родилно отделение

Престой в Послеродова клиника

В зависимост от това как е протекло раждането, престоят Ви в Послеродова клиника ще бъде с различна продължителност – обикновено три нощувки след нормално раждане и четири след Цезарово сечение. През това време ще бъдете под медицинско наблюдение, като не само ще следим възстановяването Ви, но и ще Ви подкрепим за успешно начало на кърменето.

badge

Престой след нормално раждане

При нормално раждане след преминаване на периода за наблюдение след раждането и след раздвижване Вие и бебето Ви ще бъдете преведени в Послеродова клиника.

В Послеродова клиника здравите новородени и здравите майки са заедно непрекъснато, освен при сутрешната визитация на новородените и в часовете, в които се извършва тоалет на бебетата. Препоръчително е бебето да остава с Вас и през нощта – така ще можете да го кърмите, когато то поиска, и да осигурите непрекъснатия му контакт с Вас.

Престой след Цезарово сечение

След оперативно раждане престоят Ви в Реанимация ще бъде между 6 и 24 часа по преценка на анестезиолога. Когато състоянието Ви позволява това, ще Ви бъде разрешен приемът на вода, а на по-късен етап ще бъдете раздвижена и преведена в Послеродова клиника. По време на Вашия престой в Реанимация бебето Ви е поверено на грижите на нашите педиатри и акушерки в отделението по Неонатология, където получава всичко необходимо, от което се нуждае. След като бъдете преведена в Послеродова клиника,  екипът от Неонатология ще Ви срещне отново с Вашето бебе. Препоръчително е новороденото да остане с Вас, включително и през нощта – така ще можете да го кърмите, когато то поиска, и да осигурите непрекъснатия му контакт с Вас.

VIP апартамент

 

VIP апартаментът е специално обособена зона, състояща се от две помещения – спалня и дневна с кухня и самостоятелна тераса.

Заплаща се отделно от цената за раждане и се резервира по предварителна уговорка през кол центъра на болницата. В апартамента е възможно и двойно настаняване, т.е. с Вас да има придружител. Имайте предвид, че е възможно застъпване на Вашата дата за резервация на VIP апартамента с престоя в него на предходна родилка, ако при нея по медицински показания се е наложило удължаване на болничния престой и не може да освободи апартамента към деня на Вашия прием.

За кърменето

По време на престоя Ви в „Надежда“ акушерките от Неонатологично отделение и Послеродова клиника ще Ви помогнат да закърмите своето бебе, ако желаете.  

Обърнете се към тях с въпрос или желание за подкрепа.

При необходимост – Ваше желание или лекарска препоръка, бебето може да се храни с адаптирано мляко, приготвено в млечната кухня на Неонатологично  отделение.

В случай че не желаете детето Ви да получава адаптирано мляко, може да изявите желанието си и ако здравословното му състояние позволява – то ще бъде спазено.

На Ваше разположение в Послеродова клиника са налични 20 бр. механични и една електрическа помпа за изцеждане на кърма, които се стерилизират в болничната Стерилизационна при 121 градуса.

Може да ползвате и лична помпа, в случай че носите такава, и да я стерилизирате в стерилизатора, който е на Ваше разположение в столовата на Послеродова клиника.

Домашните уреди за стерилизация не отговарят на съвременните медицински изисквания за стерилност. Затова е непрепоръчително да ползвате чужди уреди/ помпи/ накрайници, ако те не са стерилизирани в болничната стерилизационна.

Препоръчително е да носите със себе си и да ползвате при необходимост:

  • еднократни попиващи подложки при спонтанно изтичане на кърма;
  • крем за зърна (да съдържа чист медицински ланолин и да НЕ се изисква отмиването му преди кърмене).

Най-добрата храна за новороденото е майчината кърма. Тя съдържа всички необходими хранителни и биологично-активни вещества за правилното развитие на детето. Кърмата съдържа и голям процент вода, така че не е необходимо на кърмачето да се дава допълнително вода.

Препоръчва се новороденото да се кърми изключително до навършване на 6-месечна възраст, но понякога по ред причини това не е възможно. Когато няма възможност детето да получава необходимото за възрастта му количество кърма, се дохранва или се преминава изцяло на хранене с адаптирани млека – хранителни формули, разработени така, че да наподобяват майчиното мляко. Не се препоръчва даване на неадаптирано мляко на деца под 1 годинка поради риск от алергизиране.

Независимо дали бебето Ви ще получава кърма или адаптирано мляко, използвайте часовете за хранене за сближаване с него.

Виж още

Естествено раждане
Раждане с Цезарово сечение
Неонатология
Списък за Родилното

Още по темата

scroll-top-custom-arrow