медицинска онкология

Подобряване на качеството на живот

Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“ стартира през септември 2022 г. мащабен проект за подобряване на качеството на живот при пациенти с различни видове онкологични заболявания. В него участват специалисти от болница „Надежда“ и други клиники – онколози, гинеколози, физиотерапевти, психолози, фармацевти, нутриционисти, гастроентеролози, невролози и много други.

Пациенти, обединени в проекта на болница "Надежда" за подобряване на качеството на живот при рак
badge

Безплатно за пациентите ще бъдат провеждани различни семинари и практически занимания в групи и ще им бъдат предоставяни разнообразни печатни и видео информационни материали в подкрепа на по-ефективното преминаване през лечението, възстановяване и завръщането им обратно в живота пълноценно.

пациенти на болница "Надежда" държат в ръце розова панделка, символизираща борбата с рака на гърдата

01

Рак на гърдата

Като част от мащабната информационна кампания „Запази надежда“ стартира проект за повишаване качеството на живот на жените с рак на гърдата.

Той предлага безплатни срещи между пациенти и водещи специалисти от различни медицински направления под формата на тематични семинари, групови дискусии и практики. В тях се говори за това как да се преодолеят десетките странични ефекти, които предизвиква химио- и хормонотерапията – лимфедем, нарушен хормонален и метаболитен баланс, изтънели кости, проблеми с кожата, мускулите, стомаха, черния дроб,  проблеми в интимната област, отделителната система, зрението, психиката и др.

02

Гастроинтестинални тумори

Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“ стартира през септември 2022 г. проект за подобряване на качеството на живот на пациентите с метастатичен рак на дебелото черво, стомаха и панкреаса и подкрепа на техните семейства.

В рамките на проекта се провеждат групи по гимнастика и групи за психологическа подкрепа.
Раздават се печатни материали с полезни данни и съвети защо е нужно движението и стабилното емоционално състояние и как те помагат основното лечение.

Подготвят се и се публикуват различни видео материали и интервюта, които предоставят повече  информация по темата.

Вижте още

Имунотерапия
Престой в клиниката
Хормонотерапия
Съхранение на шанса за дете

Още по темата

scroll-top-custom-arrow