img

Репродуктивна медицина

Д-р Г. Стаменов: „Рецептата” за бебе е надежда и смирение

„Асистираната репродукция дава бъдещо упование и смисъл на живота ни, помага ни да се почувстваме пълноценни хора, да станем родители – най-голямото щастие на света.“

14.02.2014 | 00:00

animated-circle

Днешният празник Свети Валентин има специално място във вашия личен календар. Защо?


– За мен наистина това е празник на любовта, най-скъпото и най-важното чувство в този живот. Дори бих помечтал, пожелавам го, 364 дни в годината да се обичаме и да бъдем романтични към най-скъпия си човек, така сякаш е Свети Валентин.
А на 14 февруари с радост просто да отбелязваме равносметката си колко хубаво е било през всичките тези 364 дни, когато сме били влюбени и сме се обичали.

1. Д-р Стаменов, какви са най-новите световни тенденции в репродуктивната медицина, които прилагате в работата си?
Философията на съвременната медицина е, че грижата за здравето на жената е дългосрочен и цялостен процес, който включва всички етапи от нейния живот. Подкрепата не свършва само с разрешаването на проблема с безплодието.
Мисията на нашата болница „Надежда” е да предложим на жената грижа през целия й живот. Затова предлагаме най-новите решения в световен мащаб като изследвания, най-модерна апаратура. За нас е от особено значение профилактиката и лечението на жената във всяка нейна възраст. Моята философия и на екипа на болница „Надежда”е целият този процес – от идеята да имаш дете, от преди дори да разбереш, че имаш нужда от специализирана помощ, и накрая, когато чудото се случи и имаш здраво дете и го отгледаш с любов – да бъде събран на едно място, в една болница. Българката заслужава да получи професионална медицинска помощ, за да живее по-спокойно, за да е здрава, да се чувства жизнена, желана.

2. А кои са най-модерните технологии, които прилагате?
Работим както по въпросите на оплождането, така и върху 24-часовото наблюдение с най-модерния ембриоскоп в света на ембриона. Това ни дава пълна информация за развитието му, както и за евентуалните грешки при деленето на клетките. Тази уникална апаратура дава възможност на специалиста да селектира най-добрия ембрион, който да бъде имплантиран в бъдещата майка. Нещо повече, когато говорим за иновации, мога смело да кажа, че имаме възможност да извършим вече и хирургия на самия ембрион и така да изследваме неговия генетичен материал. На следващия етап, когато жената зачене, правим пренатална диагностика с т.нар. хорионбиопсия на плода. Тя дава най-точна представа за евентуални генетични аномалии. В болницата имаме изключително силно развито направление за проследяване на бременността с най-мощната апаратура в тази област по световни стандарти. Най-новото, което се развива в световната медицина и ние съвсем скоро ще можем да осъществим в нашата болница, е да оперираме бебето, ако се налага, още в утробата на майката, т.нар. фетална хирургия. В научен план работим и по най-новите тенденции в областта на асистираната репродукция по света – въпросът с „подмладяването” на яйцеклетките на жената, подобряването на тяхното качество, за да се получат най-добрите яйцеклетки. По този начин увеличаваме успеваемостта за зачеване и раждане на дете. Имаме много добре оборудвано неонатологично отделение, отделения по образна диагностика, хирургия на гърдата, коремна хирургия, урология, кардиолог. Предлагаме и остеоденситометър за цяло тяло, който измерва костната плътност за профилактика на остеопорозата.

3. Защо асистираната репродукция е надеждата на 21-ви век?
Асистираната репродукция дава бъдещо упование и смисъл на живота ни,
помага ни да се почувстваме пълноценни хора, да станем родители –
най-голямото щастие на света. Да бъдеш съпричастен към болката на
хората, да се радваш с техните радости и сбъднати мечти – това е, мисля,
най-ценното нещо в живота на всеки от нас.

4. Винаги говорите за екипната рабата. Тя ли е водещият принцип за вас?
Абсолютно съм убеден в това. Медицината се работи в екип. Аз лично не се чувствам лидер или някакъв вълшебник –най-обикновен лекар съм и винаги подчертавам това. Правилата в живота на 21-ви век до такава степен са се променили, че отдавна вече няма one man show. И не само в медицината, а във всички области на обществения живот. Така че екипът е много важен. И смятам, че ако нашата болница има някаква уникалност, това не е само апаратурата, а на първо място хората, които работят тук. Повечето от тях са избирани с години. Те са не просто колеги, а мои приятели, което е чест за мен. Това са млади, креативни, търсещи и можещи лекари. Всеки един от тях е изключителен специалист в своята област. Непрекъснато четат, развиват се, анализират, за да сме иновативни спрямо най-съвременните тенденции в медицината. Това е екип, в който всеки предава щафетата на другия, като е направил всичко възможно, за да улесни работата на следващия. Така в крайната си фаза тази екипност има само едно измерение и то е пациентите да си тръгват щастливи от тази болница и да кажат, че ни обичат.

5. Защо все по-късно и по-трудно създаваме деца? Кои са факторите, които влияят на този процес?
Първо, начинът ни на живот е такъв, че ние сме напълно откъснати от природата, живеем в затворени пространства, по-рядко отваряме прозорците. С този непрекъснат стрес, в който живеем, все по-трудно намираме партньора си в живота, а когато го открием, обикновено е, след като сме направили кариера или след като са минали най-добрите години за създаване на деца. Не на последно място е фактът, че заради този динамичен, забързан начин, по който живеем, забравихме да бъдем търпеливи и да умеем да чакаме. Хората сякаш искат повечето неща да се случат сега и веднага, на секундата. И това също е един фактор, който обуславя трудното зачеване. Защото, ако не ти се случи в рамките на един или два месеца, вече започваш да се отчайваш, а всъщност е необходимо търпение. С две думи, променихме тотално начина си на живот, ценностите си, идеята какво е самият живот.

6. Има толкова щастливи родители, стотици здрави и прекрасни деца, родени благодарение на вашите усилия и общата битка. Каква е вашата формула за успех?
Аз не се приемам за успял човек, а като човек, който си върши работата и има задачи, които трябва да изпълнява и да се бори докрай, за да ги реши. Никога не съм се състезавал с никого, не гледам на живота като на състезание или цел, а като на едно пътуване, като във всяка една секунда трябва да се опитваш да даваш всичко от себе си. В този смисъл най-ценното, което осъзнах във времето, е, че нещата и в живота, и в медицината се случват не когато ги правиш за себе си, а за другите, за човека, който ти се е доверил и който е поверил страданието в ръцете ти и очаква помощ.

7. На всички, с които продължавате заедно битката за дете, за създаване на нов живот, какво бихте казали за празника?
Две са думите – надежда и смирение.

ХОБИ
Обичам да пътувам до необичайни, екзотични, дори странни места и така се зареждам. Непрекъснато чета книги, не само медицински. Любимата ми книга е „Мечо Пух”.

МУЗИКА
Може би най-голямата ми страст обаче е операта. Тя заема специално място в моя живот. Майка първа откри за мен вълшебството на тази музика. Бих казал обаче, че просто се случи. Сякаш съм бил подготвен. Операта ме намери. Дава ми дава вдъхновение, чувство за безкрайност. Мога да слушам една любима ария повече от 20 пъти на вечер. Добрата опера може да се сравни само с глътката хубаво вино.
За мен най-великият композитор е Моцарт. Но ако говорим за опера – най-великият е Верди. Недостижим е.

Живея в няколко измерения
Често се шегувам, че живея в няколко измерения. Семейството ми, домът, уютът там, спящите деца и тишината на къщата са едното измерение. Болницата и пациентите, едните разплакани с тяхната болка, други щастливи, осъществили своята мечта за дете – са другото измерение и така нататък. Опитвам се да балансирам, но най-важното е, че имам пълната подкрепа и разбиране от своето семейство.

Източник: Мариана Личева – в-к „Монитор“

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow