-2 от 12 юли 2023 г. за дейности по асистирана репродукция на МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

Чл. 71. Основателни причини за изтегляне и унищожаване на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи са:

 

1. писмено удостовереното желание на пациентите;

 

2. изтичането на максималния срок за съхранение, който е заявен от пациентите при подписването на декларацията за информирано съгласие преди криоконсервация;

 

3. наличието на риск от кръстосана контаминация или предаване на бактериална или микотична инфекция;

 

4. наличието на риск от кръстосана контаминация или предаване на трансмисивно заболяване (HIV, хепатит B и C, сифилис и др.);

 

5. изтичането на повече от 6 месеца след заявения срок за съхранение при непотърсени сперматозоиди, яйцеклетки или зиготи;

 

6. смъртта на съпруга/партньора независимо от наличието на декларирано желание приживе, по отношение на сперматозоиди или зиготи, освен в случаите по т. 5.9 от раздел IV на приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, т. 1;

 

7. смъртта на съпругата/партньорката независимо от наличието на декларирано желание приживе, по отношение на овоцити или зиготи;

 

8. установяването на заболяване у анонимен дарител, което може да се предава на потомството или реципиента;

 

9. невъзможността за сигурно идентифициране донорите или проследяване на пътя на генетичния материал поради неправилно или липсващо етикетиране или объркване през време на обработката.

Социални причини за замразяване на яйцеклетки

Ето и кои са възможните социални причини, при които се разглежда замразяване на яйцеклетки като вариант за съхраняване на фертилността на жената: 

  • ако връзката Ви не е достатъчно узряла или партньорът Ви не е готов за това да станете родители;

  • ако все още не сте срещнали партньора, който бихте искали да стане баща на децата Ви;

  • ако Ви предстоят важни стъпки в академичното или кариерното развитие;

  • ако вече сте родили и бихте искали да имате още деца, но по различни причини предпочитате да изместите момента за това напред във времето;

  • ако все още не сте изпълнили целия списък с върхове, които сте решили да покорите, преди да свиете гнездо.

  • ако преминавате през инвитро процедура, но по религиозни или етични причини не бихте искали да замразите ембриони.

Медицински причини за замразяване на яйцеклетки

Процедурата се препоръчва, ако при Вас  има медицински предпоставки за ранно изчерпване на  яйчниковия резерв – ранна менопауза в семейството, ендометриоза,  претърпени операции на яйчниците, автоимунни и ревматоидни заболявания, онкологични заболявания. Болница „Надежда“ е с дългогодишен опит и експертиза в съхраняване на яйцеклетки преди старта на онкологична терапия. Мултидисциплинарен екип поема пациентката веднага и прилага най-съвременен и щадящ подход.

Консултацията с нашите репродуктивни специалисти ще бъде направена в рамките на 24 часа от Вашето обаждане в кол центъра на болницата, независимо къде се намирате в България. Ако решите да съхраните фертилитета си, ние можем да започнем веднага, без значение от деня на менструалния Ви цикъл, и ще приключим за около 10 дни. В болница „Надежда“ има изключителна координация между репродуктивните специалисти и медицинските онколози, което позволява започването на планираното лечение веднага след успешното добиване на яйцеклетките.

Ако сте на възраст до 34 години, може да се възползвате от държавно финансиране чрез фонда за асистирана репродукция.

Когато се изправим срещу стряскаща диагноза, първата грижа на лекарите и близките ни е да започнем подходящо лечение колкото се може по-скоро.

В този труден момент невинаги имаме информация и яснота за всички аспекти на лечението, което предстои, и за неговите странични ефекти. Всички сме чували, че може да загубим за известно време косата си, но не всички знаем, че заедно с нея може да загубим и способността да имаме деца.
Мощните препарати, убиващи раковите клетки, много пъти поразяват и нежните тъкани на яйчниците и тестисите. Същото вредно въздействие може да има и лъчетерапията.

Може би ще кажете – кой мисли за бременност и раждане, когато трябва да бори рака! Когато обаче направим равносметка на жертвите, които трябва да дадем в борбата си, мисълта, че няма да имаме собствено дете след излекуването може да ни отнеме последните капки кураж.

Преди всичко трябва да знаете, че не всяко лечение поразява необратимо репродуктивната способност. Тогава обаче, когато този риск е потвърден, медицината има възможност да Ви помогне да съхраните шанса си за потомство след рака.

Това е възможно с помощта на съвременните методи на асистирана репродукция. Те позволяват чрез процедура за замразяване на сперматозоиди или на яйцеклетки Вашият генетичен материал да бъде съхраняван, докато лекарите онколози потвърдят, че сте отново здрави и можете да планирате бременност и раждане.

Събраните сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони се замразяват по специална технология и се съхраняват в криобанка при ултраниски температури, осигуряващи запазване на тяхната жизнеспособност за период от няколко години.

В зависимост от това колко скоро трябва да започне лечението на основното заболяване и от това дали конкретният карцином е чувствителен на действието на половите хормони, има или няма възможност да се проведе контролирана хормонална стимулация на яйчниците за получаване на по-голям брой зрели яйцеклетки.

За всеки отделен случай трябва да бъдат разгледани и взети предвид всички медицински детайли от интердисциплинарен съвет, включващ специалисти по онкология и репродуктивна медицина. Такъв съвет е създаден и заседава всеки месец в МБАЛ „Надежда“.

Дали ще се пристъпи към процедура за съхранение на фертилитета и запазване на генетичен материал зависи изцяло от медицинската конкретика на всеки отделен случай и най-добрия интерес на пациента – противораковото лечение е животоспасяващо и не във всеки случаи може да бъде отложено, дори със седмица!

Запазването на живота и възстановяването на здравето Ви и качеството на живот са основна цел на лечението, което избират за Вас лекарите специалисти по онкология. Ако специалистите ни по репродуктивна медицина имат „прозорец“ и поле за действие да съхраним шанса Ви за собствена рожба, ще направим всичко необходимо. Няма да допуснем да отложите или откажете основно лечение – има много начини, по които човек може да стане пълноценен родител – ние сме готови да Ви помогнем да стигнете до Вашия!

 

Подробна информация по темата можете да прочетете в специално разработения от нас уеб сайт – zapazi.me

ембриолог на "Надежда" се подготвя да извърши класическо инвитро оплождане

Какво представлява замразяването?

При охлаждането на живите клетки под определена гранична температура, жизнените процеси в тях вече не могат да протичат нормално и часовникът спира. В такова дълбоко приспано състояние теоретично те биха могли да прекарат месеци, години, десетилетия. Температурната граница, която трябва да се преодолее, за да се постигне това, е -130 градуса по Целзий. Това е по-студено от най-студеното място на Земята, и единственият начин да се постигне е с помощта на течни газове – в случая течен азот. Преди да се подложи на замразяване, пробата се подготвя, като се добавят един или повече различни криопротектора – вещества, които да предпазят клетъчните структури от увреждане по време на замразяването.

Защо замразяването на яйцеклетки изисква специална технология

Яйцеклетката е наистина много специална. Тя е най-голямата клетка в нашето тяло, като при това съдържа огромен процент свободна вода. В това е и голямoто предизвикателство – както знаем, водата е единственото вещество, което при охлаждане между 4 и 0 градуса не се свива, а увеличава обема си. Със замръзването си водата образува безкрайно красиви, но смъртоносни ледени кристали – те буквално разкъсват клетките. Затова и при замразяването на живи клетки и тъкани се цели на всяка цена да се избегне фаталното кристалообразуване в клетките.

Опитите да се замрази яйцеклетка датират от много години, като първото съобщение за родено дете след такава процедура е от 1986 г., когато австралийският учен д-р Кристофър Чен успява да „събуди“ замразени яйцеклетки. За съжаление методът на д-р Чен не е бил това, което медицината търси, защото той дава успешен резултат в прекалено малък процент случаи. Още три десетилетия науката търси начин да съхрани успешно човешката яйцеклетка, а днес това е бърза и надеждна процедура.

Дълго чаканият успех в замразяването на яйцеклетката идва с разработването на нова методика – т.нар. ултра бързо замразяване, при което клетките се подготвят за зимен сън с много по-концентрирани криопротектори, а охлаждането им става с мълниеносна скорост. По този начин се избягва фаталното образуване на ледени кристали и водата в клетките преминава директно в стъклоподобно състояние. Оттук и другото име на тази техника – витрификация.

Първите доклади за резултатите от процедури с витрифицирани яйцеклетки надминават всички очаквания – над 95 % от яйцеклетките оцеляват след размразяване, 90% от тях се оплождат успешно и дават началото на жизнеспособни ембриони, процентът на получените бременности пък е над 65%. Макар и бавно, витрификацията навлиза в практиката на все повече клиники по цял свят.

След обстоен анализ на стотици публикувани резултати, през 2012 г. Американското общество по репродуктивна медицина – една от най-влиятелните организации на специалистите по асистирана репродукция в света – излезе с официално становище, че замразяването на яйцеклетки по метода витрификация се приема за технология, която напълно е доказала своята ефективност и безопасност.

И днес обаче замразяването на голямата женска гамета си остава предизвикателство – защото за да протече успешно, витрификацията трябва да се извърши от специално обучени ембриолози, а за да запазят яйцеклетките качествата си по време на криосъхранението, трябва да бъдат съхранявани при постоянен контрол на критичните параметри – условия, които изискват допълнителни усилия и инвестиции от медицинските специалисти. В „Надежда“ осигурихме всички тези условия под един покрив – едни от най-добрите ембриолози не само у нас, но и в Европа, високотехнологично оборудване и собствена криобанка с най-високи нива на сигурност. 

Вижте още

Съхранение на репродуктивните възможности
Замразяване на сперматозоиди
Проект "Запази надежда"
Криобанката на "Надежда"

Още по темата

scroll-top-custom-arrow