образна диагностика

Профилактика на рака на млечната жлеза

Всeки ден 11 българки се разболяват от рак на млечната жлеза. В над 97% от случаите открит навреме, ракът на гърдата е лечим, а редовните профилактични прегледи са най-сигурният начин за превенция. Не отлагайте своя профилактичен преглед за следващата година!

badge

Ракът на гърдата е най-честият злокачествен тумор при жените. В България около 4000 жени всяка година чуват диагнозата „рак на гърдата“. Честотата се увеличава след 35-годишна възраст и пикът е между 60-64 години. Всяка година от това заболяване у нас загиват над 1000 жени.

Профилактика – какво включва тя, когато говорим за рак на млечната жлеза?

Профилактиката включва, както самопреглед, така и преглед при специалист.

Препоръчително е извършване на самопреглед 1 път месечно и посещение при специалист с извършване на образно изследване 1 път годишно при здравите жени.

Има рискови групи пациенти, при които се налагат по-чести прегледи при специалист – жени с фамилна обремененост, жени с диагностициран рак на гърдата или рак на яйчника, пациентки с доброкачествени изменения на гърдите, изискващи проследяване.

Всяка промяна в гърдите трябва да буди тревога и е препоръчително да бъде консултирана – болки в гърдата, които не са свързани с менструацията, промяна в кожата (набръчкване, хлътване), промяна в зърното (разраняване, хлътване), напипване на уплътнение, на формация в гърдата, секрет от зърното.

Няма долна граница за възрастта. Даже в юношеска възраст се срещат доброкачествени заболявания на гърдите – фиброаденоми, кисти.

Най-подходящият период при жени с редовна менструация е прегледът при специалист, както и самопрегледът, да се извършват около 10-ия ден от месечния цикъл.

Не е препоръчително извършването на профилактичен преглед по време на кърмене, освен ако пациентката няма оплаквания. По време на кърмене гърдите са променени, пълни с кърма, с разширени каналчета и това пречи до голяма степен на доброто изобразяване на структурата на гърдите.

Препоръчвам 2-3 месеца след спиране на кърменето да се направи профилактичен преглед.

Ехомамографията е ултразвуково изследване на гърдите. То е безвредно и може да се извършва във всяка възраст, дори при бременни. Това е прегледът, който се препоръчва за млади жени не само заради своята безвредност, но и заради по-голямата информативност при жените с плътни гърди.

Мамографията е рентгенов метод. При него се използват, макар и в ниска доза, йонизиращи лъчи. Препоръчителен е за жени над 40 г. възраст, а при по-млади жени – за уточняване на находката от ехографския преглед, ако се налага.

В някои случаи се прилага и ядреномагнитен резонанс.

 
3D мамограф от ново поколение 

Отделението по образна диагностика на болница „Надежда“ вече разполага с последно поколение 3D мамограф, който осигурява висококачествени изображения на млечните жлези. Той е един от малкото апарати от своя клас, налични в България.

Дозите на радиационно облъчване при изследването са изключително ниски. Компресията върху гърдите е внимателно дозирана и не нарушава осезателно комфорта на пациентката.

3D мамографът е особено подходящ за жени и с по-плътни гърди. Ключово предимство е специалната програма за мамографии на гърди с импланти – без риск за увреждане на импланта и с високо качество на изследването.

Апаратът дава възможност за извършване на мамография с томосинтеза – триизмерно пространствено изображение на гърдите с висока резолюция, което е в пъти по-детайлно от стандартната дигитална мамография.

Качеството на изследването с 3D мамограф е сравнимо с това при компютърната томография. То позволява по-точна диагностика и прецизна локализация при изменения в млечните жлези. При този вид изследване, за разлика от стандартната мамография, вероятността да се получи фалшиво положителен или фалшиво отрицателен резултат за рак на гърдата, е сведен до минимум.

В повечето случаи се касае за доброкачествени заболявания, които изискват проследяване в по-кратки интервали. Когато има съмнение в находката, се налага извършване на биопсия. Взима се минимално количество тъкан, която се изследва от патолог. В други случаи се налага по-разширена хирургична интервенция.

Вижте още

Образна диагностика
Видове образни изследвания
Профилактика на женското здраве
Естетична гинекология

Още по темата

scroll-top-custom-arrow