img

Репродуктивна медицина

Иновативна техника на д-р Стаменов за отстраняване на миома

Иновативната техника на д-р Стаменов за отстраняване на миома с диоден лазер събра стотици поздравления от колеги от цял свят по време на втория международен уебинар

06.05.2020 | 00:00

animated-circle

Този вид лапароскопска гинекологична операция е може би единствена по рода си в света

Д-р Георги Стаменов от МБАЛ „Надежда“ представи иновативния подход – използване на диоден лазер в лапароскопска миомектомия (отстраняване на миома), по време на вторият международен уебинар по минимално инвазивна гинекологична хирургия. Той прилага този метод вече 2 години в МБАЛ „Надежда“ и е може би единствен в света.
В своята лекция д-р Стаменов показа две паралелни лапароскопии – класическия метод с електричество и иновативния метод с диоден лазер. Дори и неспециалист можеше да види, че хирургичната интервенция с лазер е изключително прецизна и точна, много по-бърза, по-щадяща и съответно по-безопасна за пациента. А това е от съществено значение за пациента, който има по-кратък престой под анестезия, минимално нараняване на тъканите и намалена кръвозагуба, което осигурява бързо възстановяване.

Вторият международен уебинар по минимално инвазивна гинекологична хирургия протече при невероятно голям интерес. Над 600 участника от цял свят наблюдаваха презентациите на световно признати лекари.
В ролята на модератор беше д-р Луис Алонсо Пачеко, Испания, който е съпредседател на Световния конгрес по хистероскопия. Другите лектори в тази сесия бяха:
– Д-р Хуан Диего Вийегас, Колумбия, водещ гинекологичен ендоскопист, представи лекция за класическа лапароскопска миомектомия.
– Д-р Пере Бари, Испания, водещ млад специалист по гинекологична хирургия и лечение на миома и ендометриоза, презентира в екстракцията на миома чрез морселатор.
По време и след края на презентациите се задаваха десетки въпроси към лекторите. При даването на отговорите се разви и интересна дискусия между тримата, която извади на преден план предимствата на лазера.
Целта на тези уебинари е да представят резултатите от непрекъснатите проучвания и подобрени практически умения в провеждането на максимално щадящи гинекологични операции – основен приоритет на медиците от цял свят.

Следващите два уебинара са на 7 май и на 11 май от 22:00 часа българско време, като на 11 май д-р Стаменов ще бъде модератор на сесията.
Медици от всяка точка на света, които работят или имат интереси в областта на гинекологичната ендоскопия, могат да се включат в уебинарите напълно безплатно, като за целта се изисква единствено регистрация за четирите сесии на следния адрес: http://my-gch.com/webinar

Уебинарите се организират от Световния конгрес по хистероскопия, с подкрепата на Европейското дружество по гинекологична ендоскопия (ESGE) и Латиноамериканското дружество по гинекологична ендоскопия и ултразвук (SIAEGI). Инициатори на събитието са съпредседателите и членовете на научния комитет на конгреса, сред които e и д-р Стаменов.

Програмата за следващите два уебинара е:
7th May – Hysteroscopic Approach Part 1 – Chair: Prof. Attilio di Spiezio Sardo (Italy)
    Introduction for Hysteroscopy and COVID19q Prof. Attilio Di Spiezio Sardo (Italy)
    Enucleation, Prof. Sergio Haimovich (Spain)
    Morcellation, Dr. Mark Hans Emanuel (The Netherlands)

11th May – Hysteroscopic Approach Part 2 – Chair: Dr. Georgi Stamenov (Bulgaria)
    Resection, Dr. Luis Alonso Pacheco (Spain)
    Myolisis, Dr. Jose ‘Toni’ Carugno (USA)
    Quiz on Hysteroscopy images

Видео ресурс: ТУК

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow