гинекология

Естетична гинекология

Естетичната гинекология в болница „Надежда“ намира приложение при жени, които изпитват интимен дискомфорт след раждане, по време  на лечение на онкологично заболяване и след него, както и в резултат на възрастови промени на тъканите при менопауза. Целта е да се постигне подобряване на качеството на живот и успешно преодоляване на оплаквания като вагинална сухота, отпускане на влагалището, намалено либидо, стрес инконтиненция, както и да се извършват корекции на кожни дефекти и неравности в интимната област.

badge

Процедури с хиалуронова киселина

В гинекологията се използва предимно органична, стабилизирана и напълно резорбируема хиалуронова киселина, съобразена с анатомичното устройство на тъканите в интимната зона. Процедурите се кратки, а резултатите са налице веднага.

За хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина е глюкозаминогликан, който участва в изграждането на много тъкани и органи в човешкото тяло. Притежава свойството да задържа вода 1000 пъти над молекулното си тегло, с което осигурява хидратацията и добрия външен вид на кожата и лигавиците, стимулира фибробластите и колеганогенезата.

В медицината хиалуроновата киселина намира приложение в дерматологията, офталмологията, ортопедията, а отскоро и в естетичната гинекология.

Съществуват различни продукти с хиалуронова киселина в зависимост от тъканите, в които се инжектират.

Вагинална сухота в менопаузалния период – дължи се на хормонален дефицит. С     напредване на възрастта вагиналната лигавица изтънява, намалява еластичността ѝ, става лесно ранима. Тези промени водят до смутено овлажняване и болезненост по време на полов контакт.

Вагинална сухота след раждане – особено изразена в лактационния период.

Вагинална сухота след химио- и лъчетерапия.

За увеличаване обема на големите срамни устни при хипотрофията им и за подобряване текстурата на кожата им.

С цел корекция на белег от епизиотомия.

За запълване на кожни вдлъбнатини в гениталната област след оперативни интервенции.

При релаксация на влагалището за постигане на нехирургично стесняване.

При липса на удовлетворение от сексуалния акт и намалено либидо – с цел „увеличаване” на G-точката.

В някои случаи с рецидивиращи вагинални инфекции.

Всяка пациентка с оплакванията, описани по-горе, може да се подложи на процедура с хиалуронова киселина след консултация със специалист и при липса на контраиндикации.

При първия преглед се снема анамнеза, извършва се гинекологичен преглед, уточнява се проблемът на пациентката и възможността за корекцията му с хиалуронова киселина. По преценка на специалиста се взема секрет от влагалището за микробиологично изследване.

Пациентката получава указания за подготовка за манипулацията.

За поставянето на хиалуронова киселина в интимната област е необходимо да няма клинично изявена инфекция и в предстоящата седмица да не се очаква менструация.

Седем дни преди инжектирането е предпоръчително пациентката да не приема медикаменти от групата на НСПВС, антикоагуланти и антиагреганти.

По преценка на гинеколога няколко дни преди инжектирането на хиалуроновата киселина се назначават медикаменти за саниране на влагалището.

Преди манипулацията пациентката подписва информирано съгласие.

Контраиндикации за поставяне на хиалуронова киселина са: алергия към съставките в използвания продукт, бременност, автоимунни заболявания, възраст под 18 години, инфекции в зоната на приложение, нарушения в хемостазата.

Преди манипулацията мястото на инжектиране се обезболява с локален анестетик за осигуряване на комфорт на пациентката и удобство за работа на лекаря.

Времетраенето зависи от мястото на инжектиране – вулва или влагалище, и средно е около 20-30 минути.

Понякога в първите часове след инжектирането се появява възпалителна реакция – лек оток, зачервяване, уплътняване и промяна в цвета на третираната зона, слабо кървене, които не продължават дълго. Лекарят, извършил манипулацията, може да даде съвети как по-лесно да се преодолее това временно неразположение.

При липсва на оплаквания от страна на пациентката контролният преглед се извършва между 10-ия и 14-ия ден от поставянето на хиалуроновата киселина.

След инжектирането не е необходимо домашно лечение. Жената може да се върне към ежедневните си задължения веднага. Препоръчително е в рамките на 10 дни да не се посещават басейни, сауни, джакузи, фитнес зали. Трябва да се избягват всякакви дейности, водещи до повишен натиск в гениталната област – езда, каране на колело и др.

Половите контакти са противопоказани 5 дни след манипулацията.

Ефектът от инжектирания продукт е индивидуален и трае средно от 8 до 12 месеца.

Хиалуроновата киселина се разгражда от собствени протеолитични ензими в човешкото тяло. След изтичане на по-горе споменатия период и при желание от страна на пациентката процедурата може да се повтори.

лекар държи спринцовка за извършване на процедура в областта на естетичната гинекология

Плазмотерапия (PRP-терапия) в гинекологията

В гинекологията плазмотерапията намира приложение за регенериране и оздравяване на вагиналната лигавица и кожата на вулвата при вулво-вагинална атрофия. Повлиява оплаквания като парене, сърбеж, болка при полов контакт, лесна ранимост на влагалищната лигавица.

Плазмотерапията е иновативен метод за лечение в медицина. Известен е в дерматологията като „вампирски лифтинг” и плазмолифтинг.

Плазмотерапията представлява инжектирането чрез техника на мезотерапия на плазма с високо съдържание на тромбоцити (PRP – Platelet Rich Plasma), получена след специална обработка в лаборатория на кръвна проба от пациентката. Действието на PRP-терапията се дължи на съдържащите се в плазмата множество естествени растежни фактори, които подобряват обменните процеси на тъканите и потенцират регенеративните процеси.

В ортопедията и травматологията терапията с плазма се използва за лечение на артрити, деформиращи артрози, спортни травми, след протезиране на стави с цел намаляване на болката и възпалението.

В гинекологията плазмотерапията намира приложение за регенериране и оздравяване на вагиналната лигавица и кожата на вулвата при вулво-вагинална атрофия. Повлиява оплаквания като парене, сърбеж, болка при полов контакт, лесна ранимост на влагалищната лигавица. Също така подпомага процесите на зарастване и възстановяване на увредените тъкани след раждане, вкл. и епизиотомия, оперативни рани след хирургични интервенции.

Плазмотерапията повишава синтеза на колаген и стабилизира колагеновите и еластинови влакна, като по този начин подсилва съединителната тъкан на влагалището и около уретрата и повлиява симптомите на стрес инконтиненцията при жени – неволно уриниране при кихане, кашляне, тичане.

Изключително добър ефект в лечението на вагиналната атрофия и стрес инконтиненцията се постига при комбинирането на плазмотерапия с лазерна вагинална терапия и поставянето на хиалуронова киселина в гениталната област.

PRP-терапията е подходяща и в комбинация с мезотерапия на вулвата при вулварна атрофия.

Плазмотерапията се извършва в амбулаторни условия. Продължителността ѝ е около 35-40 минути.

От пациентката се взема малко количество венозна кръв (8-10 мл) в стерилна епруветка и се обработва в лаборатория по специална методика.

Получената плазма е с висока концентрация на тромбоцити. Инжектира се чрез няколко микроубождания на вагиналната лигавица след предварителното ѝ обезболяване. В третираните тъкани тромбоцитите се активират и освобождават растежни фактори, които стимулират синтеза на колаген и еластин от фибробластите, подобряват кръвоснабдяването и метаболизма на тъканите чрез образуването на нови кръвоносни съдове.

Плазмотерапията е лечение чрез собствената плазма на пациентката. Затова е особено подходяща за приложение при жени с алергии, тъй като не съществува риск от сенсибилизация. PRP-терапията е сигурен и безопасен метод, без риск от отхвърляне, с дълготраен ефект и без известни странични реакции.

Противопоказания за плазмотерапия са:

 • Хематологични заболявания – тромбоцитопения (нисък брой на тромбоцитите), хипофибриногенемия, хемофилия;
 • Терапия с антикоагуланти и антиагреганти – желателно е приемът им преди PRP-терапията да се преустанови след проведена консултация с лекар;
 • Влагалищна инфекция;
 • Уринарна инфекция.

Първите резултати от плазмотерапията за забелязват след 3-4 седмици от първата процедура. За постигане на оптимален ефект е препоръчително да се проведе курс от поне три процедури с интервал помежду им от около месец. За поддържане на постигнатите резултати е необходимо PRP-терапията да се повтаря 1-2 пъти годишно.

Лазерна терапия на влагалище

Вагиналната лазерна терапия е нехирургична и неинвазивна процедура за лечение на стрес инконтиненция, вагинална атрофия и синдром на вагинална релаксация.

Това е нехирургична и неинвазивна процедура, използваща лазерна енергия за лечение на:

 • стрес инконтиненция – неволево изпускане на урина при повишаване на коремното налягане – например при кихане, кашляне, вдигане на тежки предмети, изкачване на стъпала, тичане. Основната причина за това е загуба на колаген и еластин във вагиналната тъкан и намаления тонус на мускулите на тазовото дъно. Това е причина за промяна на нормалното анатомично положение на пикочния мехур и уретрата и поява на симптоми на стрес инконтиненция. Факторите, които могат да доведат до стрес инконтинецията, са бременност, раждане, тазови операции, тазови травми, възрастови изменения на тъканите, наднормено тегло и др.

 • вагинална атрофия – изтъняване на вагиналната лигавица и намаляване на еластичността ѝ, особено изразени по време на кърмене и в периода преди и след настъпване на менопауза. Тези промени водят до нарушено овлажняване, сухота, чувство за парене и болезненост по време на полов контакт, понякога и кървене в резултат на механична травма на влагалищната лигавица, чести и повтарящи се инфекции на пикочния мехур. Oсновната причина за вагиналната атрофия са намалените нива на естрогените, които поддържат доброто състояние на влагалищната лигавица, уретрата и пикочния мехур.

 • синдром на вагинална релаксация (чувство за отпуснато и разширено влагалище) – причина за липсата на удоволствие от сексуалния акт и намаляване на либидото. Това състояние се среща често след бременност и раждане поради спад в тонуса на тазовата мускулатура и отслабване на тазовите лигаменти, поддържащи нормалното положение на матката и влагалището.

Лазерната енергия „загрява” съединителната тъкан на влагалището, ремоделира колагена и стимулира синтеза му, подобрява обменните процеси и хидратацията на вагиналната лигавица. Под топлинното въздействие колагеновите влакна се свиват, скъсяват и задебеляват, което ги прави по-здрави. Тези процеси са съпътствани и от образуване на нови кръвоносни съдове в тъканите.

Ремоделирането на колагена и стимулирането на синтеза му продължават във времето до следващата лазерна вагинална терапия, като в края на целия терапевтичен курс съединителната тъкан е по-здрава, по-стегната и по-еластична. Това стеснява влагалището и намалява диаметъра му и въздейства положително върху сексуалния живот на жената. Приложението на лазерна терапията в зоната около уретрата повлиява значително оплакванията от стрес инконтиненция.

 • бременност;
 • уринарна инфекция;
 • менструация;
 • прием на медикаменти с фотосенсибилен ефект;
 • заболявания на съединителната тъкан – колагеногенози.

Лазерната вагинална терапия е подходяща за жени с изброените по-горе оплаквания, без ограничения във възрастта. Може да се приложи и при жени с онкологични заболявания, при които симптомите на вулво-вагинална атрофия в резултат на хормоналната терапия са особено неприятни – например при карцином на гърдата, карцином на ендометриума и др., когато е противопоказaна хормонозаместителната терапия. Лазерната вагинална терапия е подходяща и при жени след оперативно отрастраняване на матката и яйчниците.

Не се изисква специална подготовка преди лазерна вагинална терапия.

Лазерната вагинална терапия се провежда в амбулаторни условия. Във влагалището се поставя стъклен спекулум, който ограничава контакта на лазерното влакно с вагиналната лигавица. В спекулума се въвежда лазерното влакно, с което вагиналната лигавица се третира в посока отгоре надолу. Процедурата е безболезнена, с усещане за затопляне, по-изразено на входа на влагалището. Продължителността е около 30-40 минути и след приключването ѝ жената веднага може да се върне към ежедневните си дейности.

В отделни случаи се наблюдава слаб дискомфорт в първите 24 часа след терапията. Препоръчително е полово въздържание от около седмица след терапията.

Ефектът от терапията продължава приблизително 1 година, след което е желателно да се правят 1 или 2 поддържащи процедури годишно.

Тредлифтинг (мезотерапия) в гинекологията

В гинекологията тредлифтингът  намира приложение при вулво-вагинална атрофия; стрес инконтиненция; усещане за отпуснато и разширено влагалище; увисване и загуба на обем на големите срамни устни; неравности в интимната област; кожни дефекти след раждане, получени в резултат на разкъсване на тъканите. 

Тредлифтингът е минимално инвазивна процедура, при която в гениталната област се поставят специално създадени за тази анатомична зона резорбируеми конци, изградени от поликапролактон, полидиоксанон, млечна киселина, хиалуронова киселина.

Тредлифтингът се нарича още мезотерапия. Процедурата е  много подобна на дерматологичните естетични процедури за лице. Извършва в стерилни условия през малък отвор на кожата на външните полови органи или вагиналната лигавица – размер на отвора около 3-4 мм в диаметър, в зависимост от това къде ще бъдат позиционирани конците – на големите срамни устни (които са част от  външните полови органи) или на влагалището.

Материлите за тредлифтинг са представени под формата на конци с различна дължина и  форма – с или без шипчета по протежението им, което улеснява по-доброто позициониране в третираните тъканите. Конците могат да бъдат прави или спирално завити – избират се  в зависимост от тренирания проблем.

 • Вуло-вагинална атрофия – изтъняване на вагиналната лигавица и намаляване на еластичността ѝ, особено изразени в перименопаузалния и постменопаузалния период. Тези промени водят до смутено овлажняване, сухота, чувство за парене и болезненост по време на полов контакт, понякога и кървене в резултат на механична травма на влагалищната лигавица, чести и повтарящи се инфекции на пикочния мехур.

 

 • Стрес инконтиненция – неволево изпускане на урина при повишаване на коремното налягане – например при кихане, кашляне, вдигане на тежки предмети, изкачване на стъпала, тичане. Основната причина за това е загуба на колаген и еластин във вагиналната тъкан и намаленият тонус на мускулите на тазовото дъно. Това е причина за промяна на нормалното анатомично положение на пикочния мехур и уретрата и поява на симптоми на стрес инконтиненция.

 

 • Синдром на вагинална релаксация – усещане за отпуснато и разширено влагалище, което е  причина за липсата на удоволствие от сексуалния акт и намаляване на либидото. Това състояние се среща често след бременност и раждане поради промяна в структурата на еластиновите и колагенови влакна – те се разтягат, удължават и изтъняват. Значение има и намаляването на тонуса на тазовата мускулатура и отслабване на тазовите лигаменти, поддържащи нормалното положение на матката и влагалището.

 

 • Птоза (увисване) и загуба на обем на големите срамни устни – състояние, получаващо се в резултат от възрастови промени на тъканите или при естествена или изкуствено настъпила менопауза;

 

 • Корекция на неравности в интимната област, кожни дефекти след раждане, получени от разкъсване на тъканите.

Процедурата се извършва в операционна зала след консултация с анестезиолог и под  кратка венозна анестезия или  друг вид анестезия по негова преценка. Конците се въвеждат чрез специална канюла в дълбочина на тъканите до 3-5 мм  (подлигавично или подкожно) през единствен  малък отвор с диаметър около 2-4 мм. Малката дълбочина от 3-5 мм на въвеждане на конците предпазва от  увреда съседно разположени анатомични структури. Единственият малък отвор с диаметър 2-4 мм, който се прави на влагалищната лигавица или на кожата на големите лабии, осигурява естетичния вид на зоната след проведения тредлифтинг.

Конците се поставят по специална техника на предната и задната влагалищна стена, описвайки форма на разгънато ветрило. Поставят се и интрадермално  на големите срамни устни. Взаимодействието на конците с тъканите във времето повишава синтеза (образуването) на колагенови и еластинови влакна, което оказва ефект върху описаните по-горе симптоми. Постига се укрепване на влагалищните стени, подобрява се еластичността им и нормалната им анатомична позиция; повишава се обемът на големите лабии.

След процедурата е желателно да се избягва прием на нестероидни противовъзпалителни средства особено ацетилсалицилова киселина; да се избягва посещение на плувни басейни, парни бани, джакузи, физически дейности, свързани с натиск на третираната зона. Желателно е полово въздържание в продължение на около 1 месец или повече по преценка на гинеколога.

Тредлифтингът в гениталната зона не се извършва при бременност, кърмене, в периода на менструация. Не се прилага вътре в уретрата или непосредствено до нея, както и в малките срамни устни и клитора.

Процедурата е противопоказана при заболявания на съединителната тъкан – колагенози, активна инфекция на влагалището и/или пикочния мехур.

Напълно подходяща е за жени с онкологични заболявания, стига да не се касае за заболяване,  засягащо вулва, влагалище, пикочен мехур, ректум. Разбира се, преценката кога и къде точно ще се поставят конците предвид анамнезата на жената за онкологично заболяване е в компетенциите  на гинеколога.

Средната продължителност на ефекта от тредлифтинга в гениталната зона е около 1-2 години – това е и времето за пълна резорбция /разграждане/ на поставените конци.

Окончателният ефект след апликацията на конците се постига най-рано след 1,5-2 месеца – време, необходимо за образуването на колагенови и еластинови влакна.

Тредлифтингът може да се комбинира с други методи за лечение, като плазмотерапия, инжектиране на  хиалуронова киселина, пластика на влагалището, лазерна терапия, но след консултация с акушер-гинеколог.

След тредлифтинг на вулва и/или влагалище няма противопоказания за забременяване, износване на бременност и вагинално раждане. Конците започват да се разграждат от 120-ия ден след апликацията им и не биха се оказали пречка при желание за бебе.

След раждане отново може да се направи тредлифтинг на интимната зона.

Да, поставянето на мезоконци в интимната зона може да се повтори. Няма точно определен интервал за повторно поставяне – всеки случай е индивидуален. Преценка за последваща процедура се прави след преглед и разговор между лекар и пациент за определяне успеваемостта на първата апликация и възможността от съчетаване на втората и с друг тип лечение – например съчетано приложение на лазерна терапия на влагалище, плазмотерапия и др.

Лихен склерозус - нов начин на третиране

При засягане на гениталиите лихен склерозус може да се повлияе благоприятно с приложението на лазерна терапия и плазмотерапия.

Лихен склерозус е доброкачествено хронично прогресивно кожно заболяване, характеризиращо се с изтъняване на епитела и конкретни промени в дермата. В 85% от случаите засяга зоната на ануса и гениталиите. Най-честите симптоми са сърбеж и болка.

Не са известни причините за поява на лихен склерозус. Изявата му се свързва с множество фактори – генетична предиспозиция, имунологични механизми, чести инфекции и травми на поразения кожен участък, промяна в хормоналните нива.

Лихен склерозус може да се прояви на всяка възраст. През последните години честотата му нараства. За заболяването са известни два възрастови пика – преди пубертета и в пери- и постменопаузата. Този факт не е случаен – именно това за периодите от живота на жената, когато нивата на естрогените в организма й са много ниски. В някои случаи лихен се асоциира с автоимунни заболявания –  на щитовидната жлеза, витилиго, алопеция ареата, пернициозна анемия, диабет, както и с инфекции с причинителя на Лаймска болест, човешки папилома вирус.

Най-често срещаните симптоми при лихен склерозус са сърбеж и силно раздразнение на кожния участък. При оглед на зоната се забелязва промяна в кожната архитектура – изтъняване на горния слой, който изглежда гладък и изпънат, промяна в цвета на тъканите – изсветляване, дори побеляване,  а понякога и набръчкване. Възможно е да са налице еритемни папули, сливащи се в плаки, разязвени участъци. При засягане на гениталиите се загубват конкретни анатомични пропорции – на малките лабии, клитора, препуциума (тъканта, покриваща клитора), перинеума, стеснява се входа на влагалището.

 • Сърбеж на вулвата – понякога сърбежът е толкова изявен, че пречи на съня на жената; разчесването води до разраняване и кървене;
 • Анален дискомфорт – проявява се със сърбеж около ануса, болезнена дефекация, анални фисури, кървене от ануса; при деца лихен склерозус за изявява с констипация;
 • Болка при полов контакт – поради промяната в тъканите с времето може да се появи стеснение на влагалището, предразположение към образуване на малки кървящи ценатини по вулвата и вагиналната лигавица, които правят половия контакт силно болезнен, често дори невъзможен;
 • Сексуална дисфункция – при засягане на клитора може да се наруши възможността за изпитване на всякакво сексуално удоволствие, дори и достигане на оргазъм;
 • Затруднено уриниране – при напредване на заболяването и при засягането на малките лабии, които променят анатомията си, може да се възпрепятства волевото и спонтанното изтичане на урина от уретрата.

Всички тези симптоми повлияват значително качеството на живот на жената. Те изискват от нея непрекъснато съобразяване с множество фактори и обстоятелства, което често я изправя пред нерешими казуси.

В редки случи лихен склерозус може да протича безсимптомно.

Диагнозата се поставя с оглед на засегната зона по описаните по-горе клинични белези и симптоми. За категоричното диагностициране може да бъде взета и биопсия. Биопсичното изследване не е задължително във всички случаи, но разграничава лихен склерозус от малигнено кожно заболяване. Жените, страдащи от лихен склерозус, са с повишен риск за развитие на плоскоклетъчен карцином на вулвата.

Лечението на лихен склерозус в гениталната зона може да бъде провеждано както от гинеколог, така и от дерматолог. Целта е да се намалят симптомите – най-вече на сърбеж и болка, както и да се спре прогресията на заболяването.

Важно е лекарят да обсъди с пациентката необходимостта от спазването на добра гениталната хигиена, подбор на дрехи, които не притискат засегната зона, бельо, което е памучно и удобно. Препоръчва се също честа употреба на емолиенти – мазила, които да омекотяват, овлажняват засегната кожна зона, както и прекратяването на тютюнопушенето.

Първи избор в лечението на лихен склерозус са локално прилаганите кортикостероиди – за мазане или локално инжекционно. При липса на ефект се преминава към втора линия терапия – локална имуномодулация под формата на кремове за мазане с калциневринови инхибитори. Описани са ефекти от локално приложение на мазила с прогестерон и тестостерон. Всяка жена е индивидуална, за това и не може да се предвиди  дали избраното лечение ще бъде ефективно за нея.

Възможно е поотделно или съчетано приложение с лазерна терапия и плазмотерапия на вулва и влагалище, особено при чести и неконтролируеми фисури, рецидивиращи възпаления. Лазерната терапия и плазмотерапията могат да се приложат съвместно и с останалите методи на лечение. Те нямат ясно зададени органичения в броя повторения на процедурите. Кортикостероидите, например, имат нежелани странични ефекти – дългата им употреба може да потенцира изтъняването на горните слоеве на кожата и лигавицата, което е основен симптом на лихен склерозус. Имуномодулаторите, от своя страна, имат чест страничен ефект от засилване на кожното раздразнение, а дори и разязвяване.

Не винаги тези методи на лечение водят до пълно оздравяване. Често се случва заболяването да се постави в състояние „под контрол“ – временно намаляване на симптомите му, което значително облекчава жената в ежедневието й.

Лазерната терапия се провежда амбулаторно, в гинекологичния кабинета, и е безболезнена процедура. Пациентката заема гинекологична позиция. Третира се засегнатата кожна зона със специален накрайник на лазерния апарат в продължение на няколко минути. Усещанията са за приятно затопляне. След приключване на процедурата жената се връща към ежедневните си ангажименти. За грижа у дома се предписват различни емолиенти, измивни интимни гелове и/или съчетана с лазерната терапия локална медикация с кортикостероид или имуномодулатор.

Следваща процедура се планира след 3-4 седмици. След определен период на провеждане на лазерна терапия е възможно интервалът между процедурите значително да се увеличи – на 6-8 седмици.

Плазмотерапията се провежда амбулаторно – в гинекологичния кабинет. Плазмата, с която се третира кожния участък, се изработва от собствената кръв на пациентката. За това е необходимо посещение в медицинския център около час-два по-рано, за да се даде кръвна проба и да се изготви плазмата.

Плазмата се инжектира чрез няколко специални техники след локално обезболяване. Продължителността на процедурата е около 10-15 мин. Понякога след плазмотерапия може да се образуват кръвонасявания, които изчезват в рамките на няколко дни. Препоръчително е след PRP терапия в рамките на около 7-10 дни да не се посещават басейни и спа центрове, да не се практикуват спортове с натиск в гениталната зона, да се избягват полови контакти.

Последваща процедура може да се планира след 2-4 седмици.

Избелване (пилинг) на гениталиите

Пилинг на гениталиите е подходяща процедура за всички жени, които са забелязали повишена пигментация в интимната зона – на големите лабии, на перинеума, в ингвиналните гънки, на Венериния хълм, вътрешната страна на бедрата. Хиперпигментацията на интимната зона е често срещана след бременност, при инсулинова резистентност, при често механично триене на интимната зона от неудобно бельо или дрехи, депилация с чести възпаления на космените фоликули.

Избелването на гениталиите може да се извършва с химични вещества или чрез уреди с различен източник на енергия – например  лазер.

Химичният пилинг е апликацията на продукт със специална съставка върху кожата на интимната зона, който имат кератолитично действие – води до контролирано излющване на повърхностите слоеве на кожата. Именно, от тук идва и наименованието пилинг – от англ. рeel – обелвам. Загубата на повърхностните слоеве на кожата води до нейната регенерация – подобряване на текстурата й, изглаждането й, подобряване в цвета й – изсветляване.

Известни са разнообразни химични агенти за химичен пилинг на вулвата в зависимост от дълбочината на проникването им в кожните слоеве. Според това пилингът се разделя на повърхностен, среден и дълбок. Средният и дълбок пилинг нарушава значителна част от дебелината на кожата и може да причини вторични кожни инфекции. За това трябва да се извършват под строг контрол на лекар.

Химичният пилинг на вулвата е подходяща процедура за всички жени, които са забелязали повишена пигментация в интимната зона – на големите лабии, на перинеума, в ингвиналните гънки, на Венериния хълм, вътрешната страна на бедрата. Хиперпигментацията на интимната зона е често срещана след бременност, при инсулинова резистентност, при често механично триене на интимната зона от неудобно бельо или дрехи, депилация с чести възпаления на космените фоликули.

Повърхностният пилинг прониква  през цялата дебелина на епидермиса чак до дермата. Ефектът му се дължи на  повишаването на епидермалните ензими, водещи до увреждане на повърхностните клетъчни слоеве и последващото им излющване (ексфолиация). Ексфолиацията е лека по сила спрямо други химични агенти и се наблюдава в рамките на  7 дни след приложението на химичния агент.

В някои продукти за избелване на гениталиите се съдържат съставки, доставяни до кожните слоеве чрез липозомна технология. Това има по-силно въздействие върху меланоцитите и съответно намалява в по-голяма степен синтеза на меланин, както  и инхибира възпалителни медиатори, отговорни за появата на хиперпигментация. Някои съставки имат способността да активират фибробластите за синтез на нов колаген и еластин.

Избелването на гениталиите протича на два етапа. Първият етап е интензивна депигментация и  се извършва в кабинета на гинеколога. Жената заема позиция като за гинекологичен преглед. Интимната зона се почиства с антисептични разтвори. Малките лабии, входът на влагалището и клиторът не се третират с химичния агент за избелване – намазват се със специален крем за изолирането им. Последва аплициране на избелващата съставка  върху хиперпигментираните зони за време около 7 мин. След това третирана зона се напръсква с неутрализиращ спрей и се почиства. Поставя се специална  интимна маска за 2 часа.

Вторият етап на избелването е поддържане на ефекта и продължава в домашни условия. След 2 часа от поставянето на маската на гениталиите жената прави тоалет и отмива маската. Подсушава интимната зона и поставя за 10-15 минути филм-маска. След 48 часа от началото на пилинга започва ежедневно приложение на една-две дози от гел-крем продукт върху третираните хиперпигментирани зони. Цялата последователност на процедурата се обяснява на пациентката подробно от гинеколога.

В рамките на 3-4 дни от началото на пилинга  кожата на интимната зона може да се усеща по-суховата и да започне фино излющване, което да продължи около 7-10 дни. Това може да е придружено и от леко раздразнение и лек сърбеж на гениталиите, което отзвучава бързо.

Процедурата е напълно безболезнена. При нанасянето на избелващия агент е възможно да се усеща слабо щипане в продължение на няколко минути.

Продължителността на ефекта от пилинга е строго индивидуален. Важно условие за предотвратяване на рецидив на хиперпигментация е продължителната употреба на домашна грижа –  специален крем за мазане на третираната зона за няколко месеца. При незадоволителен резултат след няколко месеца процедурата може да се повтори.

Преди извършването на химичен пилинг е важно извършването на гинекологичен преглед – оглед на хиперпигментираните зони и насочено търсене на кожно заболяване, дискусия с пациентката за предстоящата процедура и необходимостта от спазване на режим след това. 

Наличието кожно заболяване в интимната зона може значително да се влоши след прилагането на пилинга. Не е подходящо прилагането на избелващия агент върху кожни лезии от псориазис, себореен дерматит, кожни херпетични лезии, раневи повърхности, при алергии към активната съставка на пилинга. Не се прилага избелване на вулвата при бременност и кърмене.

Преди и след приложението на пилинга е необходимото избягване на излагане на пряка слънчева светлина.

Лекари

Вижте още

Профилактика на женското здраве
Оперативна гинекология
Уринарна инконтиненция
Нови методи за лечение на инконтиненция
scroll-top-custom-arrow