репродуктивна медицина

Замразяване на яйцеклетки

Ако днес по различни причини не сте готова да станете майка, замразяването на яйцеклетки би Ви дало шанс да съхраните фертилитета си за бъдещ момент, който ще изберете за реализиране на репродуктивните си планове. Така в деня, в който пристъпите към това, шансовете Ви за забременяване ще са равни на тези, които сте имали в деня, в който сте замразили яйцеклетки.  

 

badge

Защо да замразя яйцеклетки

Често жените погрешно смятат, че замразяването на яйцеклетки се прави само преди лечение по повод онкологично заболяване или като част от инвитро процедура. Друга заблуда е, че се прилага при жени над 40 години. Замразяването на яйцеклетки е подходяща и оправдана процедура за жени, които се намират в различни житейски ситуации, но които са обединени от един общ знаменател – желанието им в бъдеще да бъдат майки (или да бъдат майки отново). 

 

Болница „Надежда“ е ангажирана и със съхраняването на яйцеклетки и сперматозоиди при пациенти с онкологични, ревматоидни и авотимунни заболявания в рамките на проект „Запази надежда“. Подробна информация по темата е развита в специално разработен уеб сайт – zapazi.me.

 
 

Преди да пристъпите към подготовка за замразяване не забравяйте:

Процедурата стъпка по стъпка

В зависимост от причините, поради които предприемате замразяване на яйцеклетки, и в зависимост от организацията на работа в различните клиники, е възможно да има някои отклонения от описаните тук стъпки. 

 

Най-общо казано обаче има 4 основни етапа, през които трябва да преминете:

  • Предварителни изследвания и консултиране – за да се разбере дали има смисъл да извършите процедурата и дали няма противопоказания, както и за да се планира вторият етап;
  • Хормонална стимулация на яйчниците – нормално всеки месец в един от двата яйчника узрява по една яйцеклетка. За да се съберат достатъчно яйцеклетки за замразяване, на яйчниците се подават сигнали с хормонални препарати, така че те да успеят да приготвят не една, а пет, десет или петнадесет зрели яйцеклетки наведнъж.
  • Събиране на яйцеклетките – яйцеклетките трябва да се съберат, когато узреят, точно преди фоликулите им да се разпукат. Това се случва с помощта на една мини инвазивна процедура – пункция.
  • Замразяване на годните яйцеклеткии оформяне на документи за дългосрочно съхранение.

 ВАЖНО! Информирайте се задълбочено за всяка стъпка от процеса, която Ви предстои.

Процедурата ще отнеме малка част от времето Ви. Въпреки това трябва да планирате с внимание ангажиментите си и да предвидите чести посещения в клиниката по репродуктивно здраве за период от една до две седмици.

Ако вече сте взели своето информирано решение да съхраните яйцеклетки за бъдеща употреба, запишете час за консултация със специалист по репродуктивно здраве.

На първо място трябва да бъде изследван вашият яйчников резерв, за да се определи какви резултати могат да се очакват от една процедура по събиране и замразяване на яйцеклетки. Оценката на яйчниковия резерв включва ултразвуково изследване на броя и размера на антралните фоликули в яйчниците ви от квалифициран специалист, заедно с изследване на четири ключови репродуктивни хормона, за които се смята, че имат относително добра диагностична стойност в оценката на яйчниковия запас – това са фоликуло-стимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH), естрадиол (Е2) и анти-Мюлеров хормон (AMH). Тези изследвания могат да бъдат направени и предварително, като имате предвид, че за да бъдат показателни получените резултати, е необходимо да посетите лабораторията на 2-3 ден от началото на месечния ви цикъл.

В насрочения ден за консултация с Вашия лекар донесете всички изследвания, документи, епикризи от предходно лечение, ако има такова. Предварително проучете фамилната си “здравна“ история. Уведомете лекаря за съпътстващи и минали заболявания, както и заболявания в семейството. Трябва да го информирате дали в момента приемате медикаменти, включително и контрацептиви и хранителни добавки.

Подгответе се с данни за своя месечен цикъл: колко дни продължава той, обилна ли е вашата менструация, на колко дни идва цикъл и имали ли сте „пропуснат“ месец, страдате ли от силни болки и необичайно кървене. Набележете ключови въпроси, които искате да зададете в кабинета. Попитайте за страничните ефекти и евентуалните рискове, които могат да възникат във връзка с процедурата. Запомнете, че няма неудобни, глупави или срамни въпроси. Чувствайте се свободни да питате за всичко, което ви интересува.

Тъй като процедурата включва хормонална стимулация, както и инвазивна манипулация (пункция) под краткотрайна упойка, на този етап лекарят Ви трябва да изясни пълната Ви медицинска история и да даде категорично становище залипса на противопоказания. При необходимост може да бъдат назначени консултации с интернист, ендокринолог, кардиолог или друг специалист, в зависимост от това дали имате някакви съпътстващи заболявания и от какво естество са те.

Процесът стартира с контролна оценка на вашия текущ гинекологичен статус в настоящия цикъл: преглед с ултразвук и кръвни изследвания за измерване на серумните нива на половите хормони (LH, FSH, E2) на ден 2-3-и ден от вашия цикъл. При необходимост се изследват допълнителни хормони (TSH, FT4, пролактин).

Ще Ви бъдат предоставени документи с информация за предстоящата процедура, с които да се запознете преди старта на стимулацията на яйчниците.

За да се развият достатъчно на брой яйцеклетки, които да бъдат събрани в рамките на един цикъл, е необходимо да се проведе стимулация на яйчниците с нискодозирани синтетични (пречистени) хормонални препарати. Те се назначават от Вашия лекар и се прилагат по схема – най-често чрез всекидневни подкожни инжекции в продължение на 10-13 дни.

Съвременната репродуктивна медицина разполага с широк арсенал от препарати, от които да бъдат подбрани най-подходящите за Вас и Вашите яйчници. Съществуват препарати под формата на таблети, или такива, които се инжектират еднократно, а освобождават действието си в продължение на няколко поредни дни. Кой е най-подходящият препарат за Вас и по каква схема да бъде приложен ще определи лекарят Ви въз основа на всички направени предварителни изследвания и на това как отговарят яйчниците Ви в хода на самата стимулация.

Процесът на стимулация се мониторира внимателно от медицинския екип чрез измерване нивата на хормоните и прегледи с ултразвук (обикновено през ден). Стриктното проследяване има две цели – от една страна да гарантира, че процедурата протича нормално и не се наблюдават странични ефекти или отклонения в състоянието Ви, които да станат причина да се прекрати процесът. От друга е необходимо лекарят да упражнява стриктен контрол над случващото се в яйчника, за може да определи прецизно момента, в който ще настъпи зрелостта на фоликулите и да насрочи пункцията – манипулацията, с която се събират яйцеклетките.

Моментът на истината! След като хормоналната стимулация е изиграла своята роля, вече има достатъчно на брой и големина фоликули, които Вашият лекар има за задача да аспирира, за да „събере“ скритите в тях яйцеклетки.

С помощта на специална игла, водена от ултразвукова сонда, през стената на влагалището се достига до яйчника. Течността, в която яйцеклетките „плуват“ и която изпълва фоликула, се изтегля и предава на биолог ембриолог, който има за задача незабавно да „открие“ яйцеклетките под микроскоп, да ги промие и да ги постави в подходяща хранителна среда, така че да не бъдат стресирани. Една важна подробност: едва сега и Вие, и лекарят Ви ще научите колко от фоликулите, които сте „отглеждали“ по време на стимулацията, са пълни със зрели яйцеклетки. Броят на събраните яйцеклетки невинаги съвпада с очаквания от преброяването на фоликулите. Колко е той ще Ви съобщят на самата пункция, а впоследствие трябва да бъде отразен и в медицинските документи, които ще получите.

Процедурата трае обикновено около 5–10 мин. Извършва се под лека упойка (кратка венозна анестезия), като след това ще останете под наблюдение в клиниката най-често от 2 до 4 часа. В този ден няма да може да бъдете на работа, като е желателно този ден и да не шофирате. Добре е да имате с Вас близък човек, който да ви придружи до вкъщи след процедурата. Обикновено пункцията протича без усложнения и можете да се върнете на работа още на следващия ден. В случай че работата Ви изисква големи физически натоварвания, ще Ви бъде препоръчано да направите няколкодневна почивка, за което може да Ви бъде издаден болничен лист.

За много момичета пункцията на фоликулите е най-плашещата част от цялостния процес, свързан със замразяването на яйцеклетките. Макар и мнимално инвазивна, тази процедура крие своите рискове, с които предварително трябва да се запознаете и да обсъдите с Вашия лекар.

До този момент Вие следвате алгоритъма на една стандартна инвитро процедура. От тук нататък, в лабораторния етап на процеса, започват да се случват разликите.

При двойките, които са в инвитро процедура, процедурата най-често продължава с оплождане на събраните яйцеклетки, отглеждане на получените ембриони в лабораторни условия и подготовка за връщането им в матката на жената (т.нар. ембриотрансфер).

За Вас процедурата ще спре дотук – поне засега. Яйцеклетките се оценяват от квалифициран ембриолог и се подлагат на замразяване.

След като яйцеклетките бъдат замразени, грижата за тях поемат опитните биолози в криобанката ни, които следят за спазването на условията, гарантиращи качественото съхранение на репродуктивните Ви клетки.

Социални причини за замразяване на яйцеклетки

Ето и кои са възможните социални причини, при които се разглежда замразяване на яйцеклетки като вариант за съхраняване на фертилността на жената: 

  • ако връзката Ви не е достатъчно узряла или партньорът Ви не е готов за това да станете родители;
  • ако все още не сте срещнали партньора, който бихте искали да стане баща на децата Ви;
  • ако Ви предстоят важни стъпки в академичното или кариерното развитие;
  • ако вече сте родили и бихте искали да имате още деца, но по различни причини предпочитате да изместите момента за това напред във времето;
  • ако все още не сте изпълнили целия списък с върхове, които сте решили да покорите, преди да свиете гнездо.
  • ако преминавате през ин витро процедура, но по религиозни или етични причини не бихте искали да замразите ембриони.

Онкологични заболявания и замразяване на яйцеклетки

Когато се изправим срещу стряскаща диагноза, първата грижа на лекарите и близките ни е да започнем подходящо лечение колкото се може по-скоро.

В този труден момент невинаги имаме информация и яснота за всички аспекти на лечението, което предстои, и за неговите странични ефекти. Всички сме чували, че може да загубим за известно време косата си, но не всички знаем, че заедно с нея може да загубим и способността да имаме деца.
Мощните препарати, убиващи раковите клетки, много пъти поразяват и нежните тъкани на яйчниците и тестисите. Същото вредно въздействие може да има и облъчването с йонизираща радиация.

 

Може би ще кажете – кой мисли за бременност и раждане, когато трябва да бори рака! Когато обаче направим равносметка на жертвите, които трябва да дадем в борбата си, мисълта, че няма да имаме собствено дете след излекуването може да ни отнеме последните капки кураж.

 

Преди всичко трябва да знаете, че не всяко лечение поразява необратимо репродуктивната способност. Тогава обаче, когато този риск е потвърден, медицината има възможност да Ви помогне да съхраните шанса си за потомство след рака.

Това е възможно с помощта на съвременните методи на асистираната репродукция. Те позволяват да бъде извлечен Ваш генетичен материал и да бъде съхраняван, докато лекарите онколози потвърдят, че сте отново здрави и можете да планирате бременност и раждане.

Завразяването на репродуктивни клетки се извършва преди старта на онкологичното лечение, съгласувано с лекуващия онколог, изключитено щадяща е и по никакъв начин не води до риск от усложнения при онкологичното заболяване.

 

Докато при момчетата и мъжете събирането на генетичен материал за криосъхранение е бърза, лека и сравнително евтина процедура, изваждането на зрели яйцеклетки от яйчника е малко по-сложно и процедурата е възможна само след прецизна оценка на репродуктивния статус и съгласуване с основната терапия на пациентката. Когато момичето има постоянен партньор, двойката може да предпочете вместо да бъдат съхранени яйцеклетки, първо да се направи инвитро оплождане и да се замразят ембриони.

 

Събраните сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони се замразяват по специална технология и се съхраняват в криобанка при ултраниски температури, осигуряващи запазване на тяхната жизнеспособност за период от няколко години.

В зависимост от това колко скоро трябва да започне лечението на основното заболяване и от това дали конкретният карцином е чувствителен на действието на половите хормони, има или няма възможност да се проведе контролирана хормонална стимулация на яйчниците за получаване на по-голям брой зрели яйцеклетки.

 

За всеки отделен случай трябва да бъдат разгледани и взети предвид всички медицински детайли от интердисциплинарен съвет, включващ специалисти по онкология и репродуктивна медицина. Такъв съвет е създаден и заседава всеки месец в МБАЛ „Надежда“.

Дали ще се пристъпи към процедура за съхранение на фертилитета зависи изцяло от медицинската конкретика на всеки отделен случай и най-добрия интерес на пациента – противораковото лечение е животоспасяващо и не във всеки случаи може да бъде отложено, дори със седмица!

 

Запазването на живота и възстановяването на здравето Ви и качеството на живот са основна цел на лечението, което избират за Вас лекарите специалисти по онкология. Ако специалистите ни по репродуктивна медицина имат „прозорец“ и поле за действие да съхраним шанса Ви за собствена рожба, ще направим всичко необходимо. Няма да допуснем да отложите или откажете основно лечение – има много начини, по които човек може да стане пълноценен родител – ние сме готови да Ви помогнем да стигнете до Вашия!

 

Подробна информация по темата можете да прочетете в специално разработения от нас уеб сайт – zapazi.me

 

 

Какво представлява замразяването?

При охлаждането на живите клетки под определена гранична температура, жизнените процеси в тях вече не могат да протичат нормално и часовникът спира. В такова дълбоко приспано състояние теоретично те биха могли да прекарат месеци, години, десетилетия. Температурната граница, която трябва да се преодолее, за да се постигне това, е -130 градуса по Целзий. Това е по-студено от най-студеното място на Земята, и единственият начин да се постигне е с помощта на течни газове – в случая течен азот. Преди да се подложи на замразяване, пробата се подготвя, като се добавят един или повече различни криопротектора – вещества, които да предпазят клетъчните структури от увреждане по време на замразяването.

Защо замразяването на якцеклетки изисква специална технология

Яйцеклетката е наистина много специална. Тя е най-голямата клетка в нашето тяло, като при това съдържа огромен процент свободна вода. В това е и голямата беда – както знаем, водата е единственото вещество, което при охлаждане между 4 и 0 градуса не се свива, а увеличава обема си. Със замръзването си водата образува безкрайно красиви, но смъртоносни ледени кристали – те буквално разкъсват клетките. Затова и при замразяването на живи клетки и тъкани се цели на всяка цена да се избегне фаталното кристалообразуване в клетките.

На много места ще прочетете, че това е съвсем нова, експериментална технология, за която не е ясно дали работи. Истината е по-различна: опитите да се замрази яйцеклетка датират от много години, като първото съобщение за родено дете след такава процедура е от 1986 г., когато австралийският учен д-р Кристофър Чен успява да „събуди“ замразени яйцеклетки. За съжаление методът на д-р Чен не е бил това, което медицината търси, защото той дава успешен резултат в прекалено малък процент случаи. Още три десетилетия науката търси начин да съхрани успешно човешката яйцеклетка.

Дълго чаканият успех в замразяването на яйцеклетката идва с разработването на нова методика – т.нар. ултра бързо замразяване, при което клетките се подготвят за зимен сън с много по-концентрирани криопротектори, а охлаждането им става с мълниеносна скорост. По този начин се избягва фаталното образуване на ледени кристали и водата в клетките преминава директно в стъклоподобно състояние. Оттук и другото име на тази техника – витрификация.

Първите доклади за резултатите от процедури с витрифицирани яйцеклетки надминават всички очаквания – над 95 % от яйцеклетките оцеляват след размразяване, 90% от тях се оплождат успешно и дават началото на жизнеспособни ембриони, процентът на получените бременности пък е над 65%. Макар и бавно, витрификацията навлиза в практиката на все повече клиники по цял свят.

След обстоен анализ на стотици публикувани резултати, през 2012 г. Американското общество по репродуктивна медицина – една от най-влиятелните организации на специалистите по асистирана репродукция в света – излезе с официално становище, че замразяването на яйцеклетки по метода витрификация се приема за технология, която напълно е доказала своята ефективност и безопасност.

И днес обаче замразяването на голямата женска гамета си остава предизвикателство – защото за да протече успешно, витрификацията трябва да се извърши от специално обучени ембриолози, а за да запазят яйцеклетките качествата си по време на криосъхранението, трябва да бъдат съхранявани при постоянен контрол на критичните параметри – условия, които изискват допълнителни усилия и инвестиции от медицинските специалисти.

Вижте още

Съхранение на репродуктивните възможности
Замразяване на сперматозоиди
Проект "Запази надежда"
Криобанката на "Надежда"

Още по темата

scroll-top-custom-arrow