нормално раждане в болница "Надежда"

родилно отделение

Естествено раждане

Знаем, че когато предстои първо раждане, бременната има хиляди въпроси за това как точно ще се случат нещата, за да бъде щастлива и непомрачена срещата с очакваната рожба. Екипът на „Надежда“ е отворен да обсъди с всяка бъдеща майка нейните желания и очаквания и да ги подкрепи в максимална степен, ако това е възможно от медицинска гледна точка. Всяка бременна може да изготви собствен план за раждането, към който се придържаме максимално стриктно. 

badge

Тук ще намерите всичко, което е необходимо да знаете за естественото раждане в "Надежда":

Кога да тръгна към болницата
Прием в болницата
Етапи на раждането
Придружители в родилна зала
Първа среща с бебето
Неонатология

Естествено раждане в „Надежда“ – като у дома

В „Надежда“ имате възможност да изберете как да протече естественото Ви раждане – с прилагане на медикаменти за управляване на раждането и медикаментозно обезболяване или напълно естествено – без медицинска намеса и прилагане на медикаменти. В случай че се появят неочаквани усложнения, ще бъдете информирана за техния характер и за необходимостта от прилагането на лекарства или оперативна намеса за овладяването им. Лекарите и акушерките, които сме поканили да работят в „Надежда“, са доказали, че умеят както да водят търпеливо и с любов жената през дългите часове на нормалното раждане, така и да се справят безпогрешно с оперативно раждане, включително при случаи, изискващи спешна намеса.

майка и бебе след нормално раждане в Послеродова клиника на болница "Надежда"

В „Надежда“ болничната обстановка се доближава до домашната в максимална степен, а за Вашето спокойно и уверено раждане можете да получите подкрепа и от тези наглед дребни, но много съществени детайли:

Приемът на вода е важен за доброто състояние на раждащата и за нормалното протичане на родилния процес. Пригответе си малка бутилка с вода със спортен накрайник за удобно консумиране дори и в легнало положение. Приемайте водата на малки глътки, като добре навлажнявате устната кухина и гърлото си.

При продължително раждане и липса на хранене се нуждаете от прием на глюкоза за осигуряване на ефективни маточни контракции. Може да получите глюкоза с венозно вливане на разтвор или чрез захарни бонбони.

Добре е да сте взели със себе си  удобна хавлия за баня и чехли, които позволяват мокрене. Топлият душ хидратира и освежава раждащата, а насочената топла струя вода върху напрегнатите и болезнени участъци спомага за естественото им обезболяване и релаксиране. Всяка от нашите родилни зали разполага с баня и подвижен душ.

Движението по време на първия етап на раждането (етап на разширение на маточната шийка и спускане на главичката на бебето в таза) подпомага родилния процес, намалява усещането за болка и напрежение. Две от родилните ни зали са снабдени с топки за раждане и слинг за опора, а в третата зала разполагаме и с шведска стена и дюшеци за пълна свобода в движенията на раждащата при естествено активно раждане.

Ароматните масла са още едно помощно средство за постигане на добра релаксация. Вземете с Вас любимия си аромат. Най-подходящи масла за ароматерапия при раждане са здравец, лавандула, нероли, роза, иланг-иланг, жасмин. Можете да донесете с Вас ароматна лампа, да втривате капки от маслата по кожата си, да вдишвате от леко напоена с аромати кърпа.

Танц, подобен на блус с Вашия партньор под звуците на любимата Ви музика ще Ви накарат да се почувствате по-добре и естествено ще ускорят разтварянето на маточната шийка и спускането на бебето в таза. За целта си пригответе избраната музика на подходящ носител – флаш памет. Танцувайки, ще направите и Вашия партньор съпричастен към раждането.

Дори да сте избрали да минете през този етап на раждането сама, любимата Ви музика може да Ви вдъхне увереността и спокойствието, така необходими в този момент.

Силната, ярка светлина може да бъде силен дразнител по време на раждане. Приглушаването на светлината в Родилна зала ще намали нивото на стреса Ви и допълнително ще създаде интимност на обстановката. Не се стеснявайте да ни сигнализирате да намалим силата на осветлението или да спуснем напълно меките завеси на прозореца – избрали сме ги именно за да ви донесат облекчение в този момент.

Ако присъствието на медицинския персонал ви смущава, можете да помолите екипа да сведе до възможния минимум присъствието си в залата. Детските сърдечни тонове при включване на акушерски монитор могат да бъдат наблюдавани от акушерките и без директно присъствие в залата. В същото време ще бъдете спокойни, че екипът ни е на една ръка разстояние, ако имате нужда от помощ и подкрепа.

настаняване в Послеродова клиника на болница "Надежда"

Престой в Послеродова клиника

След като премине периодът за наблюдение при успешно нормално раждане, ще бъдете раздвижена и ще Ви преведем в Послеродова клиника. Имайте предвид, че престоят Ви в болницата при нормално раждане е три денонощия. 

В Послеродова клиника здравите новородени и здравите майки са заедно непрекъснато, освен при сутрешната визитация на новородените и в часовете, в които се извършва тоалет на бебетата. Препоръчително е бебето да остава с Вас и през нощта – така ще можете да го кърмите, когато то поиска, и да осигурите непрекъснатия му контакт с Вас. 

Нашите препоръки, ако не сте пациентка на „Надежда“

Ако не следите бременността си в болница „Надежда“, но искате да ни се доверите за момента на раждането на Вашето бебе, препоръчваме да запишете час за преглед при наш специалист в 34 г.с., най-късно в 36 г.с., за да може да проследим състоянието Ви към момента, да се запознаем с медицинската история, свързана с бременността, и да обсъдим заедно въпросите, които Ви вълнуват.

На прегледа е необходимо да носите:

Вижте още

Родилни зали
Обезболяване при раждане
Престой в Послеродова клиника
scroll-top-custom-arrow