репродуктивна медицина

Замразяване на яйцеклетки по социални причини

Замразяването на яйцеклетки е процедура, подходяща за жени, които желаят дете, но се намират на етап от живота си, в който нямат готовност за това. Процедурата е бърз и надежден начин да подсигурят своето бъдеще.

Необходимо е единствено да се обадите днес, започваме утре!
Бързо, без значение от деня на Вашия цикъл. Цялата процедура ще приключи за 10 дни с 3 посещения, съобразени с Вашето време.

Това, което Ви води тук, е изключително отговорното и важно решение, което сте взели –  да подсигурите своето бъдеще и надеждата за утрешния ден.

 

Ние ще Ви подадем ръка, за да го реализираме заедно стъпка по стъпка – бързо и надеждно.

 

За да го направим, е необходимо единствено да се свържете с нашия кол център на тел. 0882 193 970 и в рамките на 24 часа ще получите час за първа среща с наш репродуктивен специалист.

Етапи на процедурата

гинекологичен кабинет в медицински център "Надежда" в Paradise center, ет. 3

Първи преглед

В рамките на тази първа среща акушер-гинекологът ще снеме детайлна анамнеза и ще се запознае подробно с Вашето здравословно състояние. Ще направи ултразвуков преглед с 3D-ехографски апарат с висока разделителна способност, който позволява да бъде извършен изключително прецизен оглед, диагностика и оценка на състоянието на репродуктивните Ви органи. Веднага след това ще Ви бъдат назначени следните кръвни изследвания на 4 репродуктивни хормона: фоликуло-стимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH), естрадиол (Е2) и анти-Мюлеров хормон (AMH). Когато резултатите са готови,  лекарят ще ги обсъди с Вас и ще планира вида на стимулацията и старта ѝ, ще определи необходимите контролни прегледи и приблизителния ден на пункцията. 

В деня на прегледа при нас е препоръчително да носите със себе си медицински документи, с които разполагате (във връзка със съпътстващи или наследствени заболявания.

На тази среща ще имате възможност да обсъдите всичко, което Ви интересува.

Хормонална стимулация на яйчниците

За да се съберат яйцеклетки за замразяване, е необходимо яйчниците да се стимулират с помощта на хормонални препарати в продължение на около 10-ина дни. Така вместо една-единствена, се събират пет, десет или повече зрели яйцеклетки наведнъж. В определени случаи може да се препоръча процедура без хормонална стимулация – яйцеклетки се събират на естествен цикъл. 

Тъй като всяка жена реагира различно на отделните хормонални препарати, индивидуалният подход при избора на протокол и проследяването на стимулацията в болница „Надежда“ е задължителен. За целта ще имате 3-4 посещения при Вашия акушер-гинеколог, който ще проследи как отговаряте на стимулацията – броя и размерите на образуваните фоликули, както и нивата на хормоните. 

Стимулационните препарати се поставят в манипулационната зала в централното фоайе на болницата. Ако предпочитате сама да поставяте инжекциите си, нашите акушерки ще Ви дадат подробни инструкции за това.

подготовка на инжекция с препарат за хормонална стимулация на яйчниците
ембриолог на "Надежда" поставя извадените чрез пункция на яйчниците яйцеклетки в хранителна среда

Пункция

След като Вашият акушер-гинеколог установи, че вече има достатъчно на брой и големина фоликули, е време яйцеклетките в тях да бъдат събрани. Това се случва по време на пункцията –  под кратка венозна анестезия с помощта на специална тънка игла, водена от ултразвукова сонда, акушер-гинекологът достига яйчника и изтегля от фоликулите течността, в която яйцеклетките „плуват“. Веднага след това ембриолог установява броя им под микроскоп, промива ги и ги поставя в хранителна среда. Имайте предвид, че броят на събраните яйцеклетки невинаги съвпада с очаквания от преброяването на фоликулите. 

Пункцията трае обикновено около 5-10 минути, като  след това ще останете за наблюдение в клиниката 2 до 4 часа. Желателно е този ден да не шофирате и да останете вкъщи.

Замразяване на яйцеклетки

Яйцеклетките се оценяват от квалифициран ембриолог и се подлагат на замразяване с помощта на най-надеждния метод на свръхбързо замразяване – витрификация.  След инкубиране в концентриран разтвор на криопротектор яйцеклетките се поставят в специални сламки и директно се потапят в течен азот.

Срокът за съхранение на яйцеклетките се определя от Вас,  като за целта се подписва договор.

След като яйцеклетките бъдат замразени, грижата за тях поемат опитните биолози в криобанката ни, които следят за спазването на условията, гарантиращи най-високи нива на сигурност при съхранение на репродуктивните Ви клетки. Качеството им ще остане непроменено, независимо от периода на съхранение. 

ембриолог на "Надежда" подготвя яйцеклетки за замразяване
Необходимо е единствено да се обадите днес, започваме утре!
Бързо, без значение от деня на Вашия цикъл. Цялата процедура ще приключи за 10 дни с 3 посещения, съобразени с Вашето време.

Вижте още

Съхранение на репродуктивните възможности
Замразяване на яйцеклетки
Проект "Запази надежда"
Криобанката на "Надежда"

Още по темата

scroll-top-custom-arrow