образна диагностика

Виртуална цистоскопия

Този метод позволява ранна и напълно неинвазивна диагностикa на заболяванията на пикочния мехур, като същевременно дава възможност да се направи и оценка на състоянието на стената на мехура. Такава комплексност не може да бъде постигната в същата пълнота и обем посредством традиционните методи за цистоскопия.

badge

В отделението по Образна диагностика на МБАЛ „Надежда“ се провежда неинвазивно образно изследване на пикочния мехур, наречено виртуална цистоскопия.

 

При наличен туморен процес виртуалната цистоскопия може да даде предварителна представа за обема на тумора, разположението му, броя и вида на промените в него, както и отношението им към стената на мехура, промените в самата стена и в тъканите около пикочния мехур.

 

Изследването се състои в сканиране с компютърен томограф чрез специална софтуерна програма и се извършва от опитен и висококвалифициран специалист – д-р Боян Павлов, Ръководител на отделението по Образна диагностика.

 

Предхожда се от венозно прилагане на рентгено-контрастна материя, с помощта на която се постига виртуално изобразяване на мехура и се осигуряват качествени образи, даващи възможност за точна диагностика.

 

Профилактиката включва както самопреглед, така и преглед при специалист.

Препоръчително е извършване на самопреглед 1 път месечно и посещение при специалист с извършване на образно изследване 1 път годишно при здравите жени.

Има рискови групи пациенти, при които се налагат по-чести прегледи при специалист – жени с фамилна обремененост, жени с диагностициран рак на гърдата или рак на яйчника, пациентки с доброкачествени изменения на гърдите, изискващи проследяване.

Вижте още

Видове образни изследвания
Профилактика на рака на гърдата
Образна диагностика
Виртуална колоноскопия

Още по темата

scroll-top-custom-arrow