родилно отделение

Кърмене

По време на престоя Ви в Послеродова клиника ще получавате специална подкрепа от акушерка, посветена на кърменето. Тя ще е на разположение за съдействие в първите Ви опити да кърмите своето бебе и ще Ви даде ценни препоръки за успешно кърмене и след изписването.

badge

Осигурихме за Вас незаменима подкрепа в процеса на кръмене в първите дни след раждането

По време на престоя Ви в Послеродова клиника  акушерка Татяна Кирова ще Ви помогне в първите опити да закърмите своето бебе, да намерите удобната за Вас позиция за поставяне на новороденото на гърда, да проследите дали суче правилно и др.

Ако желаете да кърмите, но състоянието на бебето не позволява това в първите дни след раждането, акушерка Татяна Кирова ще бъде от помощ в стимулиране и поддържане на лактацията, така че още в първия момент, в който бебето вече може да суче, кърменето да се осъществи безпроблемно. Тя ще Ви наблюдава, напътства и консултира. 

Акушерка Татяна Кирова е на Ваше разположение в Послеродова клиника от понеделник до петък от 9:00 до 17:00 ч.  Извършва три посещения през деня във всяка стая в клиниката с възможност  за допълнителни посещения,  в случай че се обърнете към нея с въпрос или желание за съдействие и подкрепа.

За кърменето

Най-добрата храна за новороденото е майчината кърма. Тя съдържа всички необходими хранителни и биологично-активни вещества за правилното развитие на детето. Кърмата съдържа и голям процент вода, така че не е необходимо на кърмачето да се дава допълнително вода.

Препоръчва се новороденото да се кърми изключително до навършване на 6-месечна възраст, но понякога по ред причини това не е възможно.

Когато няма възможност детето да получава необходимото за възрастта му количество кърма, се дохранва или се преминава изцяло на хранене с адаптирани млека – хранителни формули, разработени така, че да наподобяват майчиното мляко. Не се препоръчва даване на неадаптирано мляко на деца под 1 годинка поради риск от алергизиране.

Независимо дали бебето Ви ще получава кърма или адаптирано мляко, използвайте часовете за хранене за сближаване с него.

При необходимост – Ваше желание или лекарска препоръка, бебето може да се храни с адаптирано мляко, приготвено в млечната кухня на Неонатологично  отделение.

В случай че не желаете детето Ви да получава адаптирано мляко, може да изявите желанието си и ако здравословното му състояние позволява – то ще бъде спазено.

 

На Ваше разположение в Послеродова клиника са налични 20 бр. механични помпи за изцеждане на кърма, които се стерилизират в болничната Стерилизационна при 121 градуса.

Може да ползвате и лична помпа, в случай че носите такава, и да я стерилизирате в стерилизатора, който е на Ваше разположение в столовата на Послеродова клиника.

Домашните уреди за стерилизация не отговарят на съвременните медицински изисквания за стерилност. Затова е непрепоръчително да ползвате чужди уреди/ помпи/ накрайници, ако те не са стерилизирани в болничната стерилизационна.

 

Препоръчително е да носите със себе си и да ползвате при необходимост:

  • еднократни попиващи подложки при спонтанно изтичане на кърма;
  • крем за зърна (да съдържа чист медицински ланолин и да НЕ се изисква отмиването му преди кърмене).

Виж още

Престой в Послеродова клиника

Още по темата

scroll-top-custom-arrow