гинекология

Профилактика на женското здраве

В „Надежда“ грижата за женското здраве е обезпечена чрез широк спектър специализирани скринингови и диагностични изследвания. В основата му обаче стои отговорният подход на всяка жена към собственото ѝ здраве – веднъж годишно да посещава специалист мамолог за извършване на ехомамография или мамография и гинеколог за профилактична цитонамазка и преглед.

По преценка на гинеколога при съмнение за заболявания на маточната шийка може да бъдат извършени и допълнителни изследвания.

усмихната жена се разхожда в градска среда
badge

Всичко за женското здраве

Цитонамазката е изследване за профилактика срещу рака на маточната шийка, което всяка жена на възраст от 21 до 65 години е препоръчително да извършва веднъж годишно, а при установяване на повишен риск – и на 6 месеца.

Това е неболезнена процедура, при която акушер-гинекологът с помощта на фина четчица взема две цитологични проби – от влагалищната част на маточната шийка и от цервикалния канал. В пробите се съдържат повърхностни клетки от шийката на матката, които впоследствие се изследват под микроскоп за наличие на изменения.

В болница „Надежда“ се извършват конвенционална цитонамазка и т.нар. течно-базирана цитонамазка. При конвенционалната цитонамазка цитологичният материал се „намазва“ върху предметното стъкло, след което четката се изхвърля, а с нея и около 80% от клетъчния материал. Това е и основният недостатък на конвенционалния метод – вероятността клетки с предракови промени да не попаднат върху предметното стъкло, а да бъдат изхвърлени заедно с четчицата е голяма, а това води до фалшиво отрицателни резултати и пропуски при диагностицирането на предракови изменения в шийката на матката. При течно-базираната цитология четката се „изтръсква“ в течна среда, в която по този начин попадат и впоследствие се анализират 100% от клетките. 


Резултатите от цитонамазка се изработват за срок от 3 седмици. Могат да бъдат проверени и разпечатани от личния Ви пациентски профил. Изготвените резултати е необходимо да бъдат представени на лекуващия лекар за коментар и при необоходимост – за обсъждане на поведение.

Колпоскопският преглед е специализирано изследване, което в съвременната гинекологична практика е рутинно и е неизменна част от адекватната диагностика на заболяванията на маточната шийка. При него шийката се „оглежда“ със специален микроскоп (колпоскоп). Процедурата е бърза, неболезнена и се извършва в амбулаторни условия без упойка. При необходимост се взема биопсия (тъканна проба) за хистологично изследване.

Целта на това изследване е скрининг за рак на маточната шийка или за наличие на инфекция с високорискови типове човешки папилома вирус, които са асоциирани с висок риск за развитие на рак на маточната шийка. Изследването се провежда в гинекологичния кабинет, като тестът може да се извърши едновременно с цитонамазката – използва се същата клетъчна проба или се взима втора от цервикалния канал.

Най-често ултразвуковото изследване е вагинално и цели да установи какво е състоянието на матката и яйчниците. След прегледа ще получите подробна информация за състоянието си и препоръки за поведение.

Оценка на яйчников резерв

Вече съществуват изследвания, с чиято помощ може да се направи извод за състоянието на яйчниковия резерв. За съжаление, те не се включват в рутинната АГ профилактика. Обикновено такива изследвания се назначават едва в кабинета на репродуктивния специалист, когато вече е потърсена помощ поради проблемно забременяване. Така мнозинството жени, които иначе редовно следят женското си здраве, не разбират, ако при тях е налице отклонение в яйчниковия резерв, още повече, че изчерпването му протича тихо, без всякакви симптоми.

Всяка жена, която има планове за бъдеща бременност, може да вземе нещата в свои ръце и да направи изследвания за оценка на яйчниковия резерв, особено ако при нея е налице някой от факторите, които я поставят в риск от преждевременното му изчерпване.

Един подробен максимално информативен панел включва кръвни изследвания на определени хормони и преглед с ултразвук при специалист по репродуктивна медицина:

Хормонални кръвни изследвания

Изследва се на втори-трети ден от месечния цикъл на жената и дава важна информация за състоянието на яйчниковия резерв. Това е хормон, който се произвежда от хипофизата, със задачата да „буди“ фоликулите в яйчника всеки месец, за да се развие зряла яйцеклетка. С напредването на възрастта и влошаването на яйчниковия резерв фоликулите имат нужда от все по-високи концентрации на FSH, за да се развиват. Стойностите на FSH могат да варират от месец до месец, но докато високите му нива – дори еднократно измерени – са алармиращ сигнал за намален яйчников резерв, ниските стойности не винаги гарантират добро състояние на яйчниковия резерв. За да бъдат правилно тълкувани стойностите на FSH обикновено той се изследва едновременно с два други хормона – LH (Лутеинизиращ хормон) и Е2 (Естрадиол).

Продуциран от гранулозните клетки на ранно развиващите се антрални фоликули. Хормонът се измерва на произволен ден от менструалния цикъл на жената и индикираколичеството оставащи яйцеклетки. Ниските стойности на АМH са показател за намален или изчерпан яйчников резерв. Той се отделя от помощните клетки, отговарящи за подготовката на фоликулите, и нивата му намаляват правопропорционално на намаляването на бъдещите яйцеклетки. AMH се приема от специалистите като най-точния и адекватен маркер за оценка на яйчниковия резерв. Едно наум: ако получите смущаващ резултат за AMH, може да поискате да повторите изследването – AMH е един от „капризните“ лабораторни тестове, и е възможно резултатите в различни лаборатории да показват разлика

Образува се в хипофизната жлеза и стимулира окончателното съзряване на фоликулите, разпукването им и овулацията. Изследването на LH в началото на цикъла (втори-трети ден) подпомага правилното тълкуване на резултатите от измерването на FSH, като съотношението между стойностите на двата хормона е важен ориентир за специалистите.

Главният женски полов хормон, който играе водеща роля за работата на яйчника. Естрадиолът се отделя от растящия фоликул и повишаването на концентрацията му с наближаването на овулацията е знак за хипофизата да намали производството на FSH. Понякога обаче тoва може да се случи по-рано от обичайното, в началото на цикъла. Този преждевременен ръст на естрадиола предизвиква изкуствено понижаване на нивата на FSH и така един иначе влошен яйчников резерв може да изглежда привидно нормален. Затова стойността на естрадиола е нужна за да покаже дали резултатът от измерването на FSH трябва да се приеме за меродавен или следва тестът да се повтори в друг цикъл.

Преглед с ултразвук

С помощта на този преглед репродуктивният специалист определя яйчниковия диаметър и броя на видимите антрални фоликули в яйчниците.  Въз основа на тази информация и резултатите от хормоналните изследвания специалистът изготвя становището си относно състоянието на яйчниковия резерв. Макар и вариращ от цикъл до цикъл, това е бърз и лесен метод за „моментна снимка“ на яйчниковия резерв.

Възможно е в различните индивидуални случаи специалистите да препоръчат и допълнителни изследвания, в зависимост от личната Ви медицинска история и наличието на рискови фактори. Как протича процедурата по оценка на яйчников резерв, ще научите ТУК

ВАЖНО!  Правилното тълкуване на резултатите от кръвните изследвания може да се направи само от репродуктивния специалист, и то след ултразвуково изследване.

Вижте още

Оперативна гинекология
Медикаментозен аборт
Естетична гинекология
Съхранение на репродуктивните възможности
scroll-top-custom-arrow