Хирургия

Престой в отделението

Стаите за болничен престой в отделение „Хирургия“ са комфортно обзаведени и специално оборудвани в помощ на възстановителния процес – всяко болнично легло е с възможност за конфигуриране според индивидуалните Ви предпочитанията (повдигане и сгъване) и е допълнително оборудвано с таблет за достъп до интернет и телевизия. 

медицинска сестра приема пациент в отделение Хирургия на болница "Надежда"
badge

Подготовка за операция и престой в Реанимация

В някои случаи може да се наложи прием на очистителни в деня на приема с оглед спецификата на плануваната оперативна интервенция. Ще бъдете инструктирани кога да започнете да ги приемате, както и кога е необходимо да преустановите приема на храна и течности за деня.

 

 Вашият хирург ще разговаря с Вас преди операцията и ще Ви информира какъв подход ще бъде приложен – конвенционален (с коремен достъп) или лапароскопски (чрез безкръвна операция) в зависимост от конкретните възможности във Вашия случай, както и как ще протече възстановителният Ви период – ще бъде ли необходим престой в Реанимация, ще изпитвате ли болка след интервенцията и т.н. 

 

Ако ежедневно приемате медикаменти, последният им прием трябва да бъде в 06.00 часа в деня на операцията с малко количество вода, освен ако Вашият хирург изрично не препоръча да пропуснете този прием.

В зависимост от сложността на операцията, избрания оперативен подход, както и индивидуалното Ви състояние, след оперативната интервенция може да се наложи да бъдете преведени в Реанимация (ОАИЛ), където продължава обезболяването и мониторирането на общото Ви състояние. След излизане от упойка е възможно да усещате студ, както и да изпитвате гадене или да имате позиви за повръщане – дължи се на анестезията. Ще Ви бъдат направени вливания, които да облекчат тези странични ефекти.

 

Дължината на престоя Ви в Реанимация зависи от вида на конкретната оперативна интервенция и се определя от анестезиолога и лекуващия Ви хирург. Когато състоянието Ви позволява това, ще Ви бъде разрешен приемът на вода и храна по съобразена със състоянието Ви  и вида операция диетична схема, а на по-късен етап специално обучените за това медицински сестри в отделението ще Ви помогнат в първите опити да се раздвижите. В началото при ставане ще усещате придърпване и болка – напълно нормални усещания, които не бива да Ви спират при раздвижването и постепенно ще преминат. Преди първото ставане от леглото е добре да направите няколко леки раздвижвания на отделните части на тялото последователно (ръцете, краката), след което да се опитате постепено да се изправите с подкрепата на Вашата медицинска сестра.  Не забравяйте – ставането винаги трябва да е плавно, с почивки, с изправена глава и гръб. Ако усетите прилошаване, останете на място, потърсете опора, за която да се хванете, и дишайте бавно и дълбоко!

Непосредствено след операцията хирургът Ви ще информира Вашите близки за състоянието Ви лично или по телефона и в зависимост от Вашето изрично желание.

График

Хранене

Свиждания

Изписване и епикризи

Изписването на пациентите в отделение Хирургия се осъществява всеки ден след 10:00 ч. срещу представяне на лична карта, карта за достъп и касов бон за извършено плащане.  

Ако не е необходимо изготвянето на хистологичен резултат, ще получите Вашата епикриза  в два екземпляра в отделение „Хирургия“ в деня на изписването. 

Ако предстои изготвяне на хистологичен резултат,  при изписването си ще получите етапна епикриза, а окончателната епикриза ще бъде готова до 25 дни.

Получаването ѝ в работен ден става между 10:00 и 14:00 ч.  в кабинет 012 на партерния етаж на болницата след предварително обаждане на тел. 0882193970. През почивните дни получаването на епикриза става в отделението между 10:00 и 14:00 ч. след предварително обаждане на тел. 088 219 3970.

Вижте още

Обем на оперативната дейност
Ендоскопска хирургия
Прием в отделението
Хирургия

Още по темата

scroll-top-custom-arrow