Проследяване на бременността стъпка по стъпка в "Надежда"

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Проследяване на бременността стъпка по стъпка

Честито! За нас е привилегия, че желаете да извървите пътя на своята бременност с „Надежда“! С настоящото кратко ръководство ще Ви преведем през основните стъпки от момента, в който видите положителния тест до момента на раждането.

badge

Бременността е изпълнена с неизпитвани досега усещания, преживявания и мечти, затова бихме искали да бъдем до Вас и да допринесем за спокойното Ви преминаване през отделните триместри, прегледи и изследвания, като Ви ги представим детайлно, стъпка по стъпка.

Записване на часове за престоящи прегледи и изследвания преди да е започнало фактическото проследяване на бременността

Записване на час за преглед при акушер-гинеколог в „Надежда“ за потвърждаване на бременността (не за „Женска консултация“)

Най-удобно и бързо е да направите това онлайн през формата ни за записване на час,  като изберете желания АГ специалист, дата и час.

За записване на час при акушер-гинеколог може да получите съдействие и през кол центъра на болницата.

 

Записване на час за първата – ранна, фетална морфология, която се провежда в 12 г.с. или между 11 и 13 г.с.

Записването на час трябва да направите по-рано – когато сте около 8 г.с. от бременността, тъй като часовете за нашите специалисти по пренатална медицина се запълват бързо и се налага изчакване около 1 месец.

Записването за този преглед става само през кол центъра или на място на „Регистратура“ в болница „Надежда“ или медицински център „Надежда“ в Paradise Center.

Графиците за специалистите по пренатална медицина за всеки календарен месец се активират на 1-во – 2-ро число на предходния.

 

Записване на час за първи преглед за проследяване на бременността – т.нар. „Женска консултация“, който се провежда след 13 г.с. и след първата фетална морфология

Когато сте около 8 г.с., изберете акушер-гинеколог в „Надежда“, който ще проследява Вашата бременност до раждането и запишете първи час за преглед.

При нас в болница „Надежда“ имаме 32 лекари, които проследяват бременни жени. Всички те са специалисти на изключително високо ниво. Пълният списък с имената им може да се намери в нашия уеб сайт www.nadezhdahospital.com – „Отделения“ – „Проследяване на бременност“ – „Екип“.

Записването за преглед „Женска консултация“ става само през кол центъра или на място на „Регистратура“ в болница „Надежда“ или медицински център „Надежда“ в Paradise Center.

Графиците за акушер-гинеколозите, които водят „Женска консултация“, за всеки календарен месец се активират в средата на предходния.

За Ваше удобство е препоръчително непосредствено след излизането от един преглед или изследване да проверявате на „Регистратура“ дали има активен график и да запишете следващия си час.

Първа - ранна, фетална морфология

В 8 г.с. е необходимо да запишете час за тази първа фетална морфология.

Ранната фетална морфология се провежда в 12 г.с. (или между 11 и 13 г.с.) и преди да сте се регистрирали за проследяване на бременност – т. нар. „Женска консултация“.

Това е специализирано неинвазивно комбинирано изследване от две части: изследване на хормони в кръвта и ултразвуково изследване на матката и плода. Правят се в един ден.

Кръвното изследване разглежда хормоните, които се произвеждат по време на бременността, и резултатите дават статистическа оценка, в съотношение, на риска за вродени аномалии на плода (тризомия 21, 13 и 18 – синдромите на Даун, Едуардс и Патау, др.).

Резултатите излизат до 2 седмици. Не се публикуват във Вашия пациентски профил, защото е необходимо да бъдат разчетени от лекар. Специалистът по пренатална медицина, който е извършил Вашата фетална морфология, ще Ви потърси по телефона, за да обсъдите тези резултати, само ако има нещо притеснително в тях.

 

Ултразвуковото изследване представлява напълно безвреден ехографски преглед на матката и плода с високоспециализирана апаратура. Бебето се преглежда изключително подробно от специалиста по пренатална медицина от главата до петите и всеки орган поотделно, засичат се неговите размери. Важна част от скрининга през първия триместър на бременността е изследването на NT – нухална транслуценция (измерва се дебелината на натрупаното количество течност в областта на тила). Нормалната нухална транслуценция е израз на нисък риск за хромозомни аномалии на плода. Този риск може да бъде изчислен въз основа на комбинацията от възрастта на майката, дебелината на NT и гестационната възраст.

 

Проверява се кръвотокът на бебето, кръвотокът към плацентата, оглежда се маточната шийка, позицията на плацентата и др.

 

Прегледът се извършва в 2D режим на работа на уреда и се онагледява в черно-бели изображения. Това е правилният режим за извършване на изследването, защото дава възможност плодът да се огледа  „вътре“ – в „срезове“, и да се видят всички органи. Режимите 3D и 4D (оранжевите картинки, които са така желани от всяка майка), осигуряват само общ образ, който машината създава от наслагването на множество 2D образи и показва повърхност – т.е. 3D и 4D образите не показват нужните детайли.

 

Чрез комбинацията от всички тези данни се оценява анатомията на плода, изчислява се вероятност за наличие на хромозомни аномалии, както и дали съществува риск за жената по време на бременността.

 

ВАЖНО!  Молим да носите цялата си медицинска документация до момента за прекарани и придружаващи заболявания, терапии, операции, др., за да може правилно да Ви бъде снета анамнеза.

Молим да се явите пред кабинета 15 мин. по-рано от Вашия час, за да се запознаете с информираното съгласие и да го подпишете преди прегледа.

Записване за проследяване на бременността - т.нар. „Женска консултация"

„Женска консултация“ в болница „Надежда“ се извършва чрез избор на един акушер-гинеколог, който да проследява Вашата бременност до момента на раждането.

 

Както посочихме по-горе, около 8 г.с. трябва да сте избрали при кой акушер-гинеколог в „Надежда“ ще проследявате бременността си и да сте записали час при него/нея за първи преглед, който трябва да се проведе около 13 г.с. и след провеждане на първата фетална морфология.

По Ваша преценка можете да закупите пакет „Грижа“ или да заплащате индивидуално всеки преглед и назначени изследвания.

 

Когато дойде денят Ви за преглед, е необходимо да заплатите на „Регистратура“ пакета за проследяване (включва и първия преглед). Ако не желаете да ползвате пакет, тогава заплащате единичния преглед и назначените от акушер-гинеколога изследвания. С това стартира проследяването на Вашата бременност в „Надежда“.

 

Имаме два вида пакети за проследяване на бременност: „Грижа – основен“ и „Грижа – разширен“.

Наричаме ги „пакет“, защото сме събрали прегледи и различни изследвания в едно – всичко, което смятаме за нужно за правилното проследяване на Вашата бременност. Чрез оформянето му в пакет поставяме обща цена с голяма отстъпка, защото са закупени много услуги накуп. Ако се заплатят на редовни цени поотделно, извън пакет, крайната сума би била по-голяма.

 

Пакет „Грижа – основен“ е по-често избираният.

 

Пакет „Грижа – разширен“ включва допълнителни изследвания и прегледи при наличие на съпътстващи заболявания или при рискова бременност. Препоръчваме Ви да обсъдите с Вашия акушер-гинеколог дали има нужда от закупуването на този пакет и ако такава възникне, а Вие сте закупили „Грижа – основен“, има възможност да се коригира и доплати.

 

Всеки от двата пакета е разделен на 2 части. Първата покрива необходимите прегледи и изследвания от момента на записване за „Женска консултация“ до 24 г.с. Втората покрива проследяването след 24 г.с. до раждането. Всяка от двете части се заплаща поотделно.

 

При закупуването на пакета ще получите в печатен вид неговото пълно съдържание и ще подпишете информирано съгласие, че приемате общите условия за неговото ползване.

 

Проследяване на бременността - протичане

Съгласно пакета, който сте закупили, всеки месец ще преминавате различен преглед или изследвания. Вашият акушер-гинеколог ще преценява и обсъжда с Вас кога е необходимо да се случат те.

 

При посещенията си в „Надежда“ е необходимо първо да посетите „Регистратура“, за да се активира съответната заявка за Вашите изследвания или преглед. Препоръчваме преди да напуснете кабинета в края на консултацията да сте изяснили с акушер-гинеколога какво предстои да изследвате и как и кога той/тя ще се запознае с резултатите, както и кога желае да Ви види отново.

 

Препоръчително е и непосредствено след това да запишете час за следващото си посещение на „Регистратура“, ако графикът за съответния специалист е наличен за този период. Записванията стават само чрез позвъняване в кол центъра или на място на „Регистратура“.

 

В случай че по време на Вашата бременност се наложи болничен престой или домашно лечение, можете да получите болничен лист, който да оправдае Вашето отсъствие пред работодателя Ви. Първичен болничен лист за домашно лечение или болничен за продължение, ако е необходимо, се издава само след проведен преглед при акушер-гинеколог, който да установи нуждата от това. За всеки болничен, който е с ЛКК, се начислява административна такса.

 

Вие ще трябва да попълните бланка с данни за Вашия/те работодател/и, длъжността, др., които да могат впоследствие да бъдат въведени онлайн при създаването на болничния лист. Самият болничен лист ще е готов на следващия работен ден и може да бъде взет от сектор „Информация“ след 16:00 часа.

 

45-дневният болничен преди раждане се издава само след Ваша заявка при акушерка от кабинет „Женска консултация“.

 

Молим да имате предвид, че имате право на 180 дни болничен без прекъсване и без явяване пред ТЕЛК, преди 45-дневния. В случай на необходимост от продължаване на болничния над 180 дни, е необходимо да се явите пред ТЕЛК.

Втора фетална морфология - т.нар. голяма фетална морфология

През втория триместър от бременността (14 – 27 г.с.) се извършва втората фетална морфология, обикновено между 20 – 22 г.с.

 

По време на този преглед, известен още като „голяма фетална морфология“, се оценява както плодът, така и матката.  Оглежда се маточната шийка, положението на плацентата, количеството околоплодни води, оценява се плацентарният и феталният кръвоток, оглеждат се подробно структурата и развитието на видимите органи на бебето (мозък, сърце, бъбреци, дробове, гръбначен стълб и всички кости, крайници, лице, сетивни органи и т.н.).

 

Преди голямата фетална морфология по преценка на специалиста е възможно да бъде назначено междинно изследване между 16 и 18 г.с.

Този преглед не е включен в пакетите за проследяване на бременност и се заплаща отделно.

 

ВАЖНО! Отново Ви обръщаме внимание да си запишете час поне един месец по-рано от желаната дата за провеждане на този преглед.

Записванията стават само чрез позвъняване в кол центъра или на място на „Регистратура“.

Трета фетална морфология - т.нар. късна фетална морфология

Между 28 – 32 г.с. се извършва и последната за бременността – т.нар. късна фетална морфология. С този преглед се установяват темповете на растеж на плода, как се удължават костите, зрелостта и позицията на плацентата, количеството на околоплодната течност, феталният и плацентарният кръвоток и анатомичните структури на плода.

 

Този преглед не е включен в пакетите за проследяване на бременност и се заплаща отделно.

 

ВАЖНО! Отново Ви обръщаме внимание да си запишете час поне един месец по-рано от желаната дата за провеждане на този преглед.

 

Записванията стават само чрез позвъняване в кол центъра или на място на „Регистратура“.

Измерване на тонове

От 34 г.с. обичайно започва записът на детски сърдечни тонове – NST – неинвазивен метод, който регистрира сърдечната честота на Вашето бебе и дали имате контракции. Това изследване се извършва всяка седмица – шесткратно до края на бременността и е включено в пакетите за проследяване на бременност. 

 

Изследването се извършва в легнало положение. Върху корема Ви ще бъдат поставени два колана, които  прикрепват трансдюсери, свързани с фетален монитор. Единият трансдюсер засича и измерва честотата на детските сърдечни тонове, другият – силата, честотата и продължителността на маточните контракции. Продължителността на изследването е около 20 минути. След приключването му  е необходимо да представите записа за разчитане на акушер-гинеколог, който е на смяна.

 

Можете да запишете час онлайн в уеб сайта ни, чрез обаждане в кол центъра или непосредствено след приключване на текущото Ви измерване на тонове.

Багаж за родилното

Преди да започнете да готвите списъка си за багажа за родилното, прочетете какво осигуряваме ние:

 

ЗА ВАС:

 • Нощници, специално предназначени за престоя Ви;
 • Халат за разходка навън – плюшен. Той не е предназначен за баня;
 • Несесер с лични принадлежности (четка, паста за зъби, гребен, кърпа и една опаковка чай за стимулиране на лактацията);
 • Сешоар;
 • Шампоан и душ гел в диспенсър в душ кабината;
 • Течен сапун;
 • Помпа за кърма – механични помпи за изцеждане на кърма и една електрическа, които се стерилизират в болничното стерилизационно отделение на 121 градуса.

В столовата в отделенията на 2-ри и 3-ти етаж и в реанимация има:

 • Вода – машина със специална 5-степенна филтрираша система за студена и гореща вода – предфилтър + + + + . Последно поколение филтри, без пясък и ръжда, без хлор и други химикали, без вируси и бактерии;
 • Кафе машина и кафе;
 • Чай;
 • Микровълнова фурна;
 • Стерилизатор;
 • Хладилник.

Храната се сервира в столовата в порцеланови чинии, а приборите са метални, но в условия на пандемия и по-строги мерки за безопасност храната се сервира в кутии и с прибори за еднократна употреба в стаите.

Ежедневно можете да избирате храна за следващия ден от две различни менюта или да правите комбинация от тях. В случай на по-специфична диета можете да обсъдите с Вашия лекар и с акушерката какви са възможностите за приготвяне на отделно меню.

 

ЗА БЕБЕТО:

 • Памучни дрехи;
 • Еднократни пелени;
 • Бебешки мокри кърпички;
 • Висококачествена бебешка хипоалергенна козметика;
 • При необходимост – различни формули (марки) адаптирано мляко.

Можете да изберете бебето да прекарва цялото време при Вас в стаята. В този случай ще Ви бъдат предоставени еднократни пелени, мокри кърпички и дрешки. Трябва да връщате детето в Неонатологията за основния тоалет и медицинските прегледи, след което може отново да го взимате при Вас.

 

На разположение в стаята има папка с информация за графика по часове в Послеродова клиника и Неонатология, информация за работата на отделенията, информация за необходимите Ви документи за записване на детето, др.

 

Какво препоръчваме да вземете Вие?

Макар в „Надежда“ да осигуряваме всичко необходимо за един приятен и уютен престой след раждането, все пак остават неща, които ще се наложи или ще предпочетете да вземете с Вас от вкъщи. Ето и нашите предложения:

 • Бутилка за вода за многократна употреба;
 • Джапанки и/или чехли;
 • Хавлиена кърпа за баня;
 • Превръзки – силно абсорбиращи, нощни за препоръчване (4 пакета);
 • Мобилен телефон и зарядно;
 • Подплънки за кърма;
 • Крем за зърна;
 • Протектори за зърна, в случай че Вашите са вдлъбнати;
 • Лична козметика;
 • Памучно бельо, сутиен за кърмене;
 • Чорапи;
 • Лещи или очила (ако носите такива);
 • Предпазни маски (при влошена епидемиологична обстановка).
 • За изписването: одеяло, порт бебе или пелена; дрешки за бебето според сезона; кошница за бебето за автомобил; дрехи и обувки за Вас за изписването.

Документи за постъпване за раждане и записване на новороденото

При постъпване за раждане:

 1. Лична карта.
 2. Обменна карта от „Женска консултация“.
 3. Направление за хоспитализация №7, издадено от „Женска консултация“ или личен лекар, само ако не сте проследявали своята бременност при нас. При спешен прием направлението се издава от болницата.
 4. Резултати от изследвания, ако не сте проследявали Вашата бременност в „Надежда“:
 • Микробиология, потвърждаваща чист влагалищен секрет, не по-стара от 1 месец преди датата на термина;
 • Вирусология (хепатит B, хепатит С, Васерман, HIV) – оригинален документ с подпис и печат от лабораторията, в която сте правили изследванията. Моля, обърнете внимание на давността им: изследване за хепатит B, хепатит С, HIV е с давност 6 месеца, а за Васерман – 3 месеца;
 • Кръвна група, потвърдена с подпис и печат;
 • Оригинални документи, свързани със съпътстващи заболявания, ако имате такива;
 • Епикризи от операции, ако са правени такива;
 • Други изследвания, правени по време на бременността.

Неразделна част от багажа са документите, които трябва да подготвите във връзка със записването на Вашата рожба и подаване на съобщение за издаване на ЕГН и акт за раждане.

 1. Ксерокопие на личната карта на таткото, необходима за изготвяне на съобщението за раждането на детето.
 2. Документ за удостоверяване на семейно положение:
 • При сключен граждански брак – копие от удостоверението за сключен граждански брак с бащата на бебето;
 • При фактическо съжителство – нотариално заверена декларация за припознаване на детето от бащата в оригинал. Тя се изготвя и представя до 48 часа (по закон) след раждането на детето и трябва да се донесе в оригинал на сектор „Информация“ в болница „Надежда“. Такава декларация за припознаване може да се изготви и преди раждането на детето, като в този случай вътре не се посочват имената на детето.

Нотариусите разполагат с необходимите образци и не е нужно бащата да подготвя какъвто и да е текст на декларацията;

 • При развод – копие на бракоразводното решение от Съда с номер и дата;
 • При липса на партньор, който да припознае роденото дете, по законовата наредба на Република България имате право при жив Ваш баща и желание той да декларира, че е съгласен детето Ви да носи неговите имена, е необходима нотариално заверена декларация от него;
 • Вдовица – копие от смъртен акт.

Раждане

Естествено раждане

При започнало естествено раждане е необходимо да се насочите първо към сектор „Регистратура“, ако идвате в часовия диапазон 8:00 ч. – 20:00 ч. и екипът ще Ви съдейства незабавно.

Ако пристигнете в болницата в интервала между 20:00 ч. и 8:00 ч., е необходимо да се насочите директно към дежурния кабинет на ниво – 1. Можете да влезете през подземния паркинг, който се намира на гърба на болницата. Дежурният кабинет е обозначен с надпис. Използвайте телефона на стената и наберете вътрешен номер 444, за да подадете сигнал към екипа в Родилна зала и да Ви поеме дежурният лекар в отделението.

 

В болница „Надежда” нямаме „Предродилна зала“. Ако постъпите за нормално раждане, ще прекарате часовете до срещата с Вашата рожба в една и съща родилна зала на етаж 1, в обстановка, максимално близка до домашната, с подкрепата на Ваш близък и дискретно наблюдение от страна на екипа ни.

Разполагаме с три самостоятелни родилни зали, които отговарят на най-съвременните медицински изисквания, като съчетават възможността за интензивна медицинска намеса с комфорт и уют.

След като премине периодът за наблюдение при нормално раждане, ще бъдете раздвижена и ще Ви преведем в Послеродова клиника. Престоят Ви в болницата е три денонощия

 

Оперативно раждане

Постъпването в болницата се определя от лекаря, като обикновено е в деня преди операцията. Ще бъдете насочена от „Регистратура“ към Приемен кабинет, където ще Ви бъде направен преглед от дежурния лекар, както и ще бъде оформена приемната медицинска документация. Необходимо е да носите със себе си документ за самоличност, направление за хоспитализация №7, издадено от личния лекар, и обменна карта (за здравноосигурени пациенти), както и да представите резултати от Вашите изследвания (вижте описанието им по-горе при „Документи“).

След приключване на процедурата по приемането Ви, наш служител ще Ви придружи от Приемен кабинет до стаята Ви в стационара на отделение по „Гинекология и патологична бременност“ на етаж 3.

 

Преди операцията ще бъдете консултирана от анестезиолог-реаниматор и/или интернист, ще Ви бъдат направени изследвания – кръв, урина, ЕКГ (по преценка) и ще бъде изготвено становище с индикациите за родоразрешение с Цезарово сечение.

Ще бъдете инструктирана от колко часа да не приемате храна вечерта преди Цезаровото сечение. Когато операцията е планувана за сутринта, обикновено храненето се прекратява от около 18.00 часа на предишната вечер, като е допустим приемът само на лека и бързо смилаема храна. На сутринта преди операцията не се приемат вода и храна. В деня на операцията ще бъдете преведена за предоперативна подготовка на етаж 1, където се намират и операционните зали на „Надежда“. 

 

Веднага след приключване на операцията ще бъдете преведена в отделение Реанимация (ОАИЛ), където ще продължат венозните вливания, обезболяването Ви и мониторирането на общото Ви състояние. През това време бебето Ви е поверено на грижите на нашите педиатри и акушерки в отделението по Неонатология, където получава всичко необходимо, от което се нуждае.

Няколко часа след операцията ако се чувствате добре и състоянието на бебето го позволява, е възможно новороденото да Ви бъде донесено за кратка среща.

 

Престоят Ви в Реанимация ще бъде между 6 и 24 часа по преценка на анестезиолога. След раздвижването Ви ще бъдете преведена в Послеродова клиника, където екипът от Неонатология ще Ви срещне отново с Вашето бебе.

Общият Ви престой в болницата е четири нощи и 5 дни, считано от деня на прием. 

 

В Послеродова клиника здравите новородени и здравите майки са заедно непрекъснато, освен при сутрешната визитация на новородените и в часовете, в които се извършва тоалет на бебетата. Препоръчително е бебето да остава с Вас и през нощта – така ще можете да го кърмите, когато то поиска, и да осигурите непрекъснатия му контакт с Вас.

Присъствие на таткото по време на раждане

Приветстваме присъствието на таткото по време на раждането на Вашата рожба, в зависимост от вирусологичната обстановка в страната (следете сектор „Новини“ в уеб сайта ни за евентуалната забрана).

 

При естествено раждане таткото се движи с Вас и присъства и Ви подкрепя в родилната зала. Необходимо е това Ваше желание да бъде заявено предварително.

 

При планирано раждане с Цезарово сечение таткото трябва да отиде на сектор „Регистратура“ в деня, определен за раждането, което обичайно е в деня след Вашето постъпване. От там ще повикат акушерка от Родилно отделение, която ще го заведе на ет. 1 с операционните и родилни зали. Там той ще може да прекара време с Вас непосредствено преди раждането. Ще изчака на етажа, докато трае раждането в операционната зала, и ще може след това да види и прегърне Вашата рожба и Вас.

Спешни състояния по време на Вашата бременност и посещение на "Дежурен кабинет"

Ако имате индикации за спешно състояние преди определения термин за раждане (кръвоизлив, много силни болки, изтичане на околоплодни води), можете да посетите нашия „Дежурен кабинет“ без да имате предварително записан час.

Необходимо е да се насочите първо към сектор „Регистратура“, ако идвате в часовия диапазон 8:00 ч. – 20:00 ч. и служителите ще организират прегледа от дежурен акушер-гинеколог.

Ако пристигнете в болницата в интервала между 20:00 ч. и 8:00 ч., е необходимо да се насочите директно към „Дежурния кабинет“ на ниво – 1. Можете да влезете през подземния паркинг, който се намира на гърба на болницата. „Дежурният кабинет“ е обозначен с надпис. Използвайте телефона на стената и наберете вътрешен номер 444, за да подадете сигнал към екипа в Родилна зала и да бъдете прегледана от дежурния лекар в отделението.

Вижте още

Родилно отделение
Пренатална медицина
Неонатология
Педиатър
scroll-top-custom-arrow