гинекология

Офис хистероскопия

Офис хистероскопията е минимално инвазивна процедура, при която в амбулаторни условия и без анестезия чрез мини камера се оглежда гениталният тракт на жената.

Освен диагностичен, методът се използва за хирургични интервенции, като премахване на полипи, миоми, при аденомиоза, за биопсия при находки на злокачествени формации в маточната кухина.

Д-р Георги Стаменов извъшва офис хистероскопия в болница "Надежда"
badge

Развитието на офис хистероскопията започва през 1980 г. със създаването на първия инструмент за тази цел, който се е използвал само за оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп.

През 1997г.  методът се усъвършенства чрез създаването на инструмента, който служи не само за оглед, но и за хирургични процедури. Първият специалист, който обединява двете процедури See and treat („виждам“ и „оперирам“), е д-р Стефано Бетоки от Италия.

Процедурата е започнала да се налага още преди 20 години, основно за малки хирургични процедури, свързани с отстраняването на полипи, малки миоми или при наличи на септум.

В последните 10 години бяха създадени и добавени много нови инструменти, включително и медицински лазер, които позволяват извършване на изключително голям спектър от процедури.

С инструментите, които вече са създадени и съществуват, офис хистероскопията може да реши всички патологии в маточната кухина.

За офис хистероскопията

Тази процедура се извършва без прилагане на упойка, без необходимост от специална предварителна подготовка и без болничен престой. Извършва се в първите чисти дни на месечния цикъл, когато лигавицата на матката все още не е нараснала. В зависимост от това дали офис хистероскопията е диагностична или оперативна, процедурата трае от 10 до 20 минути. С помощта на оптичен уред с диаметър едва 3-4 мм се навлиза през влагалището и се прави оглед на целия генитален тракт на жената.

Тази мини инвазивна методика позволява бързо и точно да бъдат диагностицирани състояния, за които ултразвукът или гинекологичният преглед не мога да бъдат достатъчно информативни – откриват се и се премахват малки полипи, фини сраствания, дефекти на маточната кухина, задържани плодни части след аборт, ендометриозни огнища

Офис хистероскопията не налага анестезия, тъй като диаметърът на инструментите, с които се работи, е около 3-4 мм, т.е. колкото инструмент за поставяне на маточна спирала. Техниката на оператора при тази процедура е от съществено значение за намаляване на болковия синдром.

Повечето пациентки описват усещането си по време на процедурата като менструално неразположение, което бързо отшумява след края на манипулацията.

В много редки случаи може да се прибегне до обезболяване на маточната шийка.

Понякога при проходими тръби може да има гадене, причинено от течността, която попада в коремната кухина по време на манипулацията.

Офис хистероскопията е минимално инвазивна хирургична процедура, към която се пристъпва при наличието на конкретни оплаквания като:

  • Съмнения за сраствания или при т.нар. Ашерман синдром;
  • Неправилни маточни кръвотечения, особено при жени в менопауза;
  • Неуспешни опити ин витро;
  • Промяна в цикъла след аборт;
  • Загубена контрацептивна спирала;
  • Неясна болка по време на цикъл 
  • Наличие на възпаление;
  • Бременност.

Желателно е да сте отпочинали, спокойни, да сте се нахранили.

При нисък праг на болка може да вземете обезболяващи преди началото на манипулацията.

По време на офис хистероскопията наблюдавате процеса заедно с лекаря. Вие контролирате ситуацията и при наличие на болка или дискомфорт манипулацията може да се прекрати.

Възможно е след процедурата да имате леко кървене или зацапване, което отминава за 2-3 дни. Може да възстановите сексуалните си контакти, след като кървенето спре.

По преценка на лекаря може да ви бъде препоръчан контролен преглед след 10-15 дни.

Предимства на офис хистероскопията

Вижте още

Лазерна офис хистероскопия
Лапароскопия
Серклаж
Класическа хирургия
scroll-top-custom-arrow