гинекология

Естетична гинекология

Естетичната гинекология е сравнително ново направление в специалността „Акушерство и гинекология“, което стана по-известно в България през последните няколко години. Естетичната гинекология намира приложение при жените в различни етапи от живота им – от репродуктивната възраст през следродилния период до постменопаузалния и е свързана с извършването на мини инвазивни или неинвазивни интервенции в интимната област с цел корекция на анатомията ѝ, лечение на вулво-вагиналната атрофия, кожни хиперпигментации.

badge

Процедури с хиалуронова киселина

В гинекологията се използва предимно органична, стабилизирана и напълно резорбируема хиалуронова киселина, съобразена с анатомичното устройство на тъканите в интимната зона. Процедурите се кратки, а резултатите са налице веднага.

За хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина е глюкозаминогликан, който участва в изграждането на много тъкани и органи в човешкото тяло. Притежава свойството да задържа вода 1000 пъти над молекулното си тегло, с което осигурява хидратацията и добрия външен вид на кожата и лигавиците, стимулира фибробластите и колеганогенезата.

В медицината хиалуроновата киселина намира приложение в дерматологията, офталмологията, ортопедията, а отскоро и в естетичната гинекология.

Съществуват различни продукти с хиалуронова киселина в зависимост от тъканите, в които се инжектират.

Вагинална сухота в менопаузалния период – дължи се на хормонален дефицит. С     напредване на възрастта вагиналната лигавица изтънява, намалява еластичността ѝ, става лесно ранима. Тези промени водят до смутено овлажняване и болезненост по време на полов контакт.

Вагинална сухота след раждане – особено изразена в лактационния период.

Вагинална сухота след химио- и лъчетерапия.

За увеличаване обема на големите срамни устни при хипотрофията им и за подобряване текстурата на кожата им.

С цел корекция на белег от епизиотомия.

За запълване на кожни вдлъбнатини в гениталната област след оперативни интервенции.

При релаксация на влагалището за постигане на нехирургично стесняване.

При липса на удовлетворение от сексуалния акт и намалено либидо – с цел „увеличаване” на G-точката.

В някои случаи с рецидивиращи вагинални инфекции.

Всяка пациентка с оплакванията, описани по-горе, може да се подложи на процедура с хиалуронова киселина след консултация със специалист и при липса на контраиндикации.

При първия преглед се снема анамнеза, извършва се гинекологичен преглед, уточнява се проблемът на пациентката и възможността за корекцията му с хиалуронова киселина. По преценка на специалиста се взема секрет от влагалището за микробиологично изследване.

Пациентката получава указания за подготовка за манипулацията.

За поставянето на хиалуронова киселина в интимната област е необходимо да няма клинично изявена инфекция и в предстоящата седмица да не се очаква менструация.

Седем дни преди инжектирането е предпоръчително пациентката да не приема медикаменти от групата на НСПВС, антикоагуланти и антиагреганти.

По преценка на гинеколога няколко дни преди инжектирането на хиалуроновата киселина се назначават медикаменти за саниране на влагалището.

Преди манипулацията пациентката подписва информирано съгласие.

Контраиндикации за поставяне на хиалуронова киселина са: алергия към съставките в използвания продукт, бременност, автоимунни заболявания, възраст под 18 години, инфекции в зоната на приложение, нарушения в хемостазата.

Преди манипулацията мястото на инжектиране се обезболява с локален анестетик за осигуряване на комфорт на пациентката и удобство за работа на лекаря.

Времетраенето зависи от мястото на инжектиране – вулва или влагалище, и средно е около 20-30 минути.

Понякога в първите часове след инжектирането се появява възпалителна реакция – лек оток, зачервяване, уплътняване и промяна в цвета на третираната зона, слабо кървене, които не продължават дълго. Лекарят, извършил манипулацията, може да даде съвети как по-лесно да се преодолее това временно неразположение.

При липсва на оплаквания от страна на пациентката контролният преглед се извършва между 10-ия и 14-ия ден от поставянето на хиалуроновата киселина.

След инжектирането не е необходимо домашно лечение. Жената може да се върне към ежедневните си задължения веднага. Препоръчително е в рамките на 10 дни да не се посещават басейни, сауни, джакузи, фитнес зали. Трябва да се избягват всякакви дейности, водещи до повишен натиск в гениталната област – езда, каране на колело и др.

Половите контакти са противопоказани 5 дни след манипулацията.

Ефектът от инжектирания продукт е индивидуален и трае средно от 8 до 12 месеца.

Хиалуроновата киселина се разгражда от собствени протеолитични ензими в човешкото тяло. След изтичане на по-горе споменатия период и при желание от страна на пациентката процедурата може да се повтори.

Плазмотерапия (PRP-терапия) в гинекологията

В гинекологията плазмотерапията намира приложение за регенериране и оздравяване на вагиналната лигавица и кожата на вулвата при вулво-вагинална атрофия. Повлиява оплаквания като парене, сърбеж, болка при полов контакт, лесна ранимост на влагалищната лигавица.

Плазмотерапията е иновативен метод за лечение в медицина. Известен е в дерматологията като „вампирски лифтинг” и плазмолифтинг.

Плазмотерапията представлява инжектирането чрез техника на мезотерапия на плазма с високо съдържание на тромбоцити (PRP – Platelet Rich Plasma), получена след специална обработка в лаборатория на кръвна проба от пациентката. Действието на PRP-терапията се дължи на съдържащите се в плазмата множество естествени растежни фактори, които подобряват обменните процеси на тъканите и потенцират регенеративните процеси.

В ортопедията и травматологията терапията с плазма се използва за лечение на артрити, деформиращи артрози, спортни травми, след протезиране на стави с цел намаляване на болката и възпалението.

В гинекологията плазмотерапията намира приложение за регенериране и оздравяване на вагиналната лигавица и кожата на вулвата при вулво-вагинална атрофия. Повлиява оплаквания като парене, сърбеж, болка при полов контакт, лесна ранимост на влагалищната лигавица. Също така подпомага процесите на зарастване и възстановяване на увредените тъкани след раждане, вкл. и епизиотомия, оперативни рани след хирургични интервенции.

Плазмотерапията повишава синтеза на колаген и стабилизира колагеновите и еластинови влакна, като по този начин подсилва съединителната тъкан на влагалището и около уретрата и повлиява симптомите на стрес инконтиненцията при жени – неволно уриниране при кихане, кашляне, тичане.

Изключително добър ефект в лечението на вагиналната атрофия и стрес инконтиненцията се постига при комбинирането на плазмотерапия с лазерна вагинална терапия и поставянето на хиалуронова киселина в гениталната област.

PRP-терапията е подходяща и в комбинация с мезотерапия на вулвата при вулварна атрофия.

Плазмотерапията се извършва в амбулаторни условия. Продължителността ѝ е около 35-40 минути.

От пациентката се взема малко количество венозна кръв (8-10 мл) в стерилна епруветка и се обработва в лаборатория по специална методика.

Получената плазма е с висока концентрация на тромбоцити. Инжектира се чрез няколко микроубождания на вагиналната лигавица след предварителното ѝ обезболяване. В третираните тъкани тромбоцитите се активират и освобождават растежни фактори, които стимулират синтеза на колаген и еластин от фибробластите, подобряват кръвоснабдяването и метаболизма на тъканите чрез образуването на нови кръвоносни съдове.

Плазмотерапията е лечение чрез собствената плазма на пациентката. Затова е особено подходяща за приложение при жени с алергии, тъй като не съществува риск от сенсибилизация. PRP-терапията е сигурен и безопасен метод, без риск от отхвърляне, с дълготраен ефект и без известни странични реакции.

Противопоказания за плазмотерапия са:

 • Хематологични заболявания – тромбоцитопения (нисък брой на тромбоцитите), хипофибриногенемия, хемофилия;
 • Терапия с антикоагуланти и антиагреганти – желателно е приемът им преди PRP-терапията да се преустанови след проведена консултация с лекар;
 • Влагалищна инфекция;
 • Уринарна инфекция.

Първите резултати от плазмотерапията за забелязват след 3-4 седмици от първата процедура. За постигане на оптимален ефект е препоръчително да се проведе курс от поне три процедури с интервал помежду им от около месец. За поддържане на постигнатите резултати е необходимо PRP-терапията да се повтаря 1-2 пъти годишно.

Лазерна терапия на влагалище

Вагиналната лазерна терапия е нехирургична и неинвазивна процедура за лечение на стрес инконтиненция, вагинална атрофия и синдром на вагинална релаксация.

Това е нехирургична и неинвазивна процедура, използваща лазерна енергия за лечение на:

 • стрес инконтиненция – неволево изпускане на урина при повишаване на коремното налягане – например при кихане, кашляне, вдигане на тежки предмети, изкачване на стъпала, тичане. Основната причина за това е загуба на колаген и еластин във вагиналната тъкан и намаления тонус на мускулите на тазовото дъно. Това е причина за промяна на нормалното анатомично положение на пикочния мехур и уретрата и поява на симптоми на стрес инконтиненция. Факторите, които могат да доведат до стрес инконтинецията, са бременност, раждане, тазови операции, тазови травми, възрастови изменения на тъканите, наднормено тегло и др.

 • вагинална атрофия – изтъняване на вагиналната лигавица и намаляване на еластичността ѝ, особено изразени по време на кърмене и в периода преди и след настъпване на менопауза. Тези промени водят до нарушено овлажняване, сухота, чувство за парене и болезненост по време на полов контакт, понякога и кървене в резултат на механична травма на влагалищната лигавица, чести и повтарящи се инфекции на пикочния мехур. Oсновната причина за вагиналната атрофия са намалените нива на естрогените, които поддържат доброто състояние на влагалищната лигавица, уретрата и пикочния мехур.

 • синдром на вагинална релаксация (чувство за отпуснато и разширено влагалище) – причина за липсата на удоволствие от сексуалния акт и намаляване на либидото. Това състояние се среща често след бременност и раждане поради спад в тонуса на тазовата мускулатура и отслабване на тазовите лигаменти, поддържащи нормалното положение на матката и влагалището.

Лазерната енергия „загрява” съединителната тъкан на влагалището, ремоделира колагена и стимулира синтеза му, подобрява обменните процеси и хидратацията на вагиналната лигавица. Под топлинното въздействие колагеновите влакна се свиват, скъсяват и задебеляват, което ги прави по-здрави. Тези процеси са съпътствани и от образуване на нови кръвоносни съдове в тъканите.

Ремоделирането на колагена и стимулирането на синтеза му продължават във времето до следващата лазерна вагинална терапия, като в края на целия терапевтичен курс съединителната тъкан е по-здрава, по-стегната и по-еластична. Това стеснява влагалището и намалява диаметъра му и въздейства положително върху сексуалния живот на жената. Приложението на лазерна терапията в зоната около уретрата повлиява значително оплакванията от стрес инконтиненция.

 • бременност;
 • уринарна инфекция;
 • менструация;
 • прием на медикаменти с фотосенсибилен ефект;
 • заболявания на съединителната тъкан – колагеногенози.

Лазерната вагинална терапия е подходяща за жени с изброените по-горе оплаквания, без ограничения във възрастта. Може да се приложи и при жени с онкологични заболявания, при които симптомите на вулво-вагинална атрофия в резултат на хормоналната терапия са особено неприятни – например при карцином на гърдата, карцином на ендометриума и др., когато е противопоказaна хормонозаместителната терапия. Лазерната вагинална терапия е подходяща и при жени след оперативно отрастраняване на матката и яйчниците.

Не се изисква специална подготовка преди лазерна вагинална терапия.

Лазерната вагинална терапия се провежда в амбулаторни условия. Във влагалището се поставя стъклен спекулум, който ограничава контакта на лазерното влакно с вагиналната лигавица. В спекулума се въвежда лазерното влакно, с което вагиналната лигавица се третира в посока отгоре надолу. Процедурата е безболезнена, с усещане за затопляне, по-изразено на входа на влагалището. Продължителността е около 30-40 минути и след приключването ѝ жената веднага може да се върне към ежедневните си дейности.

В отделни случаи се наблюдава слаб дискомфорт в първите 24 часа след терапията. Препоръчително е полово въздържание от около седмица след терапията.

Ефектът от терапията продължава приблизително 1 година, след което е желателно да се правят 1 или 2 поддържащи процедури годишно.

Вижте още

Профилактика на женското здраве
Оперативна гинекология

Още по темата

scroll-top-custom-arrow