гинекология

Лапароскопия

Лапароскопията е ендоскопски оперативен метод, при който през малък разрез в коремната стена се въвежда тънка няколко милиметра тръба, на върха на която е монтирана миниатюрна камера (лапароскоп), за да се направи оглед на коремната кухина. 

д-р Георги Стаменов извършва лапароскопия в операционна на болница "надежда"
badge

Лапароскопията е процедура, която позволява на гинеколога да диагностицира и лекува редица заболявания и състояния на матката, яйчниците, маточните тръби, дебелото черво и най-горната част от шийката. Ако е необходимо да се приложи и оперативно лечение, през няколко по-малки разреза в коремната кухина се въвеждат фини дълги инструменти, чрез които съответната тъкан може да бъде прихваната, преместена, разрязана, отстранена или изгорена. Гинекологът оперира чрез „координация око-ръка“, наблюдавайки преместването на инструментите и действията си във видео монитора. За този вид хирургия се изискват специални умения и солидна практика.

Защо лапароскопия?

Индикации за лапароскопия в гинекологията могат да са:

Възможни усложнения и възстановителен период

Решението за извършване на лапароскопия (вместо прилагане на нехирургично лечение или на хирургия с отворен коремен достъп) е много индивидуално и изисква задълбочена консултация между пациентката и нейния лекуващ лекар и оценка на съотношението полза – риск.

Въпреки че усложненията не са често срещани, лапароскопията си остава хирургическа манипулация и като всички хирургически процедури носи риск от усложнения. Някои от възможните усложнения са например засягане на черва или кръвоносни съдове, нараняване на пикочния мехур или уретерите, увреждане или одраскване на вътрешните полови органи. Поради сложността на манипулациите или поради трудности при овладяването на възникнало усложнение по време на лапароскопия е възможно преминаването към операция с коремен достъп (лапаротомия).

Ако след процедурата имате някои от следните симптоми, съобщете незабавно на Вашия лекар:

  • разширяваща се синина под разреза (това може да се дължи на съсирек (коагулум) или кръвоизлив под кожата);
  • повръщане, треска или раздуване на корема;
  • силно вагинално кървене (зацапването е често срещано и обикновено безобидно);
  • засилваща се болка, въпреки обезболяващите лекарства и силна, остра болка в областта на бъбреците, която може да се дължи на заплитане или нараняване на един от уретерите.

С оглед стриктното проследяване на пациентките в периода непосредствено след лапароскопията оставането им за една нощ в болницата е задължително.

След лапароскопията и кратък болничен престой повечето пациентки се прибират вкъщи с рецепта за обезболяващи лекарства и съвети да избягват натоварвания за определен срок.

Възстановяването при всеки пациент протича различно. Много жени съобщават за болка в раменете, причинена от газа, използван в коремната кухина при извършване на лапароскопията. Някои усещат болка на местата на разрезите, докато други съобщават за остра или тъпа и продължителна болка дълбоко в таза, причинена от дразнене на тъканите, които са били премествани, докосвани или разрязвани по време на операцията. Всички тези симптоми са нормални и могат да бъдат облекчени с подходяща употреба на обезболяващи лекарства и почивка.

Повечето гинеколози препоръчват за определен период от време пациентките да се въздържат от шофиране, физически упражнения, сексуална активност и вдигане на тежести.

Вижте още

Серклаж
Класическа хирургия
Лазерна офис хистероскопия
Офис хистероскопия
scroll-top-custom-arrow