пластична хирургия

Видове пластични операции

В отделението се извършват оперативни интервенции в областта на възстановителната и естетична хирургия на гърдата, пластични операции за контуриране на тялото, естетична блефаропластика, естетична ринопластика, корекция на уши (отопластика, аурикулопластика), корекция на придръпващи белези и дефекти, получени след травми и след изгаряния.

badge

Реконструктивна микрохирургия

От 2020 г. болница „Надежда“ разполага с операционен микроскоп, който позволява извършването на най-сложните пластични операции в областта на реконструктивната микрохирургия – свободен трансфер на тъкани чрез микросъдови анастомози – свързване на съдове с дебелина под 2 мм.  Свободният трансфер на тъкани цели запълване и възстановяване на дефекти, като най-често се взимат тъкани от предната коремна област. 

Реконструктивната хирургия влиза в съображение не само след мастектомия (отстраняване на гърдата), но и за преодоляване на последици от травми и изгаряния, както и при дефекти с открити кости.

Контуриране на тялото

Повечето пациенти на отделението са напълно здрави хора, които прибягват към естетична корекция на дадена зона от тялото си, която възприемат като „проблемна“. Най-често чрез пластичните операции за контуриране на тялото се преодоляват последиците от масивно отслабване (промени в теглото от >30 кг) – отстранява се образувалият се кожен излишък и се коригира отпускането на кожата. Често в подобни случаи се налага извършването на етапни операции – на коремната област (абдоминопластика), гърдите, ръцете, долните крайници.

По правило се започва от най-проблемната за пациента зона от тялото – някои жени например се притесняват от масивното отпускане на бюста след отслабването, други – от образувалата се коремна престилка.

Естетични операции на за увеличаване/ намаляване на бюста

Този тип операции са свързани с желанието на пациентката да подобри естетичния вид на бюста си, който тя е възможно да намира за незадоволителен по различни причини – недостатъчен обем, асиметрия, отпускане след рязко отслабване или кърмене и др. 

Вашият пластичен хирург ще Ви консултира какъв метод за увеличаване на бюста е препоръчително да бъде приложен във Вашия случай, както и какви са рисковете и евентуалните усложнения, които биха могли да възникнат във връзка с операцията. 

Намаляването на бюста обикновено се извършва при желание на пациентката да подобри естетичния вид на гърдите си, особено в случаите на рязко отслабване, когато е възможно бюстът да се отпусне и да се образува кожен излишък. Намаляването на бюста е съчетано с повдигането и оформянето му за постигане на оптимален естетичен резултат. Този вид пластична операция  е свързана с по-кратък възстановителен период, отколкото при увеличаването на бюста, както и с по-малка болезненост в ранния следоперативен период.

Естетични операции в областта на лицето

В отделението се извършва естетична блефаропластика, естетична ринопластика, корекция на уши (отопластика, аурикулопластика), като последната операция най-често се извършва с местна упойка без необходимост от болничен престой.

Вижте още

Пластична хирургия
Възстановителен период
Прием и престой в отделението
Пластичен хирург

Още по темата

scroll-top-custom-arrow