пациент преди изследването "виртуална цистоскопия" в болница 'Надежда"

образна диагностика

Виртуална цистоскопия

Този метод позволява ранна и напълно неинвазивна диагностикa на заболяванията на пикочния мехур, като същевременно дава възможност да се направи и оценка на състоянието на стената на мехура. Такава комплексност не може да бъде постигната в същата пълнота и обем посредством традиционните методи за цистоскопия.

badge

В отделението по Образна диагностика на МБАЛ „Надежда“ се провежда неинвазивно образно изследване на пикочния мехур, наречено виртуална цистоскопия.

Този метод позволява ранна и напълно неинвазивна диагностикa на заболяванията на пикочния мехур, като същевременно дава възможност да се направи и оценка на състоянието на стената на мехура. Такава комплексност не може да бъде постигната в същата пълнота и обем посредством традиционните методи за цистоскопия.

При наличен туморен процес виртуалната цистоскопия може да даде предварителна представа за обема на тумора, разположението му, броя и вида на промените в него, както и отношението им към стената на мехура, промените в самата стена и в тъканите около пикочния мехур.

Изследването се състои в сканиране с компютърен томограф чрез специална софтуерна програма и се извършва от опитен и висококвалифициран специалист – д-р Боян Павлов, Ръководител на отделението по Образна диагностика.

Предхожда се от венозно прилагане на рентгено-контрастна материя, с помощта на която се постига виртуално изобразяване на мехура и се осигуряват качествени образи, даващи възможност за точна диагностика.

Основното предимство за пациента е, че не се подлага на физически и психически травмиращи инвазивни процедури, каквито са ендоскопията и катетеризирането, които изискват поставяне на инструменти в самия пикочен мехур.

Изследването се извършва в амбулаторни условия, трае не повече от 15 минути и е напълно безболезнено. Всички изображения от изследването се предават на пациента, като се предоставят филми и електронен носител – диск, което позволява на специалистите по урология непосредствено да се запознаят с резултатите от изследването.

За извършване на изследването се изисква предварително записване на час през кол центъра на болницата или на сектор Регистратура.

Вижте още

Видове образни изследвания
Профилактика на рака на гърдата
Образна диагностика
Виртуална колоноскопия

Още по темата

scroll-top-custom-arrow