майка държи за ръка новородено след нормално раждане в болница "Надежда"

неонатология

Какво се случва с бебето непосредствено след раждането

Непосредствено след раждането новороденото се поема за преглед от неонатолог, измерва се, претегля се и му се поставя гривничка с уникален номер, която ще носи до края на болничния си престой.
badge

След нормално раждане

Ако раждането е естествено, детето се оставя при родителите си и след два часа се превежда заедно с майката в Послеродова клиника. За стимулиране на връзката мама-бебе е препоръчително да останат заедно от този момент нататък до изписването им,  като се разделят единствено при сутрешната визитация в Неонатологично отделение и за извършване на тоалет на новороденото.

Майка кърми новороденото си непосредствено след раждането в Родилна зала на болница "Надежда"
бебе непосредствено след раждане с Цезарово сечение в болница "Надежда"

След раждане с Цезарово сечение

Когато раждането е чрез Цезарово сечение, неонатологът извършва първичен преглед на новороденото в операционната, след което до превеждане на майката в Послеродова клиника грижата за него поемат детските акушерки и лекарите в Неонатология.

Непосредствено след раждането майката се превежда в ОАИЛ (Реанимация), където излиза от упойка и се подготвя в следобедните часове отново да види детето си и ако се чувства добре – да го постави на гърда.

Вижте още

Родилно отделение
Педиатър
Грижа за новороденото в отделението
Изписване
scroll-top-custom-arrow