гинекология

Хистероскопия

Хистероскопията се прилага с диагностична цел или като хирургичен метод за лечение на определени състояния. Представлява детайлен оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп. 

badge

Процедурата обикновено трае около 20-30 минути и се извършва с цел диагностициране на дадено заболяване или състояние.  Mоже да бъде направена без обезболяване или с кратка венозна анестезия в зависимост от индивидуалния праг на болка на пациентката.  Ако е необходимо да бъде извършена като хирургична интервенция, хистероскопията се провежда задължително под обща анастезия. Това означава, че пациентката ще е под пълна упойка по време на процедурата и няма да усеща никаква болка. В този случай се изисква да не приемате храна и течности около 6 часа преди анестезията. 

След поставянето на упойката хистероскопът се въвежда през шийката в кухината на матката. Специалната камера, която е мотнирана към телескопа, позволява на лекаря да види ясно изображение на екрана. За постигане на по-добра видимост кухината на матката се разширява с газ или течност. След приключване на огледа и манипулациите хистероскопът се извежда от маточната кухина. 

Хистероскопията най-често изисква само няколкочасов престой в болницата или пациентката прекарва при нас само нощта след процедурата.

Ако желаете да получите запис на цялата манипулация, е необходимо да подадете заявка за това на сектор Регистратура.

Защо хистероскопия?

Хистероскопията се използва за откриване на причината за симптоми като:

Хистероскопията служи и за лекуване на определени състояния. Използвайки специални инструменти, които преминават през хистероскопа, чрез хистероскопията могат да бъдат отстранени:

Възможни усложнения и възстановителен период

Хистероскопията е рутинна и обикновено безопасна процедура.

За повечето жени ползите относно уточняването на диагнозата или бързо и ефективно третиране са много по-големи, отколкото каквито и да е неудобства. Преди да вземете решение и да дадете своето съгласие за извършване или не на хистероскопия, трябва да бъдете уведомени за възможните странични ефекти от процедурата и риска от усложнения. Решението, както и цялостният план на Вашето лечение, ще вземем съвместнo – това е нашата основна философия.

Повечето жени нямат усложнения след хистероскопията. Ако обаче след процедурата имате някои от следните симптоми, съобщете незабавно на Вашия лекар:

  • болка, продължаваща повече от 48 часа;
  • силна, остра болка;
  • подуване на корема;
  • повишаване на температурата;
  • тъмно вагинално течение с неприятна миризма.

В някои случаи хистероскопията не може да бъде успешно завършена и е необходимо да се повтори.

Изключително рядко е възможно е да се нарани или перфорира матката по време на процедурата, което може да доведе до кръвотечение и инфекция, налагащи третиране с лекарства, операция или в краен случай хистеректомия (отстраняване на матката). Рискът от усложнение зависи от вида на извършваните процедури, сложността на случая и от други фактори, например общото здравословно състояние на пациентката.

Готови сме да обсъдим с Вас какви рискове съществуват конкретно във Вашия случай и да отговорим на всичките Ви въпроси.

Когато упойката престане да действа, е възможно да почувствате коремна болка и да имате нужда от обезболяващи лекарства.

След местна упойка повечето жени са в състояние да си отидат у дома след кратка почивка в легнало положение.

Всяка жена, чиято процедура е изпълнена под обща упойка, се нуждае от по-дълга почивка и от приятел или роднина, който да я придружи до вкъщи и да остане с нея през следващите 24 часа. Ако манипулацията изисква по-дълъг престой, ще останете в болницата за наблюдение от нашия екип.

Общата упойка може временно да засегне координацията и други умения, затова пациентките са съветвани да избягват шофиране, употреба на алкохол или подписване на важни документи през следващите 24 часа.

Когато сте си вкъщи, ако е необходимо, вземете обезболяващи лекарства, както са Ви посъветвали от болницата. Важно е да си почивате през останалата част на деня. Някои пациентки се чувстват добре и могат да извършват обичайните си дейности още в деня след процедурата, други имат нужда от два или три дни възстановяване. В зависимост от извършваните манипулации лекарят ще Ви посъветва да избягвате сексуалните контакти от една до три седмици след процедурата.

Много жени установяват, че техният първи менструален цикъл след процедурата е по-тежък или по-продължителен от обикновено и следващите няколко цикъла също са неправилни. 

Вижте още

Лазерна офис хистероскопия
Лапароскопия
Серклаж
Класическа хирургия
scroll-top-custom-arrow