медицинска онкология

Онкологични заболявания и съхранение на шанс за дете

Ако Ви предстои лечение на онкологично заболяване, потърсете информация за това кога терапията може да изложи на риск шансовете Ви да станете родител в бъдеще. В този труден момент невинаги имаме информация и яснота за всички аспекти на лечението, което предстои, и за неговите странични ефекти. Рискът от загуба на фертилитет и възможностите за неговото съхраняване трябва винаги да бъдат обсъждани с лекуващия Ви лекар, когато е налице заболяване, чийто ефект води до увреждане на репродуктивните Ви възможности или чието лечение може да ги постави в риск.

badge

Когато се изправим срещу стряскаща диагноза, първата грижа на лекарите и близките ни е да започнем подходящо лечение колкото се може по-скоро.

В този труден момент невинаги имаме информация и яснота за всички аспекти на лечението, което предстои, и за неговите странични ефекти. Всички сме чували, че може да загубим за известно време косата си, но не всички знаем, че заедно с нея може да загубим и способността да имаме деца. Мощните препарати, убиващи раковите клетки, много пъти поразяват и нежните тъкани на яйчниците и тестисите. Същото вредно въздействие може да има и облъчването с йонизираща радиация.

Мисъл за бебе и онкологично лечение

Може би ще кажете – кой мисли за бременност и раждане, когато трябва да бори рака! Когато обаче направим равносметка на жертвите, които трябва да дадем в борбата си, мисълта, че няма да имаме собствено дете след излекуването може да ни отнеме последните капки кураж.

Преди всичко трябва да знаете, че не всяко лечение поразява необратимо репродуктивната способност. Тогава обаче, когато този риск е потвърден, медицината има възможност да Ви помогне да съхраните шанса си за потомство след рака.

Това е възможно с помощта на съвременните методи на асистираната репродукция. Те позволяват да бъде извлечен Ваш генетичен материал и да бъде съхраняван, докато лекарите онколози потвърдят, че сте отново здрави и можете да планирате бременност.

Докато при момчетата и мъжете събирането на генетичен материал за криосъхранение е бърза, лека и сравнително евтина процедура, изваждането на зрели яйцеклетки от яйчника е далеч по-сложно и процедурата е възможна само след прецизна оценка на репродуктивния статус и съгласуване с основната терапия на пациентката. Когато момичето има постоянен партньор, двойката може да предпочете вместо да бъдат съхранени яйцеклетки, първо да се направи инвитро оплождане и да се замразят ембриони.

 

Събраните сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони се замразяват по специална технология и се съхраняват в криобанка при ултраниски температури, осигуряващи запазване на тяхната жизнеспособност за период от няколко години.

В зависимост от това колко скоро трябва да започне лечението на основното заболяване и от това дали конкретният карцином е чувствителен на действието на половите хормони, има или няма възможност да се проведе контролирана хормонална стимулация на яйчниците за получаване на по-голям брой зрели яйцеклетки.

 

За всеки отделен случай трябва да бъдат разгледани и взети предвид всички медицински детайли от интердисциплинарен съвет, включващ специалисти по онкология и репродуктивна медицина. Такъв съвет е създаден и заседава всеки месец в МБАЛ „Надежда“.

Дали ще се пристъпи към процедура за съхраняване на фертилитета зависи изцяло от медицинската конкретика на всеки отделен случай и най-добрия интерес на пациента – противораковото лечение е животоспасяващо и не във всеки случаи може да бъде отложено, дори със седмица!

Надежда има

Запазването на живота и възстановяването на здравето Ви и качеството на живот са основна цел на лечението, което избират за Вас лекарите специалисти по Медицинска онкология. 

 

Ако специалистите ни по репродуктивна медицина имат „прозорец“ и поле за действие да съхраним шанса Ви за собствена рожба, ще направим всичко необходимо. Няма да допуснем да отложите или откажете основно лечение – има много начини, по които човек може да стане пълноценен родител – ние сме готови да Ви помогнем да стигнете до Вашия.

Вижте още

Хормонотерапия
Химиотерапия
Имунотерапия
Престой в клиниката

Още по темата

scroll-top-custom-arrow